Title
kezd hirek szavazas amigak wall netmail forum freeweb kilepes
Vissza a főoldalra
Keresés:  
  Idő Hány  
�v 2001         152 db.  
�v 2002         318 db.  
�v 2003         202 db.  
�v 2004         117 db.  
�v 2005         320 db.  
 
Warning: Undefined variable $q in /var/www/html/amiga.hu/News/index.php on line 134

Dátum: 2005-01-26 15:41:25
 GPL-es lett az Ambient Laja (laja
-.

A MorphOS fejlesztése körüli vitákat megelégelve, David Gerber kiadta az Ambientet, a MorphOS Workbech-hez hasonló desktopját GPL licenc alatt. Némileg sajnos rontja a képet, hogy az Ambient erõteljesen a MUI-ra épül, ami viszont fizetõs.


További info:
Ambient honlap

Dátum: 2005-01-26 16:16:34
 Megjelent: Jabberwocky 1.5 neongod (neongod
-.

Végre valahára megjelent a Jabberwocky 1.5-ös végleges verziója. Rengeteg apró és kevésbé apró hibajavítás történt...
Végre valahára megjelent a Jabberwocky 1.5-ös végleges verziója. Rengeteg apró és kevésbé apró hibajavítás történt, mostmár mûködik a chat ablakban a Send File gomb, továbbá végre aktiválták a Popup és Sound notification menüpontokat, a prefs ablakba bekerült a chat mód esetében választható timestamp opció, stb. A program letölthetõ AmigaOS3.x (68k), AmigaOS4 (PPC) és MorphOS (PPC) változatban is.

További info:
Jabberwocky homepage

Dátum: 2005-01-26 16:40:07
 SystemPatch 2.91 neongod (neongod
-.

Sante Nocciolino folyamatosan fejleszti a legjobb patch-et, amivel a 060+AGA tulajdonosok felturbózhatják rendszerük sebességét. A 2.8-as verzió óta javítva lett a gyakori fagyásokat okozó RawDoFmt() a quicklayers.library esetében. Letölthetõ a készítõ honlapjáról


További info:
Sante Nocciolino homepage

Dátum: 2005-01-26 17:28:50
 AROS-Max neongod (neongod
-.

Megjelent az AROS-Max, az elsõ AROS disztribúció 0.2-es verziója. Az ISO tartalmazza az elõre beállított AROS rendszert és egy jó pár elõre telepített programot...
Megjelent az AROS-Max, az elsõ AROS disztribúció 0.2-es verziója. Az ISO tartalmazza az elõre beállított AROS rendszert és egy jó pár elõre telepített programot, csakúgy, mint ahogy azt már a Linux disztrók esetében megszokhattuk. Az AROS-Max letölthetõ Live CD formájában, illetve Windows alól futtatható verzióban is. Természetesen a fejlesztõi változatot is elérhetjük, a készítõ honlapjáról.

További info:
AROS-Max

Dátum: 2005-01-26 18:08:10
 Team AROS támogatási rendszer neongod (neongod
-.

Team AROS néven indult egy weboldal, ami támogatási-ösztönzési rendszert vezetett be az AROS fejlesztésének meggyorsítására.
Team AROS néven indult egy weboldal, ami támogatási-ösztönzési rendszert vezetett be az AROS fejlesztésének meggyorsítására. Bárki nyithat új feature request-et, és felajánlhat cserébe egy pénzösszeget. Akik egyetértenek a funkcióval, szintén hozzáadhatnak az összeghez. A developer aki teljesíti a kért projectet, megkapja a jutalmat.
Így indult a TCP/IP bounty is. Állítólag a jelenlegi cvs-ben már van is TCP/IP támogatás.

További info:
Team AROS

Dátum: 2005-01-27 13:13:43
 Rdesktop frissítés Lazi (lazione
-.

Letölthetõ a Windows NT terminál szerver kliens, hibajavításokat tartalmazó új változata AmigaOS4 MorphOS és OS3.x rendszerekre.
Letölthetõ a Windows NT terminál szerver kliens, hibajavításokat tartalmazó új változata AmigaOS4 MorphOS és OS3.x rendszerekre.
A program lehetõvé teszi, hogy a Windows távoli asztal szolgáltatását Amigán vegyük igénybe. Külön screen-en, vagy akár ablakban megjelenik a távoli pc képernyõje, ahová bejelentkezhetünk és programokat futtathatunk, beállításokat végezhetünk el.
A közös vágólapnak köszönhetõen az Amiga és a windows oldal között szöveges adatot cserélhetünk. AHI támogatással a távoli gép hangja is megszólal a klienst futtató gépen.

A szolgáltatást biztosító windows változatok:
Windows XP Pro
Windows 2003
Windows NT

A program használatához mindössze egy megfelelõen konfigurált TCP/IP stack-re van szükség és akár AGA-s gépen is próbálkozhatunk.
Az eddig csak tooltype-okkal konfigurálható programhoz, most egy különálló GUI is letölthetõ.

OS4/OS3.x verzió:
http://www.ody.ca/~develand/rdesktop/rdesktop.htm

MOS verzió:
http://www.ody.ca/~develand/rdesktop/rdesktop-mos.htm

A project honlapja
http://www.rdesktop.org

További info:
Remote Desktop Client for Amiga

Dátum: 2005-01-27 13:54:00
 Horny MIDI Sequencer Rajnai Almos (rachy
-.

Elkészült az elsõ natív MIDI sequencer AmigaOS4-re. A program shareware, de egy lite verziót le lehet tölteni a honlapjáról. (Van AmigaOS3.x verziója is.)
Elkészült az elsõ natív MIDI sequencer AmigaOS4-re. A program shareware, de egy lite verziót le lehet tölteni a honlapjáról. (Van AmigaOS3.x verziója is.)

További info:
A Horny honlapja (német)

Dátum: 2005-01-27 13:54:58
 Új béta WarpSNES OS4-re! Soponyai Viktor (dh1
-.

Olle megjelentette a legújabb béta WarpSNES OS4 emulációt! Retro fanok (és A1 tulajok) irány letölteni! :)


További info:
WarpSNES

Dátum: 2005-01-27 14:03:42
 DarkNES Soponyai Viktor (dh1
-.

Matthias "AmiDog" Roslund portolta a DarkNES emulátort AmigaOS4-re. A általa elmulálható hardwarek: NES / SMS / GG / PCE / SG1000 / Coleco Vision és Atari Lynx.


További info:
DarkNES

Dátum: 2005-01-27 14:11:04
 Protacker v5.00! Soponyai Viktor (dh1
-.

A legendás tracker új, végleges verziója (5.00) 2005 tavaszán próbálja meg visszahódítani régi népes zenész alkotótáborát. Az alábbi rendszerekre jelenik meg: AmigaOS, MorphOS, Windows, továbbá várhatóan lesz AROS és Linux verzió is.


További info:
Protacker homepage

Dátum: 2005-01-27 14:19:26
 Wetter - idõjárás figyelõ Soponyai Viktor (dh1
-.

Az aktuális idõjárási paramétereket jeleníthetjük meg desktopunkon a Wetter nevû programmal.
Az aktuális idõjárási paramétereket jeleníthetjük meg desktopunkon a Wetter nevû programmal. Sokoldalú MUI GUI, szabadon konfigurálható kinézet, ARexx port. Minimum követelmény: egy TCP/IP stack (internet hozzáférés), minimum MUI3.8 or, MorphOS 1.4 vagy AmigaOS 3.x/AmigaOS4.

További info:
Wetter

Dátum: 2005-01-27 14:56:16
 Pixel32 MorphOS-re Gruber Kristóf (gk
-.

Pavel Kanzelsberger a jelek szerint tényleg komolyan gondolja, hogy a FreePascal-ban írodott professzionális képszerkesztõ programját, a Pixel32-t portolja MorphOS-re...
Pavel Kanzelsberger a jelek szerint tényleg komolyan gondolja, hogy a FreePascal-ban írodott professzionális képszerkesztõ programját, a Pixel32-t portolja MorphOS-re, ugyanis a napokban tette elérhetõvé az elsõ aplha verziót a regisztrált felhasználók számára. A program még közel sincs használható állapotban, de a készítõje látszik, hogy nagyon igyekszik vele.

További info:
Pixel32 honlap

Dátum: 2005-01-27 15:31:20
 AROS újdonságok neongod (neongod
-.

-Michal Schulz elkészített egy új PCI libraryt, ami mûködik linux-i386 és pc-i386 (natív) módban.
-Adam Chodorowski és Georg Steger eközben befejezte a MorphOS intuition library újdonságainak AROS-ba való átültetését...
-Michal Schulz elkészített egy új PCI libraryt, ami mûködik linux-i386 és pc-i386 (natív) módban is. Ez jó alapot ad további PCI driverek írásához. Egy kis program is van hozzá, mellyel kilistázhatjuk a gépünkben található kártyákat. A PCI librarynak is köszönhetõen nem sokra rá megjelent az NVidia driver AROS-ra, ami még béta stádiumban van ugyan, de már az NVidia tulajdonosok is kaphatnak képet. Az új driverek természetesen csak natív módban mûködnek, a hostolt rendszerek egy virtuális gépen futnak, így azok nem kapnak közvetlen elérést a hardwarehez.

-Adam Chodorowski és Georg Steger eközben befejezte a MorphOS intuition library újdonságainak AROS-ba való átültetését.

-Elkészült egy Screen Mode preferences program is, mellyel így már az AROS is képes paraméterezés nélkül felbontást állítani, ahogy azt már Amigán megszokhattuk.

-Egy ideje PNG iconokat is támogat már a rendszer, illetve a betûtípusok használják az antialias-t.

További info:
AROS honlap

Dátum: 2005-01-27 15:35:43
 AHI 5, hangot az AROS-nak! neongod (neongod
-.

Martin Blom portolta az AHI-t, így már nem néma az AROS többé :)
Martin Blom portolta az AHI-t, így már nem néma az AROS többé :) Már van Sound Blaster Live! (emu10k) driver és AC97 driver Intel és nForce chipsetekhez, melyeket Michal Schulz-nak köszönhetünk.
Ezen felbuzdulva, Jack Patton portolta az SDL_mixert és az lbreakout2 nevû játékot, hogy évezhessük is a hangot :)

További info:
AROS honlap

Dátum: 2005-01-27 15:59:24
 MPlayer-GUI 1.12 Kovács Péter (DeadlockSyS
-.

Megjelent az MPlayer-GUI 1.12-es verziója MorphOS-re. Most már egy szép MUI ablakból is vezérelhetjük ezt a nagyszerû lejátszót. Screenshot megtekinthetõ és maga a GUI letölthetõ a Pegasosforum.de oldaláról.


További info:
Letölthetõ

Dátum: 2005-01-28 02:13:31
 ScummVM és OggVorbis AROS-ra neongod (neongod
-.

-Jack Patton portolta a népszerû Lucas Arts kalandjáték 'emulátort' a ScummVM-et. Adam Chodorowski pedig elkészítette a libvorbis és libogg AROS változatát.
-Jack Patton portolta a népszerû Lucas Arts kalandjáték 'emulátort' a ScummVM-et. Emelett portolta az XRick-et is, ami egy ingyenes Rick Dangerous klón és Linux-Windows-BeOS-Nintendo GC után most már Amigán és AROS-on is mûködik.

XRick weboldal: http://www.bigorno.net/xrick/shots.html

-Adam Chodorowski pedig elkészítette a libvorbis és libogg AROS változatát.

További info:
AROS honlap

Dátum: 2005-01-28 09:53:18
 Letölthetõ a dev.amiga.hu tartalma neongod (neongod
-.

Ugyan ahogy korábban tudósítottunk róla, Louise bezárta a dev.amiga.hu oldalt. Most mégis letölthetõvé tette azt egy archív formájában. Köszönjük.


További info:
dev.amiga.hu letöltés

Dátum: 2005-01-28 12:00:26
 Dopus5 Integrálása MorphOS rendszerbe Nagy Norbert (zacci
-.

Talán sok MorphOS user fejében megfordult már az a gondolat, hogy de jó lenne tökéletesen beleintegrálni kedvenc Dopus5 filekezelõ programját még kedvencebb rendszerébe...
Talán sok MorphOS user fejében megfordult már az a gondolat, hogy de jó lenne tökéletesen integrálni kedvenc Dopus5 filekezelõ programját még kedvencebb rendszerébe. A dopus5 fejlesztésének befejezése folytán ezaz integráció még OS3.9 esetében is problémát okozott, fõleg az ikonkezelést illetõen. De, mint ahogy megoldották Dopus5 OS3.9be való integrálását, úgy megoldodott ezaz integráció MorphOS esetében a Magellambient nevû util alkalmazásával. Az eljárás egyszerû, a végeredmény nagyszerû ! Az integrálást követõen az Ambient-en az egér görgöjével (már akinek van ilyen) 2x kattintva bukkan elõ a már jól megszokott lister, úgy mint classic rendszeren. Természetesen a Dopus összes funkcióját el tudjuk érni, sõt az oldal eligazítást ad arról is, hogyan futtassunk ppc-s programokat Dopus5 listerbõl indítva.
Továbbá találunk az oldalon egy patch-et, amivel a dopus lister GUI-ját tudjuk tökéletesen beleilleszteni a már megszokott Ambient környezetbe. Természetesen a Dopu5 ily módon való használata mellett az Ambient ikonmegjelenítése továbbra is tökéletesen üzemel.

És ha ez nem elég, akkor itt a D2A nevû util, ami szintén egy alternatív megoldás a Dopus5 MorphOS-be integrálására.

D2A download link:
http://www.tbs-software.com/morgoth/files/d2a.lha

További info:
Magellan2Ambient page

Dátum: 2005-01-28 15:02:15
 FPL Ghostscript 8.50 Soponyai Viktor (dh1
-.

Megjelent a legújabb GhostScript (PS, PDF nézegetõ, nyomtató, konvertáló) util sok hibajavítással, AmigaOS 3.x 68k-ra és x86-AROS-ra.
Megjelent a legújabb GhostScript (PS, PDF nézegetõ, nyomtató, konvertáló) util sok hibajavítással, AmigaOS 3.x 68k-ra és x86-AROS-ra. Az új verzió trucolor és HAM8-as megjelnítõvel is rendelkezik, így akár AGA-n is használható. Michael Merkel megerõsítette, hogy a program OS4-en is mûködik, sikeresen nyomtatott vele Turboprinten keresztül AmigaOne-on.

További info:
FPL Ghostscript

Dátum: 2005-01-29 20:17:49
 Pegasos II Firmware update Nagy Norbert (zacci
-.

A Bplan a PegasosII alaplapok gyártója új Firmware update-t kínál azoknak a felhasználóknak, akik 2004.08.10-e elött gyártott alaplappal rendelkeznek. Az új firmware az alábbi újdonságokat...
A Bplan a PegasosII alaplapok gyártója új Firmware updatet kínál azoknak a felhasználóknak, akik 2004.08.10-e elött gyártott alaplappal rendelkeznek. Az új firmware az alábbi újdonságokat tartalmazza:
- Firmware-bõl elérhetõ gigabit ethernet.
- USB-s billentyûzet használata firmware alól.
- egyéb bugfixek.

A firmware elérése érdekében a 2004.08.10-e elött gyártott alaplap tulajdonosoknak el kell küldeniük a Bplan (a site-on a contact link) cimére egy e-mailt, amiben megírja az alaplap széria számát. Ez a szám az alaplap alján, illetve a processzor kártyán található fehér matricáról olvasható le.
Az elküldött széria szám alapján a Bplan eldönti, hogy szükséges e firmware-t frissíteni és amennyiben szükséges, azt rendelkezésre bocsájtja. Természetesen e procedura alól mentesülnek azok a felhasználok, akik a magyarországi dealer-tõl vásárolták gépeiket. A firmware beszerzését, valamint a Bplan-nal való kapcsolatfelvételt a forgalmazó átvállalja, illetve e-mail-ben értesíti partnereit az esetleges firmware frissítésrõl.

További info:
Bplan website

Dátum: 2005-01-29 20:58:35
 AROS-Exec portál neongod (neongod
-.

AROS-Exec néven indult egy ideje az AROS felhasználók, illetve az AROS iránt érdeklõdõk weboldala...
AROS-Exec néven indult egy ideje az AROS felhasználók, illetve az AROS iránt érdeklõdõk weboldala.

A korábban említett 'Team AROS' fejlesztés ösztönzõ project eredményeirõl, illetve minden AROS-al kapcsolatos hírrõl és programról elsõ kézbõl tudósít az oldal. Ezen kívül forum, szavazás, screenshot galéria és AROS vonatkozású linkek stb. is helyet kaptak az oldalon.
AROS iránt érdeklõdõknek erõsen ajánlott! :)

További info:
AROS-Exec

Dátum: 2005-01-30 11:24:30
 Létrejött az OpenOffice OS4 Weboldal Cobra (cobra
-.

Új weboldal indult az OpenOffice irodai csomag AmigaOS4-re
portolásának és kesõbbi felhasználásának támogatására.
Az oldal csak most nyílt, így jelenleg nem sok információt tartalmaz, de akit érdekel hogy halad a portolás, annak idõközönként érdemes ide ellátogatnia.

További info:
AmigaOpenOffice

Dátum: 2005-01-30 14:32:01
 VBCC 0.8h Chip (chip
-.

Megjelent a VBCC 0.8h C compiler AmigaOS es MorphOS rendszerekre.
A vbcc egy erõsen optimalizáló, portábilis és méretezhetõ ISO C fordító. A ISO/IEC 9899:1989 szabvány alapján támogatja az ISO C-t, illetve ISO/IEC 9899:1999 alapján a C99-et is.
Letölthetõ a project hivatalos honlapjáról.

További info:
A hivatalos site

Dátum: 2005-02-01 16:32:14
 CDonFire - új cd-író program sadddam (sadddam
-.

Christian Effenberger, a fantasztikus 3CaDo programcsomag (AiCaDo, ViCaDo és DiCaDo) alkotója megjelentette legújabb szoftverét, a CDonFire CD író program alpha-verzióját.
Christian Effenberger, a fantasztikus 3CaDo programcsomag (AiCaDo, ViCaDo és DiCaDo) alkotója megjelentette legújabb szoftverét, a CDonFire CD író program alpha-verzióját.

Követelményei: AmigaOS 3.1, 68020 processzor, 16MB memória

A program ingyenes (freeware), letölthetõ az alant található címrõl.

További info:
CDonFire

Dátum: 2005-02-01 17:05:33
 AmigaE MorphOS-re Gruber Kristóf (gk
-.

Megjelent az EXC, ami egy AmigaE fordító, ami képes PPC natív kódot (MorphOS-hez) és 68k kódot is fordítani (AmigaOS-hez). A jelenlegi verzióhoz szükséges az AmigaE legutolsó verziója is.


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-02-03 07:32:08
 Quake2 AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

A Hyperion oldaláról letölthetõ a Quake 2 elsõ AmigaOS4 verziója. Egyelõre csak software rendert támogat és a futtatásához szükséges az eredeti Quake 2 install.


További info:
A bejelentés

Dátum: 2005-02-03 09:10:19
 Hivatalos printer fix MorphOS 1.4-re Nagy Norbert (zacci
-.

Hivatalosan kiadtak egy fixet MorphOS 1.4-re, mely megszünteti a nyomtatásból adodó esetleges problémákat.
Az archive tartalmaz...
Hivatalosan kiadtak egy fixet MorphOS 1.4-re, mely megszünteti a nyomtatásból adodó esetleges problémákat.
Az archive tartalmaz egy javított parallel.device-t és egy hozzá tartozó printer.mprefs file-t.

Csak annyi a teendõnk, hogy az install script futtatása után le kell törölnünk, majd újra generálni a printer config file-t. A visszajelzések alapján az új parallel.device-al problémamentesen müködik a nyomtatás.

További info:
Printer fix letöltése

Dátum: 2005-02-03 11:50:26
 Hálózati meghajtók AROS-hoz neongod (neongod
-.

Mióta a CVS-ben elérhetõ a natív TCP/IP stack, gõzerõvel készülnek a hálózati meghajtók...
Megjelent az elterjedt Realtek chipsetekhez szükséges RTL 8029 driver, a 3Com vezérlõket támogató (3C59x, 3C90xB and 3C90xC) NIC meghajtó és készül az nForce2 NIC driver is.

Az AROS-Max disztribúció készítõje bejelentette, hogy várhatóan 2 hét múlva jelenik meg az új 0.4-es változat, mely már tartalmazni fogja a CVS eddigi újdonságait.

További info:
AROS-Exec

Dátum: 2005-02-04 00:42:42
 AmigaOne és OS4 infók Cobra (cobra
-.

Akik érdeklõdnek az AmigaOne modellek és az AmigaOS 4.0 iránt, azok új infókat találnak ezekrõl az 'Amigák' menüpont alatt.


További info:

Dátum: 2005-02-05 13:55:36
 SimpleMail 0.25 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Bár kevesebben használják mint más levelezõprogramokat, a fejlesztése töretlen, hiszen szûk két hónappal az elõzõ változat után, megjelent a MUI alapú, nyílt forrású e-mail kliens új verziója.
Bár kevesebben használják mint más levelezõprogramokat, a fejlesztése töretlen, hiszen szûk két hónappal az elõzõ változat után, megjelent a MUI alapú, nyílt forrású e-mail kliens új verziója. A fõbb újdonságok a következõk:

- Nemzetközi domain nevek támogatása az e-mail címekben (RFC 3490)
- A mail preview többé nem foglalja magában a levél fejlécét, hanem attól elválasztva jelenik meg. Ez átkapcsolható egy kompakt formába is, hogy kisebb helyet foglaljon a képernyõn
- Már több IMAP account is beállítható szerverenként
- Mostantól hasznája a TheBar.mcc-t a fõ toolbarhoz, amennyiben az elérhetõ a rendszeren
- Hibajavítások és egyéb apró fejlesztések

A program, forráskóddal együtt letölthetõ a honlapjáról.

További info:
SimpleMail honlap

Dátum: 2005-02-06 16:12:19
 ShowGirls 0.7 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Michal 'kiero' Wozniak kiadta nagyszerû, MUI alapú képnézegetõ és feldolgozó programjának legújabb, 0.7-es verzióját, amely rengeteg kényelmi- és funkcionális újítást hozott a korábbihoz képest.

UPDATE: Idõközben megjelent a ShowGirls 0.7a is, amely további hibajavításokat tartalmaz.
Michal 'kiero' Wozniak kiadta nagyszerû, MUI alapú képnézegetõ és feldolgozó programjának legújabb, 0.7-es verzióját, amely rengeteg kényelmi- és funkcionális újítást hozott a korábbihoz képest. A hibajavításokon kívül a legfontosabb változások a következõk:

- Opus Magellan stílusú filekeresés
- Jobb gombra elõbukkanó menü a file-listában, ahol a leggyakrabban használt filemûveleteket érhetjük el
- Alpha-csatorna beszúrási lehetõség a képekbe
- Altivec támogatás a Median, Sharpen és Levels filterekben, amely átlagosan több mint kétszeres sebességnövekedés jelent (MorphOS 1.5 szükséges)
- Most már a középsõ gomb nyomvatartásával is lehet zoomolni
- Feljesztett zoom
- Automatikus filenév-kiterjesztés hozzáadásának lehetõsége, képek mentésekor
- Az alpha- és a színadatok immár külön-külön is megtekinthetõk
- Kényelmesebb beállítóablak JPEG file-ok mentésekor
- IFF/ILBM mentési lehetõség
- Színkiválasztó eszköz
- Fejlesztett resampling. A keret színe kiválasztható a színkiválasztó eszközzel
- Új eszköz: Blender, amely a képadatok egy háttérszínnel való összemosására alkalmas, az alpha-csatorna alapján
- Új eszköz: Insert Text, amely képek feliratozására alkalmas. ttengine.library-t igényel
- Gyorsítótár ürítés. Automatikusan törli az elõnézeti képeket azokhoz a file-okhoz amik már nem léteznek
- File-nevek vágólapra másolásának lehetõsége (elérési úttal vagy anélkül)
- Átmérétezés teljes képernyõs és ablakos üzemmód között duplakattintással (kikapcsolható)
- Gaussian blur
- Korábban használt elérési utak listázása a CopyTo/MoveTo file-mûveletnél és az elérési út mezõnél
- Már nem használja a BetterString.mcc-t
- Zoom faktor megjelenítése a részletek között

UPDATE: Idõközben megjelent a ShowGirls 0.7a is, amely a következõ hibák javítását tartalmazza:
- Ha az elõnézeti képek cachelése ki volt kapcsolva, a képhez tartozó információs buborék nem jelent meg
- Átdolgozott színkiválasztó eszköz, hogy kevesebb helyet foglaljon
- Az elérési út beviteli mezõ nem volt aktiv induláskor, létezõ elérési út esetén
- A PageUp/PageDown gombok nem mûködtek, ha az elérési út mezõ aktív volt

További info:
ShowGirls 0.7a - letöltés

Dátum: 2005-02-06 22:43:52
 Transport Tycoon Deluxe OS4-re Cobra (cobra
-.

Megjelent az Open Transport Tycoon Deluxe (a közkedvelt Microprose játék nyílt forrású változata) OS4-re.


További info:
OS4depot - letöltés

Dátum: 2005-02-06 23:49:49
 OS4emu 1.6 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Ilkka 'itix' Lehtoranta folyamatosan fejleszti az AmigaOS4-hez készült programok MorphOS alatti futtatását lehetõvé tevõ API emulátort. Most megjelent az 1.6-os verzió.
Ilkka 'itix' Lehtoranta folyamatosan fejleszti az AmigaOS4-hez készült programok MorphOS alatti futtatását lehetõvé tevõ API emulátort. A most megjelent 1.6-os verzióban fõleg hibajavítások kaptak helyet, de újdonságként megjelent néhány új library interface is, ezek pedig a következõk: asyncio.library, lowlevel.library, bevel.image, fuelgauge.gadget, glyph.image, integer.gadget, ezzel jelentõsen javítva kompatibilitást is. Ezzel a támogatott interfészek száma 53-ra nõtt. Az OS4Emu is csatlakozott az #AmigaZeux programok egyre népesebb táborához, ezzel együtt pedig a honlapja is megújult. Bár még távolról sem nyújt teljes kompatibilitást, az OS4Emu máris lehetõvé teszi néhány olyan programnak a futtatását MorphOS alatt, aminek nincs natív változata. Ilyen például a VICE Commodore és az FPSE PSX emulátorok.

További info:
OS4emu honlap

Dátum: 2005-02-06 23:55:24
 SimpleCam 0.90 Balogh Károly (Chain|Q
-.

SimpleCam névvel új szoftver jelent meg a PTP szabványt használó (pl. Canon) digitális kamerák és fényképezõgépek MorphOS alatti eléréséhez. A többféle kameratípust kezelõ és elõnézeti funkciót is tartalmazó, MUI alapú program Rupert Hausberger munkáját dícséri.


További info:
SimpleCam honlap

Dátum: 2005-02-07 01:11:20
 PolyOrganizer 0.71 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a MUI alapú határidõnapló szoftver legújabb 0.71-es verziója, amely fontos hibajavításokat tartalmaz.
Megjelent a MUI alapú határidõnapló szoftver legújabb 0.71-es verziója, amely a következõ fontos hibajavításokat tartalmazza:

- A program lefagyott, ha egy bejegyzésnek túl hosszú címe volt
- Az ablak hibás frissítése bizonyos esetében
- Egyes gombok hibásan mûködtek

További info:
PolyOrganizer honlap

Dátum: 2005-02-07 07:59:49
 Catweasel MK4 kapható Rajnai Almos (rachy
-.

Az Individual Computers elkezdte szállítani a népszerû PCI alapú klasszikus Amiga és Commodore hardver kiszolgáló kártyáját.
Az új kártyát Linux, Windows és AmigaOS4 driverrel szállítják, de bejelentették a MacOS drivert is.
Segítségével a gép kezelni tudja a klasszikus Amiga billentyûzetet, egeret, joyt. Használhatunk vele módosítás nélküli PC-s floppy-t Amiga floppynak, illetve a C64 rajongóknak SID és floppy támogatást is biztosít.

További info:
Az eredeti hír

Dátum: 2005-02-07 11:12:17
 Megjelent az AmigaAMP 2.14 és Amplifier 2.35 Cobra (cobra
-.

Új verzió jelent meg ebbõl a két remek mp3 lejátszó programból.
Az AmigaAMP shoutcast támogatása lett javítva, az Amplifier pedig a következõ hibajavításokat tartalmazza:

- negatív idõ kijelzése, amikor az mp3 mérete lejátszás közben nõtt
- MPEG infóablak filenév aláhúzás hiba
- az ARexx interfész újra lett írva a arexx.class használatával (ezáltal megoldódtak a hosszú arexx parancsok használatánál fellépõ problémák)

http://www.amigaamp.de/Binaries/AmigaAMP214.lha
http://www.net-eclipse.de/data/amplifier235.lha


További info:

Dátum: 2005-02-08 10:17:18
 AmiVNC AmigaOS4 verzió Chip (chip
-.

Megjelent a VNC hálózati desktop kezelõ szerver verziójának AmigaOS4 verziója. A segítségével OS4-et futtató Amigát is lehet már távolról kezelni.További info:
Letöltés

Dátum: 2005-02-08 11:25:37
 Új AWeb 68k és AmigaOS4 verzió Chip (chip
-.

Az AWeb APL Lite 3.5 beta release 5 AmigaOS3.x 68k és AmigaOS4 PPC verzió letölthetõ ami legfõképp javításokat tartalmaz

UPDATE: Ugyanott már a MorphOS PPC verzió is elérhetõ.


További info:
A program honlapja

Dátum: 2005-02-09 00:20:54
 Megjelent az AmigaSYS 1.7 neongod (neongod
-.

A magyar fejlesztésû AmigaSYS egy preinstallált AmigaOS 3.1, WinUAE-hez.
A magyar fejlesztésû AmigaSYS egy preinstallált AmigaOS 3.1, WinUAE-hez.

Ha AmigaOS-t akarunk használni WinUAE alatt, de nincs kedvünk vagy idõnk, esetleg tudásunk, hogy felépítsünk egy komplett rendszert, akkor érdemes egy pillantást vetnünk az AmigaSYS-re.

Az új 1.7-es verzió két részbõl áll, az alap rendszerbõl és a kiegészítõ csomagból, ami pár játékot, zenét és demót tartalmaz. Az alap rendszert egy windows-os installer script teszi be a WinUAE megfelelõ könyvtáraiba, majd az emulátort indítva csak egy 3.0-ás vagy 3.1-es Kickstart rom elérési helyét kell megadnunk és indulhat is a móka. Természetesen az elsõ induláskor szükségünk lesz az eredeti AmigaOS 3.1 floppy lemezekre, konkrétan a Workbench és Extras lemezre, hiszen maga az AmigaOS nem ingyenes, így azt az AmigaSYS1.7 az eredeti lemezekrõl másolja fel.

Az AmigaSYS rendszer programjainak és tulajdonságainak listáját megtaláljuk a projekt honlapján.

További info:
AmigaSYS homepage

Dátum: 2005-02-09 11:39:36
 FastATA becserélési akció Cobra (cobra
-.

Az Elbox Computer most lehetõséget kínál az európai únión belüli vásárlóknak, hogy lecseréljék régi FastATA, vagy PowerFlyer/Winner Hi-Speed kártyáikat a legújabb FastATA 1200 MK-III kártyára.
Ez a becserélési program kiváló lehetõség azoknak, akik szeretnének megszabadulni régi FastATA, vagy PowerFlyer/Winner Hi-Speed kártyájuktól, hogy kihasználhassák az új FastATA 1200 MK-III lehetõségeit.

A FastATA 1200 MK-III IDE vezérlõ különösen gyors adatátvitelre képes (16.6MB/sec) mind a négy hozzá csatolt ATA/IDE meghajtón. Az új vezérlõ nagyobb teljesítményt nyújt kisebb processor terheléssel, mint elõdje. A 48-bit LBA (Logical Block Addressing) megvalósításával ezzel a vezérlõvel már mûködnek a 137GB feletti (maximum 2TB) EIDE meghajtók is.

Ez az akció 1 hónapig érvényes és igénybevételéhez VISA vagy Mastercard hitelkártya szükséges.

További info:
Elbox

Dátum: 2005-02-09 11:57:22
 Új release-ek az OnyxSoft-tól Cobra (cobra
-.

Az OnyxSoft most 3 programból adott ki újabb verziót: MPlayer-GUI v1.2 (OS4), EasyHex v1.1 (68k) és DECH v1.45 (68k).
- MPlayer-GUI v1.2 - (OS4) GUI az MPlayer OS4 verziójához. Mostmár OS4-natív és ReAction-t használ. (Történt egy kisebb változtatás a 68k verzión is)
- EasyHex v1.1 - (68k) Egy hex filenézegetõ. Különösen hasznos, ha egy nagy file kisebb részét szeretnénk vizsgálni. Sok új opcióval lehet az adatok megjelenítését vezérelni.
- DECH v1.45 - (68k) Deniil's E-Compiler Handler sok hibajavítást tartalmaz, hogy jobban elbírjon a C fordítókkal és a make-el.

További info:
OnyxSoft

Dátum: 2005-02-09 15:59:18
 Ambient 1.41 Balogh Károly (Chain|Q
-.

David Gerber kiadta az Ambient forráskód egy frissített verzióját, ami már MorphOS 1.4 alatt, a publikus SDK-val is lefordítható.
David Gerber kiadta az Ambient forráskód egy frissített verzióját, ami már MorphOS 1.4 alatt is lefordul és a végeredmény eléri a használható szintet. Bár így távolról sem a teljes értékû rendszerrõl van szó, egybõl megindult a barkácsolás, és az elsõ - nem hivatalos - bináris verziók egyike már letölthetõ innen:

http://www.osnanet.de/i.schmitz/Ambient1.41.lha

További info:
Ambient 1.41 - forráskód, letöltés

Dátum: 2005-02-09 16:19:41
 Alternatív Bootmenu Balogh Károly (Chain|Q
-.

Jorge Acereda Macia készített egy konfigurálható, Forthban írt scriptet, amivel még elegánsabb OpenFirmware Bootmenut generálhatunk a Pegasosunknak. Használatához Pegasos II szükséges, legújabb Firmware-rel.


További info:
Bootmenu - letöltés

Dátum: 2005-02-09 16:52:28
 amrss 3.64 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Manapság egyre több híroldalnak van RSS kiegészítõje, amellyel többnyire az oldalon olvasható híreket foglalják össze. Ezeknek az RSS-eknek az olvasására való a MUI alapú amrss kliens, amelynek most megjelent a 3.64-s verziója. A program egy SimpleHTML-re épülõ egyszerû webböngészõt is magában foglal.


További info:
amrss honlap

Dátum: 2005-02-10 11:38:13
 WarpSNES Release Cobra (cobra
-.

Megjelent a WarpSNES emulátor elsõ hivatalos verziója AmigaOS4-re.
Ezzel a verzióval már elmenthetõk a játékállások.

További info:
OS4depot letöltés

Dátum: 2005-02-11 10:12:36
 Enhanced audio.device MorphOS-re Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent egy audio.device implementáció MorphOS-re, amelynek segítségével a classic AmigaOS audio.device-ját használó programok is futtathatók.
Megjelent egy audio.device implementáció MorphOS-re, amelynek segítségével a classic AmigaOS audio.device-ját használó programok is futtathatók.

A device átirányítja az audio.device hívásokat az AHI-nak. Sajnos azonban nem minden classic rendszerre készült program futtatható, hiszen igen sok csak a csatornák lefoglalásához használja az audio.device-t, aztán pedig közvetlenül programozza a Paulát. Ezek a programok természetesen nem mûködnek. Az archívban található egy lista a kompatibilis programokról is.

További info:
Nexus Development honlap

Dátum: 2005-02-11 13:28:54
 WookieChat 1.4 beta Cobra (cobra
-.

Megjelent a Wookie Chat 1.4 beta verziója 68k es OS4 Amigákra. A WookieChat egy ígéretesnek tûnõ új IRC kliens, amely még fejleszés alatt áll.


További info:
WookieChat honlap

Dátum: 2005-02-12 14:56:36
 Frissített MPlayer, Mencoder és DeVeDie Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az MPlayer és az Mencoder, egy frissített, 0.91-s verziója, amely már egy ARexx portot is tartalmaz.
Megjelent az MPlayer és az Mencoder, egy frissített, 0.91-s verziója, amely már ARexx portot is tartalmaz, amelyen keresztül a lejátszás vezérelhetõ. Ezzel együtt megjelent a DVD-lejátszó frontend, a DeVeDie egy új verziója is, amely már képes kihasználni ezt a képességet.

További info:
AmiRUS honlap

Dátum: 2005-02-12 16:00:59
 Help 0.92 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a MorphOS CLI parancsaihoz készített súgó program 0.92-es verziója.


További info:
Help 0.92 - letöltés

Dátum: 2005-02-14 13:46:19
 Megújult az Aminet Cobra (cobra
-.

Az Aminet ismét üzemel, egy megújult felülettel: http://www.aminet.net


További info:
Aminet

Dátum: 2005-02-14 16:07:01
 Nyerj egy új Amigát! Rajnai Almos (rachy
-.

Néhány lelkes Amiga rajongó AmigaOS4 alkalmazás fejlesztési versenyt hírdetett. A díj egy új Amiga!
Itt a nagy lehetõség, hogy nem csak jót tehetsz a többi Amigással, hanem jövedelmezõ is lehet az energia befektetés.
Néhány lelkes Amiga rajongó AmigaOS4 alkalmazás fejlesztési versenyt hírdetett, aminek a célja új AmigaOS4 natív alkalmazások fejlesztésének elõsegítése.
Pár kritériumnak kell megfelelnie a programodnak és ha elég jónak ítéli meg a zsûri, akkor te nyered az új Amigát (AmigaOne-t vagy Ack Software Controls-féle alaplapot).

További info:
A verseny weboldala

Dátum: 2005-02-14 22:59:18
 SteamDraw 0.4R2 Balogh Károly (Chain|Q
-.

A SteamDraw egy 2D vektoros rajzolóprogram MorphOS-re.
A SteamDraw egy 2D vektoros rajzolóprogram MorphOS-re. A MUI alapú szoftvernek most megjelent a 0.4R2-s verziója, amely új funkciókat nem, csak hibajavításokat tartalmaz a korábbi 0.4-hez képest.

További info:
SteamDraw honlap

Dátum: 2005-02-15 00:11:28
 Új YAM fejlesztõi verzió Gruber Kristóf (gk
-.

Az új fejlesztõi verzió nemcsak hibajavításokat tartalmaz, hanem új funkciókat is.
Folyamatosan jelennek meg a lenti linken elérhetõ oldalon a YAM ún. "nightly build"-jei, azaz az éjszakai fordítások. Ezek eddig többnyire csak kisebb hibajavításokat tartalmaztak, de a tegnapi fordításban pár számottavõ újítást is találunk, mint a fõablakban levélmegjelenítést, karakterfordítást (sajnos utf még mindig nincsen) és a bõvített csatolmány kezelést. Ezeken kívül a program a titkosítások és csatlakozási módok egyre szélesebb skáláját támogatja.

További info:
YAM nightly builds

Dátum: 2005-02-15 12:55:28
 SimpleHTML AmigaOS4 verzió Cobra (cobra
-.

Megjelent az ingyenes SimpleHTML offline HTML megjelenítõ AmigaOS4 verziója datatype és offline böngészõ formájában.


További info:
OS4Depot Letöltés

Dátum: 2005-02-15 18:27:50
 Új SystemPatch Soponyai Viktor (dh1
-.

Letölthetõ a legújabb verziójú (2.92) Systempatch.
SystemPatch az egyik, ha nem a legjobb classic 68k rendszer gyorsító patch. Újdonságok: megfixelt AGA ROM routinok SetRGB32CM(), optimalizáció a SetRGB32() patchban.

További info:
SystemPatch

Dátum: 2005-02-16 15:05:47
 SmartFileSystem v1.236 Rajnai Almos (rachy
-.

Jörg Strohmeyer kiadta a SmartFileSystem (SFS) új verzióját AmigaOS -re amely felzárkózik az AmigaOS4-ben használt változathoz.


További info:
Jörg Strohmeyer weblapja

Dátum: 2005-02-17 16:28:02
 Új Remote Desktop kliens + GUI OS4 verzió Cobra (cobra
-.

Kijött a Remote Desktop kliens + GUI legújabb verziója AmigaOS4-re.
A Remote Desktop kliens lehetõvé teszi, hogy AmigaOS alól hálózaton kereszül egy PC-t vezéreljünk Microsoft Windows XP Pro, 2000 szerverrel, vagy Windows 2003 szerverrel.


További info:
Remote Desktop Support Oldal

Dátum: 2005-02-19 20:08:18
 CD Player 1.2 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az Ilkka Lehtoranta-féle CD Player 1.2-es verziója.
Megjelent az Ilkka Lehtoranta-féle CD Player 1.2-es verziója, amely teljesen megújult GUI mellett immár CDText támogatást is tartalmaz. A CD lejátszón kívül más utilityket is, pl. CD Rippert CDDA file-ok lementéséhez mentéséhez, CD-RW blankert, valamint egy CD/DVD meghajtók sebességállítására szolgáló programot is találhatunk a csomagban.

További info:
CD Player 1.2 - letöltés

Dátum: 2005-02-19 20:19:38
 OpenPCI 2.0 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az OpenPCI 2.0-s verziója. A library a különbözõ Amigás PCI megoldásokhoz egységes felületet biztosít, így könnyen írhatók olyan meghajtóprogramok, amelyek valamennyi megoldással mûködnek.
Megjelent az OpenPCI 2.0-s verziója. A library a különbözõ Amigás PCI megoldásokhoz egységes felületet biztosít, így könnyen írhatók olyan meghajtóprogramok, amelyek valamennyi megoldással mûködnek.

Az OpenPCI a jelenleg a Pegasost, a G-Rexet, a Prometheust, a Mediatort és az Amithlont támogatja. A csomagban egy frissült Realtek 8139 SANA-II, valamint egy Terratech 512i/FM801 hangkártyákhoz való AHI meghajtó is található.

További info:
OpenPCI honlap

Dátum: 2005-02-19 20:27:13
 Két új SDL játék portja MorphOS-re Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az Airstrike és a Super Mario Clone nevû SDL-t használó játékok MorphOS portja.
Megjelent az Airstrike és a Super Mario Clone nevû SDL-t használó játékok MorphOS portja.

Mindkét port Pavel Stefanski munkája.

Az Airstrike letölthetõ innen:
http://stefkos.amigazeux.net/airstrike.lha

A Super Mario Clone letölthetõ innen:
http://stefkos.amigazeux.net/SMC.lha

Az SMC-hez frissített powersdl_ttf.library szükséges, amely letölthetõ innen:
http://stefkos.amigazeux.net/psdlttf.lha


További info:

Dátum: 2005-02-19 20:33:06
 Sound Datatypes Pack 2.0 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent egy nemhivatalos frissítés a MorphOS-ben található hang datatypeokhoz. A frissítés feltehetõ a korábbi datatype frissítésre, vagy "tiszta" 1.4-es MorphOS-re is.


További info:
Sound Datatypes Pack 2.0

Dátum: 2005-02-22 23:40:35
 Szoftverfrissítések Balogh Károly (Chain|Q
-.

A napokban Alfonso Ranieri az általa készített szoftverek és library-k közül többet is frissített.
A napokban Alfonso Ranieri az általa készített szoftverek és library-k közül többet is frissített.

Megújult a TheBar és a SpeedBar MUI class, az amrss, a MUI Miami Panel és a CManager. Mivel Alfie röviddel ezelõtt kapott egy Pegasos I gépet, így a fenti szoftverekbõl már MorphOS verzió is van.

További info:
Alfonso Ranieri honlapja

Dátum: 2005-02-23 14:14:55
 CanonToolBox Balogh Károly (Chain|Q
-.

Rupert Hausberger a nemrégiben megjelent SimpleCam után, most kiadott egy hasonló szoftvert, amely azonban a Canon digitális kamerákra van kihegyezve.
Rupert Hausberger a nemrégiben megjelent SimpleCam után, most kiadott egy hasonló szoftvert, amely azonban a Canon digitális kamerákra van kihegyezve.

A szoftver jelenleg a következõket tudja:
- Támogatja a kamera teljeskörû távirányítását
- Képes közvetlenül a gépre, .jpg formátumba fényképet készíteni
- Képes nyers YUV formátumban tetszõleges hosszúságú videók mentésére. (Ezek pl. ffmpeggel a kívánt formátumba konvertálhatók.)
- A kamera valamennyi ismert beállítását elvégezhetjük vele
- Többszálú mûködés
- Fejlett log rendszer, a hibák felderítéséhez

Futtatásához Pegasos I/II, MorphOS 1.x és egy PTP-szabványú Canon digitális kamera, vagy fényképezõgép szükséges.

További info:
CanonToolBox - letöltés

Dátum: 2005-02-25 09:14:15
 LWToy AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Cobra portolta Ray LWToy nevû LightWave object megjelenítõ programját AmigaOS4-re. Köszönet érte mindkettõjüknek!


További info:
Letölthetõ innen

Dátum: 2005-02-27 10:29:27
 Hollywood AmigaOS4 verzió Rajnai Almos (rachy
-.

Az AirSoftwair bejelentette, hogy készülõben a Hollywood és Malibu multimédia szoftverek AmigaOS4 verziója.
Az AirSoftwair bejelentette, hogy készülõben a Hollywood és Malibu multimédia szoftverek AmigaOS4 verziója.

Az AmigaOS4 natív verzió lényegesen gyorsabb, mint az emulált, illetve biztosítja a lehetõséget a többi operációs rendszerre készült verzióból is AmigaOS4 futtatható állomány mentésére.

A megjelenés tervezett dátuma: 2005 március vége.

További info:
Bejelentés az AW.net-en

Dátum: 2005-03-08 11:49:09
 AmigaONE Firmware frissítés Soponyai Viktor (dh1
-.

A Hyperion Entertainment letölthetõvé tette a legújabb AmigaOne firmware frissítést a regisztrált AmigaOS 4.0 felhasználoknak.
A firmware új tulajdonságai:

- Javítások az x86 BIOS emulátorban
- Átdolgozott IDE/ATA kód, korektebb támogatás az összetett IDE vezérlõk esetén
- "Elõzetes" Catweasel Mark IV vezérlõ támogatás
- Kiválasztható a grafikus kártya bootfolyamat esetén
- Hibajavítások

További info:
ANN.LU

Dátum: 2005-03-08 12:11:52
 Muli3D - egy software rendering library OS4-re Soponyai Viktor (dh1
-.

Stephan Reiter Muli3D rendering könyvtára portolásra került AmigaOS4-re. Letölthetõ a forráskód és a hozzá tartozó demók az OS4Depot.net-rõl vagy az Aminet-rõl.
Muli3D egy platform-független software rendering library, amely tartalmazza a mai grafikus kártyák teljeskörû kihasználásához szükséges tulajdonságokat, lehetõségeket. Az SDK C/C++ nyelven írodott és GNU Lesser General Public License alá esik.

További info:
Letöltési URL:

Dátum: 2005-03-08 12:42:21
 Új WarpDatatype-ok! Soponyai Viktor (dh1
-.

Az aminetrõl letölthetõek a legújabb Warp Datatype-ok!
Változások az elõzõ verziókhoz képest:

- Natív AmigaOS 4 verzió.
- VBCC 0.8h-val újrafordított MorphOS és WarpOS verzió.
- Optimalizált 68020, 030, 040 és 060 verziók.
- Frissített WarpDT engine.
- Hibajavítások.
- Új lokalizációk.

További info:
Aminet

Dátum: 2005-03-08 18:34:20
 MorphOS Mobile? Gruber Kristóf (gk
-.

Egy elég érdekes bejelentést tett ma a Genesi: közöltek pár képet egy mobileGT nevû platformon futó MorphOS verzióról.
A mobileGT a freescale MPC5200 processzorára épülõ kis számítógép. A képeken egy komplett MOS rendszer látható, ami bbrv elmondása szerint 34MB-os, de ebben egy teszt videó és a pár multimédia alkalmazás is helyet kapott. Sajnos egyelõre csak érdekesség szinten beszélhetünk a dologról, bár mondanom sem kell, hogy mire lehetne képes egy ilyen gép ;)

További info:
A képek

Dátum: 2005-03-10 07:53:45
 SiI3114 kontroller AmigaOS4-hez Rajnai Almos (rachy
-.

Az AmigaOS4 már támogatja a Silicon Image 3114 merevlemez kontrollert is, amely egy négy portos PCI alapú soros ATA vezérlõ kártya. Ezzel teljes lett a Silicon Image chip-eken (3112,3512,3114) alapuló SATA (és persze a PATA Sil680) vezérlõk támogatottsága AmigaOS4 alatt.


További info:
Bejelentés az AW.net-en

Dátum: 2005-03-12 11:03:49
 Új Ambient v1.41 update Nagy Norbert (zacci
-.

A töretlen fejlesztéseknek hála elkészült az Ambient legújabb verziója, mely még nem a végleges hivatalos verzió, de jelen állapotában is a sok hibajavításon túl rengeteg újítást is tartalmaz...
Az 1.41-es verziójú Ambient az alábbi újításokat tartalmazza:

- Az Ambient menû kiegészült egy System Monitor opcióval, ahol a pillanatnyi terhelésén túl még számos információt megtudhatunk kedvenc processzorunkról
- Kíbõvített Ambient Settings menû rengeteg plussz funkcióval
- Kíbõvített Panels opciók
- Továbbfejlesztett és az eddigieknél még gyorsabb ablakkezelés. Az ablakokban lehetõség van gyors és egyszerû navígációra, szöveges és/vagy grafikus ikonok segítségével
- Az Ambient desktoppon levõ drive-ok alatt valós idejû szabad hely kijelzés, melynek segítségével könnyen és gyorsan tájékozódhatunk az aktuális partició telitetségérõl

Screenshotok:
http://amigos.amiga.hu/zacci/Ambient_screenshot.jpg
http://amigos.amiga.hu/zacci/Ambient_screenshot2.jpg

Az új Ambient letõlthetõ az alábbi linkrõl:

További info:
Ambient v1.41

Dátum: 2005-03-12 11:30:55
 DVD írás MorphOS-en Nagy Norbert (zacci
-.

Nemrég bukkant fel a fórumokon egy hír, miszerint a Fryingpan nevû CD/DVD író program regisztrációja után sikeresen elkészûlt az elsõ MorphOS-en írt DVD adat lemez. A program felhasználója elmondása szerint a Fryingpan stabilan és egyszerûen együttmûködött az NEC-3500 tipusú DVD írójával "on the fly" módban. Így ezentúl nincs szûkség Linux rendszerre DVD íráshoz sem...
Ahhoz, hogy te is képes legyél DVD-t írni a Fryingpan programmal, nem kell mást csinálnod, mint regisztrálnod magad és a fejlesztõ számára átutalnod egy csekély 15 EUR körüli pénzösszeget (kb. 3700 Ft). Azért elötte érdemes felvenni a kapcsolatot a program készítõjével, hogy megtudd, mely DVD irókat tudod használni a programmal, vagy nézd meg a Fryingpan oldalán a "Requirements" szekciót, ahol a készitõ leírja a már támogatott CD-RW illetve DVD-+RW meghajtók tipusát.
A regisztrációt követõen a szerzõ elküldi a számodra szükséges drivert. Természetesen a regisztrált felhasználók teljes értéküen használhatják a program adta lehetõségeket, valamint megszûnik a max. 70MB-os írási limit.

További info:
The Frying Pan site

Dátum: 2005-03-12 11:37:06
 OpenURL 6.2 Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent az OpenURL v6.2-es változata, mely fõként hibajavításokat tartalmaz.


További info:
OpenURL 6.2 site

Dátum: 2005-03-12 11:47:48
 FM801 v0.9 audio driver és új OpenPCI v2.0 library MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Bõvült a MorphOS rendszeren használható hangkártyák száma. Ennek megfelelõen most már lehetõségünk van az FM801 alapú hangkártyák használatára az SBLive, SB128 és az alaplapi AC97 hangkütyük mellett. A hangkártya használatához szükségünk van a legújabb OpenPCI library-re, mely szintén nemrég került napvilágra.

OpenPCI library download site:
http://bvernoux.free.fr/openpci-2.0-160205.zipTovábbi info:
FM801 driver page

Dátum: 2005-03-12 12:43:11
 RTL8139 driver update MorphOS és Classic 68k rendszerekhez Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent egy az RTL8139 chippel ellátott hálózati kártyák driver frissítése, mely számos hibajavításon kivül már rendelkezik egy ún. config file-al, ahol meghatározhatjuk a hálozati kártyánk müködési sebességét, úgy mint Auto negotation, 10Mbit full/half és 100Mbit full/half duplex mód. A driverhez szükség van az OpenPCI.library jelenlétére.

OpenPCI library download site:
http://bvernoux.free.fr/openpci-2.0-160205.zipTovábbi info:
RTL8139 driver download site

Dátum: 2005-03-12 12:52:48
 Új játékok MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

A napokban megjelent néhány új játék MorphOS rendszerünkre...

Elsõként emliteném a Miliarderzy "legyen ön is milliárdos" nevû játékot, mely egy klasszikus vetélkedõs pénzkeresõs játék megvalósítása.

Az Ularn egy klasszikus RolePlay tipusú játék, ahol mindenféle szörnyikét irthatunk kedvünkre, gyûjthetünk kincseket stb.

A következõ játék egy újraírt Knightmare2 játék, melynek a TheMazeOfGalious nevet adták a készitõk.

És végezetül itt egy szintén klasszikus Breakout feldolgozás igényes grafikával és jó featurékkal. A játék neve LBreakout2.

És a fent említett játékok elérhetõségei:

Miliarderzy:
http://stefkos.amigazeux.net/miliarderzy.lha

Ularn:
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/cache/files/ularn_1.lha

TheMazeOfGalious:
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/cache/files/mog-v0.62_mos.lha

LBreakout2:
http://www.lehtoranta.net/powersdl/lbreakout2_mos.lha


További info:

Dátum: 2005-03-12 22:51:47
 AROS: LTris és LMarbles portolása Nimrod (Nimrod
-.

AROS: LTris és LMarbles portolása
Michal Schulz portolta az LTris és LMarbles nevû játékokat AROS/x86-ra. Igaz hang még nincs.

Letölthetõek innen:
http://home.tu-clausthal.de/~misc/ltris.tgz
http://home.tu-clausthal.de/~misc/lmarbles.tgz


További info:
Amiga-news.de

Dátum: 2005-03-14 09:45:39
 SimpleMail v0.26 Nagy Norbert (zacci
-.

Új verzió jelent meg a SimpleMail levelezõ kliens programból, mely néhány új featurén kívûl egyéb javításokat is tartalmaz.


További info:
SimpleMail download

Dátum: 2005-03-14 14:47:52
 LiveMixer 1.4b Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a SBLive hangkártyákhoz használatos hangerõ állító program új verziója.
A most megjelent verzió már túllép egyszerû az hangerõ állító funkcióján, így most már lehetõség van az 5.1 csatornás audio mód beállítására (hangerõ, mute), illetve ezen felül rengeteg más beállítási lehetõséget is kapunk, úgy mint 3D audió állítási lehetõség, csatornánkénti frekvencia módosítás stb.

További info:
LiveMixer download

Dátum: 2005-03-14 22:15:39
 CD32-Szövetség Nimrod (Nimrod
-.

CD32-Szövetség: regisztráld CD32-det!
Egy ideje regisztrálhatod a saját CD32 CDTV vagy FMV-modulod a CD32-Allianz weblapján. A jelenleg regisztrált gépek: 2005.03.11.

AmigaCD32: 337
CommodoreCDTV: 27
FMV-Modul: 17

Az eszközök többsége még mindig használatban van.

További info:
amiga-news.de

Dátum: 2005-03-14 22:21:32
 MorphOS: doksi boot CD készítésérõl Nimrod (Nimrod
-.

MorphOS: elkészült egy dokumentáció bootolható CD készítésérõl.
Jürgen Lucas írt egy dokumentációt a bootolható MorphOS-CD készítésérõl. Akit érdekel a németrõl fordítása más nyelvre az vegye fel a kapcsolatot a szerzõvel!

http://www.morphos-news.de/mailto.php?lg=en&src=red&id=jl

További info:
amiga-news.de

Dátum: 2005-03-16 09:27:21
 GUIGfx es TTEngine library AmigaOS4 verziója Rajnai Almos (rachy
-.

Két fontos library csomagnak készült el az AmigaOS4 verziója: a GUIGfx.lib és a hozzá kapcsolódó Render.lib, illetve a TTEngine.lib.
A GUIGfx bejelentése:
http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=2154

A TTEngine bejelentése:
http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=2153

További info:

Dátum: 2005-03-17 18:10:52
 Új EvenMore Nimrod (Nimrod
-.

Kijött az EvenMore legújabb verziója.
Letölthetõ innen:
http://www.evenmore.co.uk/downloads/EvenMore.lha

További info:
amiga-news.de

Dátum: 2005-03-17 18:13:18
 MorphOS: bzip2 1.0.3 Nimrod (Nimrod
-.

"Amis" portolta a Bzip2-t MorphOS-re.

"Amis" portolta a Bzip2-t MorphOS-re. Letölthetõ innen:
http://www.amirus.org.ru/files/bzip2_1.0.3_mos.lha

További info:
amiga-news.de

Dátum: 2005-03-18 09:21:08
 Soliton 2.2 OS4 verzió Chip (chip
-.

Sebastian Bauer és a Soliton csoport kiadta a 2.2-es OS4 változatát a Freecell/Klondike klón Soliton-nak.
Sebastian Bauer és a Soliton csoport a 2.2-es OS4 változatát a Freecell/Klondike klón Soliton-nak.

Változáasok a 2.1-es verzióhoz képest:
- Standard AmigaOS séma használata
- Kisebb változtatások
- Portolás OS4-re

További info:
Letöltés

Dátum: 2005-03-18 09:28:11
 SimplePlay új AmigaOS4-es zenelejátszó Chip (chip
-.

Ennek a lejátszóprogramnak a segítségével lehetõség nyílik a következõ fájlformátumok lejátszására AmigaOS4 alatt: MOD, IT, S3M, XM, WAV, VOC, OGG
Ennek a lejátszóprogramnak a segítségével lehetõség nyílik a következõ fájlformátumok lejátszására AmigaOS4 alatt: MOD, IT, S3M, XM, WAV, VOC, OGG

Az 1.0-as verzió még CLI-bõl inditható csak, de a 2.0-ás változat már grafikus vezérlõfelülettel van ellátva.

További info:
Letöltés

Dátum: 2005-03-18 15:13:00
 LPairs és LTris OS4-re Chip (chip
-.

Az LMarbles és az LBreakout2 után Edgar Schwan OS4-re portolta az LPairs és LTris játékokat.
Az LMarbles és az LBreakout2 után Edgar Schwan OS4-re portolta az LPairs és LTris játékokat.

Bár az LTris-t már egy hete elérhetõ, de Edgar egy fontos hibát javított ki és tette elérhetõvé.
Ezek a játékok többnyire a szép design-ukkal és a hálózati lehetõségeikkel lopóztak be a felhasználók szívébe.

Mind a 4 játék megtalálható az OS4depot-on.

http://os4depot.net/share/game/board/lpairs.lha
http://os4depot.net/share/game/puzzle/ltris.lha


További info:
OS4depot

Dátum: 2005-03-19 14:39:03
 KMOS alias Amiga Inc. Gruber Kristóf (gk
-.

A KMOS nevet változtatott, és ezentúl Amiga Inc.-nek hívják. A névváltoztatással párhuzamosan megújult az www.amiga.com is.
Az új Amiga Inc. nem kíván törõdni a Hyperion által fejlesztett AmigaOS4-el, inkább az AmigaAnywhere projectre akarnak összpontosítani. Érdekességképpen a támogatott platformok listáján nem szerepel az AmigaOS és a PPC processzor.

További info:
Amiga.com

Dátum: 2005-03-20 00:48:46
 AmigaOS4 béta videó Chip (chip
-.

Hála Crisot-nak, egy videót nézhetünk meg a legfrissebb AmigaOS4 változatról. Többek közt bemutatja a Petuniát, a WarpOS wrapper-t és a Warp3D 5.0-t, meg még sok minden apróságot.


További info:
A cucc (33MB!)

Dátum: 2005-03-20 09:24:41
 Hollywood és Malibu új verzió Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent a Hollywood multimédia szerkesztõ progam új verziója. A kiadás nagy újdonsága az AmigaOS4 támogatás.


További info:
További információ

Dátum: 2005-03-20 09:50:13
 PolyOrganiser v0.8 update Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a PolyOrganiser újabb bugfixelt verziója.


További info:
PolyOrganiser update download

Dátum: 2005-03-21 09:26:41
 Újra Amiga feeling! Nagy Norbert (zacci
-.

Hála a HW és SW fejlesztéseknek és a kompatibilitásnak, újra Amiga feeling járja át a SzolnokTV stúdióját.
A Pegasos/MorphOS páros rendben teljesíti feladatát a tulajdonosa nagy megelégedetségére. Az új jövevényt a felhasználója szerint nagy ámulattal fogadták kollégái, hatékonyság és gyorsaság tekintetében.Tálas László elmondása szerint az új gépe messze felülmúlta várakozásait, régi Amigája hatékonyságát, és nagy örömmel használja mindennapi munkája során. A gép különféle adások animációs fel- és lefutóit stb. készíti. A felhasznált programok között szerepel az ImageFX(PPC), Cinema4D, Imagine(PPC), Wildfire(PPC), CandyFactoryPro(PPC), DrawStudio, Magic Link, UConv(PPC) és egyéb animációs segédprogramok.

A gép a minap debütált élõben egy rövidke felfútó erejéig. Sajnos kevés idõ ált rendelkezésére, hogy még szebb, jobb animációt készitsen, de azért ez sem olyan rossz 8)
Az animáció 2féle verziója megtekinthetõ az alábbi linken:

http://amigos.amiga.hu/zacci/TELJES.mpg
http://amigos.amiga.hu/zacci/Csupasz2.mpg

Ennek fényében csak azt tudom mondani, hogy használja egészseéggel újdonsült rendszerét ! És gratulálok az animációhóz !


További info:

Dátum: 2005-03-22 11:28:44
 Perl5 AmigaOS4-re! Chip (chip
-.

Hála Andy Broad-nak, a perl5.8.5-öt immáron AmigaOS4-en is használhatjuk.
Hála Andy Broad-nak, a perl5.8.5-öt immáron AmigaOS4-en is használhatjuk.

Bár jelenleg még csak a statikus linkelést támogatja, de a legtöbb alapvetõ bõvítményt már tartalmazza. A rendszer ixemul.library-t nem igényel!


További info:
OS4depot-ról letöltés

Dátum: 2005-03-22 13:09:28
 Folytassa Garry... Chip (chip
-.

Cobra volt olyan rendes, hogy lefordította nekünk Garry Hare amigaworld.net-re küldött nyiltakozatát, amiben a múltkori, IRC-s beszélgetés miatt nyakába zúdult email-ekre reagál.További info:
A fordítás

Dátum: 2005-03-22 21:19:23
 ZX-Live 0.30 emulátor update Nimrod (Nimrod
-.

Emulátor: Update ZX-Live 0.30-ra
A Sinclair ZX-Spectrum 48/128K és Pentagon 128K emulátor ZX-Live 0.30-as update-je Dmitriy Zhivilov-tól.

Változások:

- Újraírt hangrutinok: mostmár normál sebességgel fut az emulátor (68060 CPU gyors RAM-mal)

- Javított .Z80 betöltõ: korábban az #FFFF hosszúságú tömörítetlen blokkokat hibásan csomagolta ki

- Néhány hibajavítás a ZX-Spectrum 128k idõzítés emulálásakor

- Az .SLT állományok .Z80 állományként való betöltése (nincs teljes ellátottsága az SLT formátumnak)

- AY-chip ellátottság (köszönet Lord Vader-nek a tanácsokért és a bétatesztért); a valódi AY chip összekötésének vázlata az Amigához megtalálható az Amineten az mhm-mAYhem.lha állományban

Letöltés:

ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/emulators/amiga/ZXLive030.lha
ZXLive030.lha (97 KB)

ftp://de.aminet.net/pub/aminet/mus/play/mhm-mAYhem.lha
mhm-mAYhem.lha (148 KB)

További info:
Amiga-news.de

Dátum: 2005-03-23 17:10:15
 Global Gladiators OS4-re! Chip (chip
-.

Az eddig MorphOS és klasszikus 68k rendszerek után AmigaOS4-en is játszhatunk a Global Gladiators játékkal.
Az eddig MorphOS és klasszikus 68k rendszerek után AmigaOS4-en is játszhatunk a Global Gladiators játékkal.
Köszönhetõen a Hollywood OS4 natív fordítójának, a Global Gladiators alkotói egy szimpla fordítással elkészítették a játék OS4 verzióját.
Bár tesztelni AmigaOS4 hiányában nem volt módjuk a készítõknek, de a felhasználók állítása szerint kifogástalanul mûködik.


További info:
A játék honlapja

Dátum: 2005-03-24 19:53:44
 SimpleCam v1.1 Nagy Norbert (zacci
-.

A SimpleCam minden USB-s, PTP protokolt ismerõ fényképezõ géphez használható util, mely segitségével könnyen és egyszerûen letölthetjük a kameránkkal készített képeinket.

A most megjelent verzió számos hibajavítást tartalmaz.

Screenshot a programról:

http://member.ycn.com/~hausrup/downloads/simplecam/

További info:
SimpleCam v1.1 download

Dátum: 2005-03-24 20:12:14
 Újabb játékok MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Minden MorphOS usernek, gyeremeknek, asszonykának jó szórakozást nyújthat a napokban megjelent néhány újabb játék.
PIG - ügyességi ugrálós, malackás.

http://www.lehtoranta.net/powersdl/Pig.lha

Quadromania - golyós logikai

http://www.lehtoranta.net/powersdl/Quadromania.lha

REminiscence - Ez egy exe, amivel jatszhatóvá válik a Flashback játék.

http://projects.morphwiki.org/REminiscence013-MOS.lha

További info:

Dátum: 2005-03-25 09:23:33
 Frying Pan 0.4b Chip (chip
-.

Megjelent a Fryingpan nevezetû CD/DVD író program újabb verziója. A fejlesztõk többnyire hibákat javítottak, sokat gyorsítottak rajta és több DVD média támogatást építettek a szoftverbe. A termék jól mûködik AmigaOS 3.x-en, AmigaOS4 -en, MorphOS-en és UAE-n is.

A project honlapja: http://tbs-software.com/fp/welcome.phtml


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-03-28 13:53:07
 Húsvéti ajándék: MorphOS 1.4.4 Gruber Kristóf (gk
-.

A MorphOS 6. évfordulóját ünnepelve ezennel elérhetõ a MorphOS 1.4.4. Ez remélhetõleg az utolsó, csak hibajavításokat tartalmazó verzió a következõ teljes verzió elõtt, és remélhetõleg az elõzõ változatok egy csomó hibáját kijavítja.
Hadd jegyezzük meg, hogy a frissítés egyelõre csak az eddig regisztrált felhasználók számára érhetõ el. Anyagi okok miatt a MorphOS support oldal jelenleg nem üzemel. Azoknak, akik még nem regisztrálták magukat, egy pár napot várniuk kell, amíg elõkészítik a regisztrációs rendszert. Amint elkészült, egy hírben tudatni fogjuk azt. A support levelezési listát is helyreállítják rövid idõn belül, addig is kérnek mindenkit, hogy legyenek türelemmel.

Az 1.4.4 javítja a nagy merevlemezek támogatását, DVD-k teljes egészének beolvasását, tartalmaz fontos SFS hibajavításokat, hálózati kártya meghajtók javítását és még több más dolgot is. Olvasd el a releasenotes fájlt további információkért!

The MorphOS Team


További info:

Dátum: 2005-03-29 09:47:41
 CanonToolBox v0.91b Nagy Norbert (zacci
-.

A napokban jelent meg a CanonToolbox újabb verziója, mely kizárolag a Canon fényképezõgépekhez írt és használható utility.
A program frissítés tartalmazza a legutolsó libPTP 1.0.2 libraryt, javitottak az USB-setup rutinon és ezzel a verzióval a program már a GPL licence alá került.

További info:
CanonToolBox v0.91b download

Dátum: 2005-03-29 09:56:49
 WallGet v1.0 Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a nepszerû download manager új verziója, mely a hibajavításokon túl, rengeteg újítást is tartogat számunkra.
Az emlitésre méltó újítások között szerepel a "speed-o-meter", locale support, egyébb join és copy funkciók stb.

További info:
WallGet v1.0 download

Dátum: 2005-03-29 15:09:53
 VisualBoyAdvance OS4-re! Chip (chip
-.

Akarsz GameBoyAdvance játékokkal játszani az AmigaOS4-eden? Akkor neked a VisualBoyAdvance-ra lesz szükséged!

Köszönet Nicolas Mendoza-nak erte!


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-03-29 15:18:00
 MPlayer 1.0pre6 negyedik elõzetes Chip (chip
-.

Andrea Palmate-nak köszönhetõen újabb MPlayer került közkézre az AmigaOS4 tulajdonosok számára, ami sok hibajavítást, 25-30% sebességnövekedést új video és audio driver-eket (jpg,png,sdl), illetve hálózati stream-elést tartalmaz.
Andrea Palmate-nak köszönhetõen újabb MPlayer került közkézre az AmigaOS4 tulajdonosok számára, ami sok hibajavítást, 25-30% sebességnövekedést új video és audio driver-eket (jpg,png,sdl), illetve hálózati stream-elést tartalmaz.

Azon emberkék számára, akik nem bírják a commandline-os konfigurálást, az MPlayer-hez kiadott GUI-t is frissítették, igy az új elemeket már GUI-ból is elérhetjük.

A GUI elérhetõ a
http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=video/misc/mplayer-gui.lha
cíimen.

További info:
Letöltés

Dátum: 2005-03-31 18:40:13
 MorphOS update Nagy Norbert (zacci
-.

A napokban megjelent néhány frissítés MorphOS rendszerünkhöz...
- AHI device v5.54

Ez a device update az 1.4.4-es MorphOS-hez jelent meg, mely hibajavítást tartalmaz:

http://www.ody.ca/~develand/rdesktop/dloads-mos/ahidevice-5.54-sigfix.lha

- Assign v50.6

Ez pedig egy nem hivatalos assign frissítés:

http://prdownloads.sourceforge.net/unmorphos/Assign50.6-unofficial.lha?download

- MCCTheBar v20.0

Ime egy frissítés a következõ generációs "button bar class"-hoz:

http://alfie.altervista.org/downloads/MCC_TheBarMOS.lha

- Candy skin

És végezetül hab, vagyis cukorka a tortán egy újabb skin megjelenése:

http://www.pegasosforum.de/dload.php?action=file&file_id=462


További info:

Dátum: 2005-04-01 01:37:35
 Úrja Commodore Amiga Gruber Kristóf (gk
-.

Alig pár héttel a legutóbbi tulajdonos-váltás után ismét másik cég tulajdonába került az Amiga név és a hozzá tartozó szabadalmak, de ezúttal a felvásárló az úrja éledezni látszó Commodore.
A Commodore márkanév és logo jelenleg a holland Tulip Computers tulajdonában van, akik eddig fõleg CD-ket és MP3 lejátszókat forgalmaztak C= logóval, de egy mai bejelentés szerint vissza kívánnak szállni a hardware fejlesztés piacára, és rekonstruálni szeretnék a Commodore egykori nagyságát, ehhez elsõ lépésként pedig felvásárolták az Amiga Inc.-et.

A cég szóvívõje szerint még idén nyáron kiadják a CommodoreONE-t és decemberben pedig már jöhetnek az új Commdore Amigák is AAA chipsettel (ez egy, a Commodore halála elõtt jegelt fejlesztés).


További info:
Commodore.com

Dátum: 2005-04-01 09:22:09
 Windows AmigaOne-okra? Chip (chip
-.

A Microsoft sem megerõsíteni, sem megcáfolni nem akarta azt a hírt miszerint újra felélesztik a windows PPC-s változatát.
A Microsoft sem megerõsíteni, sem megcáfolni nem akarta azt a hírt miszerint újra felélesztik a windows PPC-s változatát.

A theregister ( http://www.theregister.co.uk/ ) munkatársa egy magát meg nem nevezni szándékozó Microsoft-nál dolgozó forrásra hivatkozva számolt be a meglepõ hírrõl.
A hírforrás szerint a döntés azért szültett meg, mert az intel nem tudja kielégíteni a Microsoft Windows erõforrásigényét ezért új platform után néztek. A hír arról nem tesz említést, hogy ez a váltás mikor következik be, viszont elárulták, hogy a kiszemelt platformok között szerepel egy kis cég saját hardware-e. A project fedõneve: "Teron PX"


További info:

Dátum: 2005-04-01 14:11:47
 Elsõ képek az ELBOX Dragon-ról Chip (chip
-.

Az Elbox Computer közzétett néhány képet az új termékükrõl az Dragon-ról.

"Sok kérés jött felénk, hogy mutassuk be a misztikus képeket és mi elhatároztuk, hogy eleget teszünk eme kéréseknek." - nyilatkozta a cég

Elölnézet: http://www.elbox.com/dragon/dragon1.html (561kb)
Hátulnézet: http://www.elbox.com/dragon/dragon2.html (432kb)
Felülnézet: http://www.elbox.com/dragon/dragon3.html (637kb)


További info:

Dátum: 2005-04-01 21:53:06
 MorphOS 1.4.4 hivatalos regisztrációs oldal ! Nagy Norbert (zacci
-.

A mai naptól a MorphOS team hivatalosan is elérhetõvé tette a pár nappal ezelött igért regisztrációs oldalát. A felhasználó a regisztrációs lap kitöltését követõen a MorphOS team-töl e-mail-ben kapja meg az új MorphOS 1.4.4 rendszer FTP elérhetõségét.
Továbbá a a regisztrációra küldött válaszlevél kitér a hivatalos MorphOS levelezési lista feliratkozási mikéntjére is.

Tehát így már hivatalosan is elérhetõ az új MorphOS rendszer. Használjátok egészséggel !

A hír igaz ! Nem Aprilisi tréfa !


További info:
MorphOS hivatalos regisztrációs site

Dátum: 2005-04-02 00:20:30
 Scalos MorphOS-re is Kovács Péter (DeadlockSyS
-.

Napokban megjelent a Scalos WB Replacement egy újabb 1.4-es BETA verziója classic és imáron Morphos/PPC-re is.


További info:
Scalos

Dátum: 2005-04-02 23:32:31
 WildFire7 MorphOS patch Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a WildFire7 animációs és képmanipuláló programhoz egy patch, mely az mpeg tömörítést hivatott optimalizálni.
A leírás szerint komoly sebesség növekedés érhetõ el a patch használatával:

Teszt gép: PegasosI G3 600Mhz

68kmpegsaver: Time 1min42sec (68k test with activated JIT)
ppcmpegsaver: Time 16secTovábbi info:
WildFire7 oldala

Dátum: 2005-04-04 10:35:33
 ScummVM 0.7.1 Cobra (cobra
-.

Megjelent a ScummVM legújabb verziója AmigaOS4-re. A ScummVM által rengeteg grafikus kalandjátékot játszhatunk, többek között Simon The Sorcerer 1 és 2, Beneath a Steel Sky, Broken Sword 1 és 2, Flight of the Amazon Queen, Full Throttle, illetve a LucasArts kalandjátékai, mint a Zak McCracken, Maniac Mansion, Monkey Island 1, 2, 3, Day of the Tentacle, Sam and Max és még sok más.
Letöltés:

http://www.os4depot.net/?function=showfile&file=game/adventure/scummvmos4.lha

A ScummVM hivatalos weboldalán megtekinthetjük a kompatibilitási listát, letölthetjük a játékok demo változatát, illetve pár játék teljes verziója ingyen letölthetõ!

További info:
ScummVM honlap

Dátum: 2005-04-05 01:13:06
 Flashback AmigaOS4 és MorphOS rendszerekre! Cobra (cobra
-.

Bizonyára mindenki emlékszik erre a remek játékra a régi Amigás idõkbõl. Most az új Amigákon és Pegasoson ismét lehet játszani, a Reminiscence nevü játék engine segítségével. Itt található pár screenshot a játékról:

http://hol.abime.net/568/screenshot
A Reminiscence azt a játék engine-t valósítja meg, amelyet a Delphine Software használt az 1992-ben kiadott Flashback játékhoz. Az enginennek jelenleg a játék PC verziójában található data fileok kellenek.

(Megjegyzés: Idõközben megjelent a MorphOS verzió is, letölthetõ innen: http://nogfx.free.fr/morphos/REminiscence/REminiscence-MOS-0.1.4.lha)

További info:
Letöltés

Dátum: 2005-04-05 08:41:04
 Új PPC-s AHI, Cmanager és egy remek "analóg" óra MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

CManager, AHI, CLONCK...
Megjelent a CManager újabb verziója, mely hibajavításokat és egyéb módosításokat tartalmaz.

http://alfie.altervista.org/downloads/CManagerMOS.lha

A töretlen fejlesztések eredményeképpen megjelent a MorphOS hivatalos hangrendszerét képzõ PPC-s AHI-nak egy újabb (6.0rc3) verziója, mely néhány módosítást és hibajavítást tartalmaz.

http://www.lysator.liu.se/~lcs/files/ahi/beta/ppc-morphos-ahiusr-6.0rc3.lha

Megjelent egy remek "analóg" óra MorphOS-re. Legfõbb tulajdonságai közé tartozik a teljes konfigurálhatóság, transparency feature, téli/nyári idõszámítás kezelése. A teljes konfigurálhatóságnak köszönhetõen még a mutatók és a számlap formáját is át lehet rajzolni, így kialakíthatjuk a nekünk leginkább megfelelõ külsõt.

http://amigazeux.org/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index&req=getit&lid=68

További info:

Dátum: 2005-04-05 09:24:11
 Apróságok AmigaOS4-re Chip (chip
-.

Badger Badger, MPlayerGUI és GoatTracker...
Megjelent a híres "Badger Badger Badger" tánc AmigaOS4-re! A Hollywood-al Mr.X készítette el, ezt a remek kis programot.

http://os4depot.net/?function=showfile&file=demo/intro/badger.lha

Az 1.31-es verziószámot viselõ reaction alapú GUI interface ( http://os4depot.net/filedata/snapshot/652_1_snap.png ), többnyire hibajavításokat tartalmaz.

http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=video/misc/mplayer-gui.lha

Juha Niemimaki jóvoltából megjelent a GoatTracker zenekészítõ program melynek segítségével igazi dögös C64-es zenéket eszkábálhatunk össze kedvenc Amigánkon.

http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=audio/tracker/goattracker.lha

További info:
Letöltések

Dátum: 2005-04-09 11:38:24
 PolyOrganiser v0.81 és CLONCK v1.1 MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

A PolyOrganiser egy MorphOS rendszer alá íródott (PPC natív) határidõ napló, melynek segítségével megtervezhetjük találkozóinkat a beépített naptár alapján, tárolhatjuk jegyzeteinket, telefonszámainkat úgy, mint az igazi papír alapú filofax társánál.
A most megjelent verzió egyéb módosításokat tartalmaz.

- PolyOrganiser v0.81update

A PolyOrganiser egy MorphOS rendszer alá íródott (PPC natív) határidõ napló, melynek segítségével megtervezhetjük találkozóinkat a beépített naptár alapján, tárolhatjuk jegyzeteinket, telefonszámainkat úgy, mint az igazi papír alapú filofax társánál.
A most megjelent verzió egyéb módosításokat tartalmaz.

PolyOrganiser v0.81 screenshot és letöltés:
http://polymere.homeip.net/orga_en.html


- CLONCK v1.1

Alig jelent meg a CLONCK "analóg" óra rendszerünkre, máris itt az újabb verzió, mely hibajavítást és néhány újabb featurét kinál, mint pl. Antialiasing megjelenítés.

Screenshot:
http://amigos.amiga.hu/zacci/clock.jpg

Letöltés:
http://amigazeux.org/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index&req=getit&lid=68


További info:

Dátum: 2005-04-09 11:51:02
 FlashBack (REminiscence) v0.1.5 MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a FlashBack játék futtatására alkalmas MorphOS natív "motor" újabb verziója, mely némi hibajavításon és optimalizáción esett át.
Az érdekességek közé tartozik, hogy a játék zenéjét (.mod) az eredeti Amigás játékból felhasználhatjuk, ezzel is nõvelve a régi játék feelingjét.


További info:
REminiscence v0.1.5 letöltés

Dátum: 2005-04-09 12:06:40
 FreePascal compiler v1.9.9 MorphOS-re ! Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a FreePascal (natív) compiler újabb verziója rengeteg hibajavítással és újítással, mely az 1.9.9-es verzióban debütált.
Köszönet illeti Chainq kitartó fejlesztõi munkáját ! THX !
Újdonságok, hibajavítások:

- Migrated linking process to use Frank Wille's vlink instead of the
(buggy) GNU LD from MOS SDK. This avoids linker errors when smartlinking,
and also means some speedup, especially when linking big projects
- Finally fixed startup code to avoid crashes when stack memory cannot be
allocated
- Changed stack to use task's memory pool
- Basic file I/O added to Sysutils unit
- FPCMake works now, and it's now in the distribution
- More sanity checks for System unit, to have more robust file I/O
- DeleteFile and CreateDir of DOSLib unit are now available as
dosDeleteFile and dosCreateDir, to avoid name conficts with Sysutils unit
- fixed exec.library calls using SysV ABI
- unit for using asl.library added
- added example of using asl unit
- unit for using ahi.library added
- added example of using AHI unit
- few more fixes/cleanups/additions i can't remember now


További info:
FreePascal v1.9.9 letöltés

Dátum: 2005-04-09 12:36:29
 Új Amifish v1.160 MorphOS és 68k AmigaOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Ez a program egy kicsi és egyszerûen használható interface a babelfish fordító rendszerhez. A program legújabb verziója natív MorphOS és Classic 68k AmigaOS rendszereken érhetõ el.


További info:
Amifish letöltés

Dátum: 2005-04-09 15:24:00
 WolnyCD v1.0 Nagy Norbert (zacci
-.

Talán néhány felhasználónak esetenként zavaró lehet a ma kapható nagy sebességû CD meghajtók forgási sebességébõl adodó magas zajszint. Erre kinál megoldást a most megjelent WolnyCD nevû util, mellyel csõkkenthetõ az IDE-s CDrom (MorphOS és 68k-s rendszer alatt természetesen a SCSI-s meghajtók is) olvasási sebessége, így csõkkentve a meghajtó müködési zajszintjét. A programból létezik MorphOS natív, 68k classic AmigaOS és natív OS4 verzió.
A program képes a legtöbb meghajtó kezelésére, sebesség csõkkentés, eject, stop stb.

Screenshot:

http://amigos.amiga.hu/zacci/wolnycd.jpg


További info:
WolnyCD letöltés

Dátum: 2005-04-09 15:45:09
 Megjelent a Pixel32 v1.0 RC3 MorphOS-re ! Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a Pixel32 nevû rajzoló és képszerkesztõ program MorphOS natív változata.
A program formájában és tudásában nagyon hasonló a sokak által etalonként emlegetett Adobe PhotoShop termékéhez. Ennek eredménye képpen immáron MorphOS rendszeren is elérhetõ
egy a PhotoShop-hoz hasonló, nagytudású grafikai alkalmazás.

Screenshot:
http://pixel32.box.sk/shot/pixel_mos3.png


További info:
Pixel32 letöltés

Dátum: 2005-04-10 10:09:28
 Megjelent az AHI v6.0rc3 AROS-ra neongod (neongod
-.

Martin Blom weboldaláról már letölthetõ a hardverfüggetlen Amigás hangrendszer, az AHI AROS verziója.
Martin Blom weboldaláról már letölthetõ a hardverfüggetlen Amigás hangrendszer, az AHI AROS verziója. Az AROS hangrendszerének az AHI-t választották, így az elsõ béta port megjelenése óta, van hangja az AROS-nak.
A 6.0rc3-as kiadás nem tartalmaz sok újdonságot, az ahi.device-t bugfixelték néhány helyen, így 6.2-es verziószámot kapott és immár kiszedték belõle a béta requestert is.

Az AHI letöltése Martin Blom weblapjáról:
http://www.lysator.liu.se/~lcs/files/ahi/beta/

További info:
AROS - Exec

Dátum: 2005-04-10 12:09:20
 TextEditor.mcc új verzió Rajnai Almos (rachy
-.

A hosszú idõ óta elveszettnek hitt forrású TextEditor MUI classból megjelent új, javított verzió. Köszönet Jens Langnernek az elszántságáért!
A hosszú idõ óta elveszett forrásúnak hitt TextEditor MUI classból megjelent új, javított verzió.

Jens Langner hosszas küzdelem után visszaállította Allan Odgaard régóta halottnak hitt merevlemezérõl az adatokat, többek között a TextEditor.mcc forrását. Ez a fontos MUI custom class több program mûködéséhez elengedhetetlen, például a népszerû YAM és a SimpleMail levelezõ programhoz.

Köszönet Jens Langnernek az elszántságáért és a TextEditor.mcc Open Source Teamnek a javításokért!

Ebben a csomagban egyszerre jelenik meg at AOS3.x, az AOS4 és a MOS verzió.

További info:
TextEditor.mcc az Amineten

Dátum: 2005-04-10 22:10:43
 Szavazás Party ügyben QXY (QXY
-.

Kérjük a tisztelt publikumot hogy - ha még nem tette meg - regisztráljon a fyanica.hu oldalon és szavazzon, mondja el a véleményét.

Ezenkivul letölthetõ az összes party release ami a birtokunkban van. Idõ hiányában az eredeti formában tar.gz-vel tömve...


További info:
fyanica.hu

Dátum: 2005-04-11 11:51:11
 Újrafordított AHI 060-as classic gépekre! Soponyai Viktor (dh1
-.

Sante Nicciolino újrafordította 060-ra az ahi.device-t.
Sajnos nem közölt sem doksit sem teszteredményeket a prodoktumhoz a készítõ, így mindenkinek sajat magának kell azt tesztelnie. Talán a remélhetõ kiváló minõségre és az esetleges gyorsulásra az adhat okot, hogy az õ keze munkáját dícséri a SystemPatch sebessegnövelõ pacsker is classic rendszerekre.

További info:
Sante weblapja

Dátum: 2005-04-11 14:21:14
 Új PicShow és Thumb Cobra (cobra
-.

Egy újabb verzió jelent meg a PicShow nevû képnézegetõbõl. Ezen kívül megjelent a Thumb, egy thumbnail képnézegetõ, amely egy könyvtárban található képeket jelenít meg thumbnail-ként és ezekere duplaklikkelve jön elõ a kép teljes méretben az általunk megadott képnézegetõn kereszül (például PicShow, vagy Multiview). A programokból PowerUp, WarpOS, MOS, 68k (OS3.x) és OS4 verziók léteznek.


További info:
A programok weblapja

Dátum: 2005-04-11 20:03:29
 Icon csomag AROS-hoz neongod (neongod
-.

Damir Sijakovic kiadott egy icon csomagot AROS-hoz, mely leginkább a Glowicons stílusát próbálja követni.
Damir Sijakovic kiadott egy icon csomagot AROS-hoz (0.5-ös verzió), mely leginkább a Glowicons stílusát próbálja követni. Így végre "Amigásabban" nézhet ki a rendszer.
A csomag különbözõ iconméretekkel letölthetõ a készítõ honlapjáról, ahol ráadásként sok AROS -os hátteret, Wanderer témákat, képeket és logókat is találunk.

Screenshot a Cat_i icon csomagról:
http://free-vk.t-com.hr/d980/gfx/cat_iprew.jpg

További info:
AROS Gfx weblap

Dátum: 2005-04-13 14:21:33
 68k-s Mac OS emulátor MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Szeretnél újra Mac OS-t futtatni kedvenc gépeden, mint anno classic Amigán? Miért is ne!
Megjelent MorphOS-re a Basilisk II 68k Mac emulátor! Így már nem csak classic Amigás rendszeren futtatható kedvenc Mac OS programod.


További info:
Basilisk II v0.9 letöltés

Dátum: 2005-04-17 13:34:14
 MIDI támogatás OS4-re Chip (chip
-.

Davy Wentzler publikussá tette az AmigaOS4 natív MIDI driver-eket: a CAMD library-t és az emu10kx CAMD driver-t. Ennek köszönhetõen most már teljes erõbedobással lehet használni a Horny (http://www.inutilis.de/horny/index.html) MIDI programot a SoundBlaster kártyákkal.


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-04-18 14:03:52
 Elsõ komoly képek az ELBOX Dragon-ról! Chip (chip
-.

A coldfire alapokon nyugvó dragon kártyáról tett publikussá néhány képet az ELBOX. Az egyik képen maga a COLDFIRE CPU látható, a másikon a PCI/AGP, CPU, ATX csatlakozók.


További info:
Képek

Dátum: 2005-04-18 16:37:25
 SimpleMail 0.27 Chip (chip
-.

Napvilágra került a SimpleMail legújabb verziója. A YAM vetélytársának szánt levelezõprogram legfrissebb változata elsõsorban a stabilitást célozza meg, ennek köszönhetõen a jelenlegi kiadas, csak hibajavításokat tartalmaz.


További info:
Honlap

Dátum: 2005-04-18 16:44:50
 Újdonságok AmigaOS4-re Cobra (cobra
-.

Az utóbbi idõben megszaporodtak az OS4Depot feltöltések.

Pár screenshot: http://www.os4depot.net/index.php?function=modules/snapshot/recent
Játékok:
Another Pool 2 - egy SDL-es pool játék
Reminiscene 0.1.5 - A Flashback engine újabb verziója
Diamond Girl - Boulderdash SDL játék
Fish Fillets NG - Egy HATALMAS puzzler játék kiváló minõségû zenével és grafikával
Két VBA GUI - A GameBoyAdvance Emulátorhoz
TuxFootball - Egy szupergyors verticalscrolleres foci játék (ala Sensisoccer)
Rush 2005 - Amerikai foci játék

Tool-ok:
Memtester - önmagáért beszél
Schism - SDL alapú Tracker (egy ImpulseTracker klón)
Savvyppc - GUI az Smbfs-hez
expat_lib - OS4 library wrapper a libexpat számára.
Limpidclock - egy újabb verzió ebbõl a remek óra/naptár programból.


További info:
OS4Depot

Dátum: 2005-04-19 11:52:40
 AmigaONE hivatalos forgalmazása magyarországon Nagy Norbert (zacci
-.

Jó hír a leendõ AmigaONE tulajdonosoknak, hogy a mai naptól hivatalosan hazánkban is rendelhetõ a uA1c alaplap OS4 rendszerrel!

Rendeléssel kapcsolatos információkért irj a zacci@amiga.hu címre.

Az alaplap fõbb tulajdonságai....
- MiniITX formátumu alaplap
- IBM G3 800Mhz PowerPC processzor (750GX)
- Ati Radeon 7000 32Mb-os integrált grafikus (2D/3D)kártya
- CMI8738 5.1 csatornás integrált hang
- ATA100-as integrál IDE vezérlõ
- 3Com 10/100Mbit integrált ethernet vezérlõ
- USB 1.1 integárlt vezérlõ
- 1PCI slot bõvítési célokra. (riser card lehetõség)

Továbbá az alap kiépítés 256Mb SD ramot és OS4 rendszert tartalmaz.


További info:
uA1c

Dátum: 2005-04-19 16:25:17
 NTFS fájlrendszer MorphOS-re Gruber Kristóf (gk
-.

Marek Szyprowski bemutatta a fejlesztés alatt álló NTFS fájlrendszerének egy korai alpha verzióját.
Jellemzõi:
- normál fáljok olvasása és könyvtárak listázása
- különbözõ blokkméretek támogatása és a korrekt méret felismerése
- a névtelen lemezeknek egyedi azonosítót képes adni
- állítható cache méret
- a DeviceIO.library-nek köszönhetõen ultragyors cache olvasási rendszer és 4GB-nál nagyobb lemezek támogatása (TD64)

Megjegyzendõ, hogy ez egy igen korai alpha verzió, így elõfordulhat adatvesztés a driver használatával, úgyhogy mindenki csak saját felelõsségére használja!


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-04-26 18:32:59
 JabberWocky 1.6 elsõ preview Cobra (cobra
-.

Megjelent az elsõ beta a jabberwocky 1.6-ból. Az új verzió apróbb hibajavításokat és kisebb újdonságokat tartalmaz. A program weboldaláról letölthetõ az AmigaOS4 és MorphOS verzió.


További info:
JabberWocky honlap

Dátum: 2005-04-26 18:52:50
 Integrált fejlesztõi környezet AmigaOS4-re Cobra (cobra
-.

A GoldED C/C++ részei ki lettek bõvítve az AmigaOS4 SDK számára, hogy egy kényelmes, integrált fejleszõi környezetet adjon mindazoknak, akik AmigaOS4-re szeretnének fejleszteni. Az újdonságok között szerepel az új, OS4 API-nak szánt szintaxis színezés, az gcc és vbcc fordítók integrálása, GUI-ban állítható fordító opciók, szintaxis-érzékelõ help funkció, hibaüzenetek kattintásának kezelése és még sok más. A csomag az AmigaOS4 SDK-t is tartalmazza a Hyperion Entertainment VOF jóvoltából, ezáltal lehetõvé válik OS4 programok fejlesztése vbcc cross-compilerrel is.

Screenshot: http://projects.dietmar-eilert.net/images/os4sdk.jpg


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-04-27 11:11:39
 Új TwinVNC 0.6 beta Cobra (cobra
-.

Egy újabb beta verzió jelent meg a TwinVNC-bõl. A TwinVNC egy VNC kliens, amelyet nulláról fejlesztenek Amigán. A program honlapja mostmár angol nyelvû, ahonnan letölthetjük a legújabb AmigaOS3.1+, AmigaOS4 és MorphOS verziót:
http://twinvnc.free.fr/archives/dalinker.php3?file=TwinVNC0.6betadev1


További info:
TwinVNC honlap

Dátum: 2005-04-29 16:32:21
 Megkezdõdött a PageStream 5 portolása AmigaOS4-re Chip (chip
-.

A PageStream hivatalos weboldalán egy érdekes hírt olvashatunk, miszerint Április 26-án megérkezett a Grasshopper LLC-hez a Hyperiontól egy uA1 masina AmigaOS4-el, így már neki is kezdtek az 5-ös változat AmigaOS4-re történõ portolásának. A címlapon még egy fényképet is mutatnak a kis jövevényrõl.


További info:
PageStream Honlap

Dátum: 2005-04-30 21:45:13
 TD mplayer GUI Kovács Péter (DeadlockSyS
-.

Megjelent egy GUI frontend az MPlayerhez, a TDolphin kiadásában.


További info:
Letölthetõ innen.

Dátum: 2005-05-01 00:31:03
 MorphOS 1.4.5 Balogh Károly (Chain|Q
-.

A korábbi hosszú szünet után az utóbbi idõben nagyon beindultak a MorphOS készítõi, hiszen alig egy hónappal az 1.4.4 után most ismét itt egy új bugfix kiadás, az 1.4.5. Ez a kiadás elsõsorban az 1.4.4-be bekerült bugokat javítja, de néhány új funkciót is tartalmaz.
Az 1.4.5 a következõ változtatásokat és hibajavításokat tartalmazza:

* Hálózati meghajtók - néhány fontos javítás
* ac97mixer.library - most már támogatja a hátsó panelen található mikrofonbemenetet
* parallel.device - hibajavítások a Pegasos I támogatásban
* ModeEdit/Radeon - ismét mûködik a videomód-szerkesztõ tesztfunkciója Radeonon
* bmp.datatype - jóval több formátum támogatása
* Poseidon USB alrendszer - a rendszer immár alapkiépítésben az eddig update-ként elérhetõ, jóval több eszközt támogató 2.2-s verziót tartalmazza
* Ambient 1.41SE - mostantól az Ambient új, nyílt forráskódú verziója az alapértelmezett desktop
* AHI - frissítve 6.2-s verzióra
* Frissített hang datatype-ok
* Defrag - új tool, az SFS formátumú partíciók hibaellenõrzéséhez és töredezettségmentesítéséhez

Remélhetõleg ez az utolsó bugfix kiadás a régóta várt 1.5 elõtt.

Az update CD ISO formában letölthetõ azoknak a Pegasos I/II tulajdonosoknak, akik korábban regisztrálták magukat a MorphOS support oldalon.

További info:
MorphOS Team support oldal

Dátum: 2005-05-03 13:45:12
 MMKeyboard 3.11 Docky-SD (docky
-.

Megjelent az MMKeyboard új verziója amivel PC billencs minden gombja hasznalható Amigán. Átdolgozott MUI-s felület, MorphOS input.device bugfix, hotkeylista taskokhoz rendelhetõ, gombokkal makrók indíthatók. A hozzá való hardware rövidesen kapható lesz.
Megjelent az MMKeyboard új verziója amivel PC billencs minden gombja hasznalható Amigán. Átdolgozott MUI-s felület, MorphOS input.device bugfix, hotkeylista taskokhoz rendelhetõ, gombokkal makrók indíthatók. ARexx tamogatas, Pegasoson tesztelt.További info:
A program weblapja

Dátum: 2005-05-03 14:18:19
 PC Egér és billentyûzet konverterek Docky-SD (docky
-.

Rövidesen (2 hónapon belül ;) kapható lesz újra:
- PC egér illesztõ (3 gomb, 2 görgõ) Amigához
- PC Multimedia bill. illesztõ A1200 (MMKeyboard, rögzítés mint a VF féle)
- PC Multimedia bill. illesztõ desktop gépekhez (A2000,A3000,A4000)
- Folyamatban: (A2000/A3000/4000 bill. illesztése A1/Pegasos/Pumpa;)
Rövidesen (2 hónap;) kapható lesz újra:
- PC egér illesztõ (3 gomb, 2 görgõ) Amigahoz
- PC Multimedia bill. illesztõ A1200 (MMKeyboard, rögzítés mint a VF féle)
- PC Multimedia bill. illesztõ desktop gépekhez (A2000,A3000,A4000)
- Folyamatban: (A2000/A3000/4000 bill illesztése A1/Pega I-II)
- Megfelelõ igény szerint A1000 030 turbo+hdd+ram, A500 030+hdd+ram, gfx, sound

További info:
Késõbb ;)

Dátum: 2005-05-04 01:16:20
 Új Pegasos reviziók készülõben? Balogh Károly (Chain|Q
-.

A Genesi néhány képet és részinformációt postolt a közeljövõben várható Pegasos alaplap reviziókról a MorphZone.org fórumába.
A topicban szó van egy "Pegasos 2.5" nevû géprõl, amely gyakorlatilag a jelenleg kapható Pegasos II ráncfelvarrott verziója. A Marvell, Discovery III nevû északi hídja köré épül, valamint Freescale 7447A és/vagy 7448 processzort tartalmaz. A Debian Linux mellett pedig a MorphOS is mûködik már rajta. Említésre kerül ezenkívül egy újabb gép is, amelyben Tundra gyártmányú északi híd és dual core Freescale PowerPC processzor fog dolgozni. Bõvebb információ és pontos specifikáció egyelõre egyikrõl sincs.

Ezenkívül ismét említésre kerül a Pegasos II-höz csaknem 1 éve bejelentett 7447A CPU kártya is.

További info:
MorphZone.org fórum

Dátum: 2005-05-04 08:10:00
 FLTK 1.1.6 AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az FLTK (ejtsd: fulltick) LGPL GUI lib és felületszerkesztõ AmigaOS4-re.
Megjelent az FLTK (ejtsd: fulltick) LGPL GUI lib és felületszerkesztõ AmigaOS4-re.
Ez a lib egy platformfüggetlen GUI-t valósít meg, amely minden operációs rendszeren csak az alap rajzoló rutinokat és a felhasználói eseményeket igényli, így a segítségével készített programok kinézete mindenhol garantáltan azonos.
Bár az eszközzel készített felületek nem illeszkednek kinézetben az AmigaOS4 felületbe, de a lib segítségével sok program portolása könnyebbé vált.

További info:
Többet a témáról

Dátum: 2005-05-04 12:34:09
 Prism II Wireless network driver 1.1 Nagy Norbert (zacci
-.

Neil Cafferkey elérhetõvé tette a Prism II chipsetes, 11Mbps wireless hálózati kártyák mûködéséhez szükséges driver új verzióját.
A driver használható PCMCIA és PCI kártyákhoz, MorphOS (PCI), classic 68k AmigaOS (PCMCIA) és Prometheus (PCI), valamint OS4 (PCI) és Amithlon (PCI) rendszeren. A támogatott kártyákról az archívban található doksi tartalmaz információkat.

A csomagban a driver GPL licenc alatt kiadott forrása is megtalálható.

További info:
Prism II driver - letöltés

Dátum: 2005-05-06 10:09:28
 4 év után, újra itt az ASMPro! Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent a népszerû M680x0 assembler, az ASM-Pro új verziója (1.17).


További info:
ASMPro oldala

Dátum: 2005-05-08 01:15:26
 OS4Emu 1.7 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az OS4 programok MorphOS alatti futtatását lehetõvé tévõ API emulátor 1.7-s verziója.
Az OS4Emu 1.7-s verziójában a következõ újdonságok találhatók:

* Már támogatja az OS4 natív .library-k betöltését. Az OS4Emu a következõ helyeken keresi a .library-kat: PROGDIR, PROGDIR:Libs, SYS:OS4Emu/Libs, SYS:OS4Emu/Classes. Ha a szükséges .library-t megtalálta a kernel, betölti azt és inicializálja. Csak a PPC natív, autoinit library-k támogatottak, az esetleges 68k ugrótáblák törlõdnek.

* Új emulált library interfészek: expansion.library (csak PCI interfész), usergroup.library, slider.gadget, colorwheel.gadget, drawlist.image.Ennek köszönhetõen már futtatható néhány PCI-jal kapcsolatos segédprogram, pl. a pciscan. A driverek nem támogatottak.

* Egyéb változtatások: megszakítások támogatása, hibajavítások a P96 emulációban (pl. Zero/Universe hibás színei), a layers.library és a MUI emuláció kijavítása, fejlesztett datatypes.library kompatibilitás

További info:
OS4Emu honlap

Dátum: 2005-05-08 02:13:14
 Reggae - A MOSMedia új ruhája Balogh Károly (Chain|Q
-.

Mivel több más, nem MorphOS-sel kapcsolatos project is futott már MOSMedia néven, ezért követve azt a hagyományt, hogy a MorphOS egyes komponenseit zenei stílusokról nevezik el, az új multimédia API mostantól a Reggae nevet viseli.
A Reggae-t az Amigás datatype-rendszer leváltására tervezték, amely ugyan remek koncepció, de az implementáció az évek során eléggé elavult. A Reggae rendkívül moduláris és a datatype-okkal ellentétben támogatja a streaminget, amit szép magyar szóval médiafolyamnak fordítanak. Gyakorlatilag képes arra, hogy napjaink igényenek megfelelõen, ne az egész médiafile töltõdjön be a memóriába, hanem mindig csak a nagyméretû adatfolyam egy kis részét dolgozza fel, csõvezeték-szerûen egymáshoz fûzött betöltõk és de- vagy éppen enkóderek segítségével. Ez igen hasznos pl. hálózatos médiafeldolgozáshoz, mint amilyen pl. az internetes rádió és televizió, vagy éppen telefon.

Az új változatban névváltoztatáson kívül az egyik legjelentõsebb újítás, hogy a Reggae-t már nem csak a natív MorphOS, hanem az emulációban futó 68k alkalmazások is használhatják, egy wrapper-library segítségével. A projekt honlapja is megújult, amelyen most már nyomonkövethetjük az új subclassok és sublibrary-k megjelenését is. A Reggae egyelõre csak kevés formátumot támogat, de mivel az új verzióval az API stabil állapotba lépett, számíthatunk arra, hogy a lehetõségek hamarosan kibõvülnek. A Reggae már most támogatja a G4-es processzorok AltiVec utasításkészletét, bár ezt az 1.5-s MorphOS megjelenéséig a felhasználók még nem élvezhetik. A fejlesztõk pedig a beépített hibakeresõ alrendszert értékelhetik nagyra.

További info:
Reggae honlap

Dátum: 2005-05-08 12:46:21
 SystemPatch 2.94final Soponyai Viktor (dh1
-.

Megjelent a 2.94final verziójú rendszerteljesítmény növelõ patch 68k Amigákra!


További info:
SystemPatch 2.94final

Dátum: 2005-05-09 12:10:17
 Apache webszerver AmigaOS4-re Chip (chip
-.

Megjelent az AmigaOS4 natív 1.3.33 -as Apache webszerver, mely PHP 4.3.0 és MySQL 3.23.49 támogatást is tartalmaz.


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-05-16 11:52:35
 GoldED Studio AIX AmigaOS4 fejlesztõi környezet Rajnai Almos (rachy
-.

Letölthetõ a GoldEd Studio AIX népszerû szövegszerkesztõ új szervíz csomagja, amivel már lehetõség nyílik az AmigaOS4 SDK közvetlen felhasználására is.


További info:
Bejelentés és screenshotok az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-05-16 12:04:38
 AmigaOS4 hardver driver fejlesztés támogatása Rajnai Almos (rachy
-.

A svéd Guru Meditation nagylelkû felajánlása: ha képes vagy drivert írni AmigaOS4-hez valamilyen új hardver elemhez, akkor elküldi hozzá a hardvert.


További info:
Bejelenés az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-05-17 13:24:19
 Free Pascal 2.0 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Csaknem öt évvel az 1.0 után, most megjelent a Free Pascal új, stabil, 2.0-s verziója.
A 2.0 rengeteg újdonságot vonultat fel. Megújult a fordító belsõ szerkezete, ezáltal könnyebb új platformokra portolni, megújultak és látványosan kibõvültek a fordítóhoz járó függvénykönyvtárak, ami pedig számunkra a legfontosabb, az ARM és az x86-64 verzió mellett elkészült a PowerPC kódgenerátor is, így vált lehetõve a MorphOS verzió elkészítése is.

Az OSNews a 2.0 megjelenése alkalmából megjelentetett egy cikket, amely a 2.0 újdonságait részletezi, és megemlíti a MorphOS portot is. A cikk itt olvasható:
http://osnews.com/story.php?news_id=10607

A Free Pascal 2.0 változata letölthetõ a project honlapjáról (http://www.freepascal.org) a SourceForge-ról, vagy az alul található linkrõl.

További info:
Free Pascal 2.0 for MorphOS

Dátum: 2005-05-17 22:52:58
 D-BOX 1200 Soponyai Viktor (dh1
-.

Új Amiga 1200 toronyház az ELBOX-tól...
Mint már annyiszor megszokhattuk az ELBOX ismét a classic Amigások táborát életben tartó projectjeinek egyikérõl lebbentette fel a fátylat. A közeljövõben realizálódó ELBOX Dragon turbokártyák illetve AGP, PCI kártyák A1200-ben való biztonságos, praktikus használatához elengedhetetlen egy igazán jó toronyház. Az ELBOX most egy ezen igényeket messzemenõen kielégítõ toronyházat tervezett a régi Amigák lelkes rajongótáborának.

Paraméterek:
- AGP és PCI kártyák fogadása
- Új, 350W ATX tápegység (PSU)
- Tetszetõs design
- USB kivezetések
- Opcionális PC billentyûzet illesztés
- 4 5.25" meghajtóhely
- 1 floppy drive hely
- 5 belsõ 3.5" HDD hely
- Fém építésû toronyház
- Elõlapi: POWER gomb, RESET gomb, Green POWER LED, Red HDD LED

Méretek:
Hosszúság: 480 mm
Szélesség: 200 mm
Magasság: 437 mm
Súly: 7.5 kg

A torony kompatibilis minden ELBOX-os busboarddal: Mediator PCI 1200 SX, Mediator PCI 1200 LT4, Mediator PCI 1200, Zorro IV, és Zorro IV Mediator PCI ZIV-el.

További info:
D-BOX 1200

Dátum: 2005-05-22 18:28:25
 Hollywood AROS-ra neongod (neongod
-.

Az Airsoft bejelentette, hogy a Hollywood jövõbeli verziói AROS-ra is el fognak készülni. A 2.0-ás Hollywood-nak már van natív i386 AROS portja, mely kiválóan mûködik, ám egyelõre csak a fejlesztõk által használható béta verzió.További info:
A bejelentés és screenshotok

Dátum: 2005-05-23 11:02:09
 Új TextEditor MUI class Kovács Péter (DeadlockSyS
-.

Megjelent sok újdonsággal és javítással az új TextEditor class mindhárom rendszere.

Bõvebben: http://www.zerohero.se/mui/readme/MCC_TextEditor.readme


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-05-24 17:19:38
 Árok Party 7 - A hetedik csapás Balogh Károly (Chain|Q
-.

Az idén is megrendezésre kerül az Árok Party, ez alkalommal már hetedszer! Sok szeretettel várunk minden 8 bit rajongót! További információ, hamarosan induló regisztráció és fórum az alul található címen...


További info:
Árok Party 7 honlap

Dátum: 2005-05-25 07:55:39
 Új TheBar MUI class Kovács Péter (DeadlockSyS
-.

Megjelent a TheBar MUI class új verziója hibajavításokkal és bõvítéssel.


További info:
TheBar.mcc honlap

Dátum: 2005-05-25 08:17:36
 The Labyrinth of Time Kovács Péter (DeadlockSyS
-.

Megjelent egy ígéretes kalandjáték classic Amigára. Összesen alig 170MB, bár a méret megtévesztõ lehet, nincs nagy hardware igénye, akár egy bõvített A500-on is elindul.


További info:
The Labyrinth of Time - Amiga honlap

Dátum: 2005-05-25 17:32:51
 ft2.library frissítés Balogh Károly (Chain|Q
-.

A MorphOS csapat a mai napon frissítést adott ki a rendszer részét képezõ ft2.library-hoz, amely a TrueType fontok megjelenítéséért felel.
A MorphOS csapat a mai napon frissítést adott ki a rendszer részét képezõ ft2.library-hoz, amely a TrueType fontok megjelenítéséért felel.

Az új verzió néhány kisebb hibát javít, valamint egy újabb FreeType2 verziót tartalmaz, így jobb minõségben képes renderelni. A frissítés a regisztrált MorphOS felhasználóknak érhetõ el.

További info:
MorphOS honlap

Dátum: 2005-05-27 00:03:25
 Barkanoid II Balogh Károly (Chain|Q
-.

Az Epic Interactive gondozásában és a Genesi támogatásával megjelent a Barkanoid II nevû klasszikus falbontogatós játék MorphOS-re. A demo verzió letölthetõ az alul található linkrõl.


További info:
Barkanoid II honlap

Dátum: 2005-05-31 12:22:55
 fYaNICA #12 - 2005.07.23 Cobra (cobra
-.

Idén megint lesz fYaNICA party, ezúttal egy különleges alkalomból, ugyanis a nemes idõpontban lesz pontosan 20 éve, hogy elõször bemutatták a Commodore Amiga számítógépet. Mindenkit szeretettel várunk, akinek valaha is jelentett valamit az a szó, hogy "Amiga", aki szeretné feleleveníteni a régi idõket, vagy kíváncsi rá milyen újdonságok vannak most az Amiga fronton. Hely: Csokonai Mûvelõdési Központ. A fyanica.hu oldalon hamarosan részletesebb infók lesznek elérhetõk.


További info:

Dátum: 2005-05-31 14:16:31
 PowerSDL 11.1 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a PowerSDL, a MorphOS natív Simple Directmedia Layer implementáció 11.1-s verziója.
Megjelent a PowerSDL, a MorphOS natív Simple Directmedia Layer implementáció 11.1-s verziója, amely az SDL 1.2.8-ra épül és gyakorlatilag valamennyi funkcióját támogatja.

A korábbi, 10.5-s verzióhoz képest a fontosabb változások a következõk:
* Hibajavítások és optimalizációk a maszkolási rutinokban
* Analóg botkormányok támogatása
* "Elnémítás" (Mute) opció az ablak menüjébe
* Little endian (azaz fordított bytesorrendû), high colour módokban jelentkezõ hibák kijavítása
* Ablak-átméretezési hiba javítása (Pixel32)
* Sok más apró hibajavítás
* Különálló SDL beállítóprogram

A PowerSDL forráskóddal együtt letölthetõ a projekt honlapjáról.

További info:
PowerSDL honlap

Dátum: 2005-06-04 11:35:37
 Pegasos I -> Pegasos II upgrade! Balogh Károly (Chain|Q
-.

A Genesi, bár nagyon megkésve, de az eredeti ígéretéhez híven, ismét meghirdeti a Pegasos I/G3 gépek tulajdonosainak az olcsó Pegasos II/G4 upgrade lehetõséget.
A Pegasos I/G3-ról Pegasos II/G4-re upgrade összesen 200 euróba kerül, amely természetesen tartalmazza az alaplapcserét és a processzorbõvítést is.

Az upgrade igénybevételének feltételei a következõk:

1., Csak azoknak él az ajánlat, akik végfelhasználóként vásárolták a gépet, tehát a fejlesztõi gépek tulajdonosai nem élhetnek vele, csakúgy mint azok sem, akik magánszemélytõl, használtan vásárolták a Pegasos I-üket.

2., A Pegasos I-et illetve a pénzt elõre kell elküldeni, a Genesi csak ezután küldi el a cseregépet.

Az ajánlat határideje 2005. június 30. Az érdeklõdõk a hír alján található e-mail címen léphetnek kapcsolatba a Genesivel. Fontos tudni, hogy ezt az ajánlatot közvetlenül a Genesinél lehet igénybe venni, nem a viszonteladókon keresztül. A kapcsolatfelvételkor mellékelni kell a Pegasos I alaplap szériaszámát is.

További info:
Kapcsolatfelvétel: sales@pegasosppc.com

Dátum: 2005-06-05 20:58:30
 WinUAE 1.0 neongod (neongod
-.

Végre valahára megjelent a WinUAE 1.0-ás stabil verziója. A rengeteg bugfix mellett új feature-ek is helyet kaptak...
Végre valahára megjelent a WinUAE 1.0-ás stabil verziója. A rengeteg bugfix mellett új feature-ek is helyet kaptak.
Mostmár automatikusan használja a Nero Burning Rom ASPI-t AmigaOS alatt (ha talál telepített Nero-t), illetve bõvített Catweasel támogatást is tartalmaz (MK1/MK3/MK4). Emulátorról lévén szó a leglényegesebb javítások mégis az emuláció terén történtek (pl. fejlesztett sprite emuláció), több játék és demo ami korábban hibásan futott, most már rendesen mûködik.

További info:
WinUAE weboldal

Dátum: 2005-06-06 11:14:12
 WookieChat 1.61 és Simpleplay 2.1 neongod (neongod
-.

Megjelent a Wookiechat nevû ingyenes IRC kliens 1.61-es verziója, ami az 1.6 óta mûködõ DCC Send funkciót javítja. A SimplePlay pedig egy nagyon egyszerû SDL_Mixert használó zenelejátszó program, aminek már letölthetõ a 2.1-es verziója...
Megjelent a Wookiechat nevû ingyenes IRC kliens 1.61-es verziója, ami az 1.6 óta mûködõ DCC Send funkciót javítja. A készítõ idõ és energia hiányában sajnos nem fejleszti tovább a 68k verziót, így az 1.6-nál újabb verziók már kizárólag OS4-re készülnek el.

A program letölthetõ a készítõ honlapjáról:
http://wookiechat.amigarevolution.com/


A SimplePlay egy nagyon egyszerû SDL_Mixert használó zenelejátszó program, ami támogatja a MOD, IT, S3M, XM, WAV, VOC, OGG, MIDI, AIFF formátumokat. Az 1.0-án verzió csupán CLI-s volt, míg a 2.0 óta egy puritán, ám jól használható grafikus felülettel is rendelkezik. A 2.1 ennek a kettõnek a keveréke, melyet használhatunk CLI-ból és GUI-val vezérelve is. Emelett több apró hibajavítás is történt, többek között most már az AIFF és MIDI fájlok is látszanak a requesterben.

Screenshot és letöltés az OS4 Depot-ról:
http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=audio/play/simpleplay.lha

További info:
OS4 Depot

Dátum: 2005-06-09 17:17:23
 AmigaSys 2.0 neongod (neongod
-.

Megjelent a magyar fejlesztésû elõtelepített AmigaOS, az AmigaSys legújabb verziója. A rendszer az AIAB-hez hasonlóan egy emulátorokhoz kifejlesztett komplett rendszer, melyben az internetes programoktól kezdve a leggyakrabban használt rendszerkomponenseken át egészen a játékokig és audio/video alkalmazásokig mindent megtalálunk...
Megjelent a magyar fejlesztésû elõtelepített AmigaOS, az AmigaSys legújabb verziója. A rendszer az AIAB-hez hasonlóan egy emulátorokhoz kifejlesztett komplett rendszer, melyben az internetes programoktól kezdve a leggyakrabban használt rendszerkomponenseken át egészen a játékokig és audio/video alkalmazásokig mindent megtalálunk...

A 2.0-ás AmigaSys rengeteget változott az elõzõ kiadás óta. Támogatja a 3.1-es Workbench-en kívül a 3.9-et is. Ha rendelkezünk AmigaOS3.9 CD-vel az AmigaSys lehetõvé teszi, hogy frissítsük a 3.1-es rendszert 3.9-re, emellett 3 különbözõ témát és ráhúzhatunk, ami a birdie, visualprefs és ikonok variációja. Az egyik téma PNG ikonokat is használ.
Jóformán az összes elterjedt és gyakran használt rendszerbõvítõ és tool megtalálható a rendszerben, a letölthetõ kiegészítõ csomag pedig modokat, demokat és játékokat is tartalmaz.

Maga az AmigaSys természetesen nem tartalmazza az AmigaOS jogvédett fájljait, kizárólag freeware vagy shareware programokból áll. Tehát a telepítéshez szükségünk lesz az eredeti Workbench lemezekre és ha frissíteni akarunk, az AmigaOS3.9 CD-re. Az AmigaSys telepítõje automatikusan felmásolja a szükséges fájlokat az adott lemezekrõl.

A rendszer támogatja az E-UAE-t is, továbbá LiveCD-t is letölthetünk.

Screenshot:
http://www.freeweb.hu/amigasys/screenshots/littlem.jpg

Részletes feature lista, képek és letöltés a project honlapján.

További info:
AmigaSys homepage

Dátum: 2005-06-11 10:30:22
 Friss cuccok MorphOS-re Balogh Károly (Chain|Q
-.

A napokban több népszerû MorphOS utilitynek és toolnak is megjelent új verziója...
OS4Emu: az új verzió csak egy update a már kiadott 1.7-hez, amely kijavít egy hibát az ELF loaderben.
http://os4emu.amigazeux.net/

MUICON: a most kiadott verzió végre teljesen támogatja a MorphOS 1.4.5-ben frissített ixemul.library és az OpenSSH kettõsét, immár normálisan mûködik a shell-ablak átméretezés.
http://binaryriot.com/dreamolers/muicon/

OpenSSH: frissült az OpenSSH is, amelybõl kiszedték azokat a hackeket, amelyek a régi MUICONnal való együttmûködést szolgálták.
http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/openssh/

SSHCON: Az SSHCON egy olyan speciális MUICON verzió, amelyet teljes mértékben Linux, és más Unix szerverek távoli adminisztrációjára, az ott használt konzoltípusok támogatására optimalizálták. Természetesen a MUICON és az SSHCON együtt is használható. Az SSHCON még nem jelent meg, de a honlapján néhány screenshot már elérhetõ.
http://binaryriot.com/dreamolers/sshcon/

Basilisk II: új verzió jelent meg a népszerû 68k Macintosh emulátorból is.
http://www.lehtoranta.net

Új MLDonkey:
http://www.christianrosentreter.com/releases/mldonkey.php?lang=en

Új BitTorrent:
http://binaryriot.com/bittorrent/

Új Reggae classok: http://teleinfo.pb.bialystok.pl/~krashan/software/reggae/

SchismTracker 0.2a: a SchismTracker egy többplatformos Impulse Tracker/ScreamTracker 3 klón.
http://www.amirus.org.ru/files.html


További info:

Dátum: 2005-06-14 15:44:57
 Elérhetõ az AmigaOS4 harmadik frissítése! Chip (chip
-.

A Hyperion Entertainment elérhetõvé tette az AmigaOS4 harmadik frissítését a regisztrált felhasználók számára.
A Hyperion Entertainment elérhetõvé tette az AmigaOS4 harmadik frissítését a regisztrált felhasználók számára.

Újdonságok a csomagban:
- Új kernel
- Új IDE meghajtók (UDMA támogatás az alaplapi VIA chiphez is)
- Új Picasso96 és graphics.library rendszer
- Warp3D 5.1 (Voodoo 3, 4, 5 és Radeon7x00 chipekhez)
- WarpUP támogatás
- Új shell és shell parancsok
- Frissített reaction osztályok és intuition rendszer
- Új roadshow, frissített eth3com.device-szal
- Új USB stack és usb-s nyomtatók támogatása (usbprinter.device-szal)
- Frissített datatype-ok
- Frissített preferences programok
- Frissített nyelvezet
és még sok egyéb apróság.

Letölthetõ a Hyperion weboldalról elõzetes regisztráció után. A regisztrációhoz az AmigaOS4 pre-release CD-n található sorozatszám szükséges.

További info:
A Hyperion oldala

Dátum: 2005-06-17 10:09:01
 Papyrus Office AmigaOS4 elõrendelés Chip (chip
-.

Tegnaptól útjára indult a Papyrus Office elõrendelése. A csomag ára 119 euro. Ha legalább 60 db megrendelés érkezik és a Hyperion által beígért fejlesztõi gépet megkapják, abban az esetben elkészítik az AmigaOS4 natív változatot.

Csak a feltételek teljesülése után vonnak le pénzt a megadott bankszámlákról, majd kiküldik a 68k változatot amit késõbb frissíteni lehet majd a letöltött AmigaOS4 natív binárissal.


További info:
További információ

Dátum: 2005-06-22 14:21:16
 Samba Amiga - idiótáknak Cobra (cobra
-.

Megjelent egy weboldal, ahol rengeteg információt találunk arról, hogyan kell a Samba Amiga verzióját beüzemelni és használni.
Az oldalon jelenleg a Samba OS4 verziójáról találunk infót, ezt egy héten belül követik a classic verzióról szóló információk.

További info:
Amiga Samba weblap

Dátum: 2005-06-22 20:26:40
 M-Audio Revolution 7.1 hangkártya AmigaOS4 támogatása Rajnai Almos (rachy
-.

A jóminõségû M-Audio Revolution 7.1 nyolc csatornás hangkátyához is elkészült az AHI illesztõ AmigaOS4 alá.


További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-06-23 12:47:31
 Curse Of Monkey Island Reynolds (reynolds
-.

Az AmigaKit.com megjelentette a The Curse Of Monkey Island c. Lucasarts játékot amihez mellékelik az AmigaOS4-es futtatáshoz szükséges binárisokat.
A program három CD-n helyezkedik el, ebbõl kettõ az eredeti program, a harmadik pedig az Amigás fájlokat tartalmazza, természetesen a megfelelõ install scripttel. A program a ScummVM segítségével futtatható, ami szabadon terjeszthetõ, értelemszerûen a pénzt az eredeti pc-s fájlokért, és a installerért/egyebekért kérik. A ScummVM 68K/WOS változata természetesen tudja futtatni a játékot, de a készítõ véleménye szerint a sebesség nem igazán megfelelõ, fõleg a beszéd bekapcsolásakor.

További info:
AmigaKit.com

Dátum: 2005-06-30 10:27:51
 Warp3D-s játékok AmigaOS4-re Chip (chip
-.

Egy nulláról megírt és két portolt játék vált elérhetõvé az AmigaOS4 tulajdonosok számára.
Egy nulláról megírt és két portolt játék vált elérhetõvé az AmigaOS4 tulajdonosokok számára.

A Soms3D egy nulláról megírt Warp3D-s engine mely egy horrorisztikus játék megjelenítésére szolgál. Letölthetõ a project honlapjáról:
http://www.intuitionbase.com/soms3d/frame-eng.html

Lelkes fejlesztõk sikeresen átportolták a SopoBlock és a d3GNOP szintén 3D gyorsítót igénylõ játékokat.
Letöltés: http://www.nic.fi/~varsa/os4.html

További info:
A bejelentések

Dátum: 2005-06-30 18:29:41
 Amiga Klub - nyári szünet Balogh Károly (Chain|Q
-.

Az angyalföldi József Attila Mûvelõdési Központ felújítás miatt egy idõre bezár. A zárás elõtti utolsó klubra holnap kerül sor, a szokott helyen és idõben, tehát XIII. József Attila tér 4. 18:00-tól 21:00-ig. Nyitás szeptemberben, új helyen.


További info:

Dátum: 2005-07-02 21:43:00
 Juli@ hangkártya AmigaOS4-en Chip (chip
-.

Davy Wentzler megint nem bírt magával és egy újabb profi hangkártyát tett használhatóvá AmigaOS4 alatt.
Davy Wentzler megint nem bírt magával és egy újabb profi hangkártyát tett használhatóvá AmigaOS4 alatt.
Ezúttal a Juli@ hangkártya esett áldozatul amiröl bõvebb információt találhatunk itt:
http://www.esi-pro.com/viewProduct.php?pid=43&page=1

A driver a következõ hangkártyákat kelti még életre: Terratec Aureon Sky, Phase28 és M-Audio Revolution 7.1. Az Aureon Space és a Revolution 5.1 is valószínûleg mûködik vele, de sajnos ez nincs tesztelve.

További info:
Driver letöltése

Dátum: 2005-07-03 11:55:01
 Új Pegasos II árak Balogh Károly (Chain|Q
-.

A Genesi az Open Desktop Workstation után csökkentette a "mezitlábas" Pegasos II árait is.
A Pegasos II/G4 verzió most mindössze 415 euróba (kb. 102 000 HUF), a Pegasos II/G3 verzió pedig csak 250 euróba (kb. 62 000 HUF) kerül. A fentiek természetesen nettó árak, és nem tartalmazzák a szállítást, valamint az ÁFÁ-t. A tényleges végfelhasználói árakról a viszonteladóknál lehet érdeklõdni. A G3 modellnek gyakorlatilag a végkiárusítása zajlik, így a G3 árajánlat a készlet erejéig érvényes.

További info:
PegasosPPC online store

Dátum: 2005-07-05 15:15:15
 fYaNICA #12 Feliratkozás Cobra (cobra
-.

Kérünk mindenkit aki jön az idei fYaNICA partira július 23-án, hogy iratkozzon fel a Party weboldalon. Ha a party szervezõi tudják hány emberre számítsanak, az nagyban elõsegíti a party szervezését.


További info:
Fyanica #12 Party Page

Dátum: 2005-07-05 21:55:57
 Olcsóbb Pegasos II alaplap már magyarországon is! Nagy Norbert (zacci
-.

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a mai naptól a magyarországi Pegasos distributortól (4 C.E informatika) olcsóbban rendelhetõ a Pegasos II G4 1Ghz-es alaplap. Az alaplap ára netto 142.400,- (brutto 178.000,-) forintról netto 129.600,- (brutto 162.000,-) forintra csökkent !

Újra kapható a Pegasos II G3 600 alaplap ! Hosszú idõ után a Genesi újra elérhetõvé tette a G3-as processzorokkal szerelt Pegasos II alaplapokat. A G3 600Mhz-es változat itthon is megrendelhetõ. Ára netto 86.800,- (brutto 108.500.-) forint. A G3 600-as Pegasos II alaplapok csak korlátozott mennyiségben kaphatóak. Az alaplap processzor kártya cserével késõbbiekben tovább bõvíthetõ (G4 1Ghz).
Pegasos II G3 600Mhz netto 86.800,- (brutto 108.500,-)
Pegasos II G4 1Ghz netto 129.600,- (brutto 162.000,-)

Az árak az Áfa-t és 1 év garanciát, valamint Bp. területén ingyenes házhozszállítást tartalmaz.
Az árak tájékoztató jellegûek és az árváltoztatás jogát fenntartjuk !

Megrendeléssel kapcsolatos információkért irj a norbert.nagy@4ce.hu vagy a zacci@amiga.hu címre.

További info:

Dátum: 2005-07-06 09:53:29
 USB driver fejlesztõi segédlet AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az elsõ segédlet USB eszköz meghajtó írásához AmigaOS4-re, egyenesen Thomas Graff Thoger, az OS4 USB-felelõse billentyûzetébõl.


További info:
Letöltés az OS4depot-ról

Dátum: 2005-07-06 23:37:31
 AMosaic AROS-ra neongod (neongod
-.

Adam Olivier elkészítette a Mosaic nevû web böngészõ AROSTCP-t támogató változatát, így a felhasználók most elõször érhetik el a web-et AROS alól.
Adam Olivier elkészítette a Mosaic nevû web böngészõ AROSTCP-t támogató változatát, így a felhasználók most elõször érhetik el a web-et AROS alól.

Az AMosaic egy nagyon kezdetleges böngészõ, csak a teljesen alap HTML oldalak tekinthetõk meg vele. Viszont jó hír, hogy ezen felbuzdulva többen is megvalósíthatónak látják az AWeb AROS-ra való portolását. A nyári lazább idõszak kedvez a kódolásnak, így talán még lesz is a dologból valami...

További info:
AROS-Exec

Dátum: 2005-07-08 08:29:37
 Pegasost árul a Terrasoft Nagy Norbert (zacci
-.

A Terra Soft Solutions, amelyet azt hiszem mindannyian ismerünk, mostantól szintén Open Desktop Workstation forgalmazó, a gépeket pedig Yellow Dog Linux-szal szállítják.

Az együttmûködés még tavaly õsszel vette kezdetét, amelynek eredményét most mi is láthatjuk. A G4-es Pegasos II alaplapokra épülõ gépeket már most megtalálhatjuk a Terra Soft Solutions webes boltjának címoldalán, az Apple és az IBM gépei mellett.


További info:
A bejelentés

Dátum: 2005-07-08 18:12:44
 AmigaOS4 alkalmazás fejlesztési verseny hírek Rajnai Almos (rachy
-.

Újabb díjakkal bõvült a DevContest 2005 AmigaOS4 alkalmazás fejlesztési verseny, már 4 projektet jelentettek be.
Újabb díjakkal bõvült az AmigaOS4 alkalmazás fejlesztési verseny, az elsõ díj pillanatnyilag:
egy új AmigaOne vagy ACK-féle alaplap (vagy 700 Euro), egy Catweasel MK4 és egy Sound Blaster Audigy 2 ZS hangkártya.

A második díj egy Silicon Image 3112 S-ATA kontroller plusz egy 80 GB-os S-ATA merevlemez.

Eddig 4 projektet jelentettek be:
- zene kezelõ Datatype
- mindenféle formátumot kezelõ média lejátszó
- összetett diagram és flowchart szerkesztõ
- CAD program.

Még nem késõ beszállni, a projektek határideje: 2005 December 1!

Nyerj te, hogy ezzel minden AmigaOS4 felhasználó nyerjen!

További részletek a projekt weboldalán.

További info:
DevContest 2005

Dátum: 2005-07-09 10:44:39
 Újabb PCI busz illesztõ ZorroIII-hoz Rajnai Almos (rachy
-.

DaVinci néven újabb PCI illesztõ készül ZorroIII busszal rendelkezõ klasszikus Amigákba. A weboldal egyelõre nem sok mindent árul el, bár néhány képen már látható mûködés közben az eszköz.


További info:
daVinci honlapja

Dátum: 2005-07-10 01:32:36
 Döntés a szoftverszabadalmak ügyében Gruber Kristóf (gk
-.

Az Európai Parlament egyhangú szavazással mondott nemet a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos uniós tervezetre. A 648 nemmel szemben mindössze 14 igen árválkodott.
A döntés kedvezõtlen a szabadalmak mellett kardoskodó nagyvállalatok számára, melyek szerteágazó szellemi tulajdonukat szabadalmak révén kívánták volna Európában is körülbástyázni. Ha az igen gyõz, az összes tagállamban lehetõvé vált volna, hogy ezen vállalatok érvényesítsék szabadalmaikhoz fûzõdõ jogaikat, valószínûleg jogi viták, fenyegetések, jogdíjak és kártérítések lavináját vonva maga után.

A direktíva minden számítógépen megvalósított találmányt lefedett volna, így például a személygépkocsikban használt blokkolásgátló rendszerek vezérlését. Félelmek szerint életbe lépése hátrányosan érintette volna a kis- és középvállalkozásokat, mivel termékeik fejlesztése során nagy valószínûséggel ütköztek volna bele már levédett találmányokba, melyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet megkerülni, nem beszélve arról, hogy a szabadalmaztatás költséges, így azokat ily módon megvédeni sok vállalat és magánszemély számára nem lehetséges.

Ráadásul a szabadalmak miatt születõ jogi viták az igazságszolgáltatás lassúsága miatt évekig is elhúzódhatnak, miközben nemhogy termék nem születik, a jogi költségek az egekbe szöknek - erre elrettentõ példa az Egyesült Államok is.


További info:
A teljes cikk itt olvasható

Dátum: 2005-07-10 11:35:01
 Új Apache verzió AmigaOS4-re PHP5 támogatással Rajnai Almos (rachy
-.

A Linux világban népszerû Apache web szerver újabb verziója jelent meg, immár PHP5 támogatással. A népszerû Zend 2 motorral is együtt mûködik.
Az Apache web szerver új verziója támogatja következõ tartalom generáló szabványokat: PHP, dom, XML, soap, SPL, továbbá együtt mûködik az SQLLite adatbázis motorral.
A PHP5-re épülõ Zend fejlesztõi környezet is mûködik az új verzióval, megkönnyítve a portálfejlesztést AmigaOS4-en is.

További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-07-11 22:36:17
 Szabaddá vált az Executive! Soponyai Viktor (dh1
-.

Az Executive szerzõje Petri Nordlund szabadon felhasználhatóvá tette egy letölthetõ keyfile formájában a taskütemezõ és egyéb nyalánkságokkal rendelkezõ programját az Amiga community számára.


További info:
Executive key URL

Dátum: 2005-07-12 08:58:02
 20 éves a PageStream Symbiose MM (symbiose
-.

Az Amiga mellett a PageStream kiadványszerkesztõ is huszadik születésnapját ünnepli.
Ez alkalomból a hónap végéig minden megrendelõ ajándékokhoz juthat vásárláskor, valamint hamarosan egy nyilvános online csevejt is szerveznek Deron Katzmaier-el, aki csaknem egyszemélyben felelõs a jelenleg négy platformon futó alkalmazásért.
PublishingPartner néven 1985-ben jelent meg Atarin a program elsõ változata. A név mellett hamarosan platformot is váltott a SofLogik Publishing néven mûködõ kiadó.
Az Amigán rendkívül népszerû PageStream-el készült itthon a Guru magazin is. Az 1994-ben teljesen újraírt alkalmazás jelenlegi képességeivel felveszi a versenyt a piacvezetõ DTP programokkal. Az Amiga mellett Linuxon, MacOs-en és MS Windows-on futó PageStream elsõsorban rendkívül kedvezõ árával és széleskörû nyelvi támogatásával tûnik ki.

A fejlesztés jelenleg a két Amiga PPC (MOS/OS4) változaton folyik, melyek megjelenésére hamarosan számíthatunk, mind classic, reaction és MUI felülettel.


További info:
GrasshopperLLC

Dátum: 2005-07-12 21:26:31
 Virtuális Pegasos a neten Nagy Norbert (zacci
-.

A www.techonline.com jóvoltából a nap 24 órájában hozzáférhetõ egy Open Desktop Workstation. A TechOnLine VirtuaLab technológiájának segítségével a fejlesztõk úgy férhetnek hozzá a valódi hardware-hez, hogy az nincs is meg nekik. Kipróbálhatják, és használhatják mind a hardware, mind a software környezetet bárhonnan a neten keresztül. A virtuális Open Desktop Workstation elérhetõ az alábbi linken keresztül:


További info:
A virtuális ODW

Dátum: 2005-07-13 20:08:46
 AmigaOS4 és PalmOS találkozása Rajnai Almos (rachy
-.

Már a PalmOS sem elérhetetlen AmigaOS4-rõl, a frissen megjelent pdalink.library segítségével a PdaTime és a PdaTransfer segédeszközök kommunikálhatnak a Palm operációs rendszerével.


További info:
pdalink.library az OS4depot-on

Dátum: 2005-07-13 20:23:10
 Új SFS verzió AmigaOS 3.x és 4.0-ra Rajnai Almos (rachy
-.

Új SFS verzió jelent meg 680x0 és PowerPC AmigaOS-re, ami megakadályozza, hogy a nem támogatott méretû particiókat leformázzuk vele.
Az SFS eddigi verzióit sajnos fel lehetett használni olyan partició méretek mellett is, amiket az már nem támogatott, ezzel veszélyeztetve adataink épséget.
Az új verzió (1.245) a hibás partició méretet már a formázáskor visszautasítja.
A támogatott partició méretek:
64 GB 512 byte/blokkhoz,
128 GB 1024 byte/blokkhoz,
256 GB 2048 byte/blokkhoz,
512 GB 4096 byte/blokkhoz,
1 TB 8192 byte/blokkhoz,
2 TB 16384 és 32768 byte/blokkhoz.

További info:
SFS honlapja

Dátum: 2005-07-14 15:30:16
 YellowDogLinux AmigaOne-ra az IntuitionBase.com-on Cobra (cobra
-.

Felkerült az IntuitionBase.com-ra a YellowDogLinux AmigaOne verziója. Az oldalról letölthetõ a teljes YDL3 disztribúció dokumentációval együtt.


További info:
Az oldal

Dátum: 2005-07-14 22:43:37
 MUI4 alpha Emeric SH (Emeric
-.

Stefan Stuntz, tekintettel arra, hogy a nyári szünetben pihenni szeretne, megjelentette a MUI4-et jelenlegi állapotában.
Stefan Stuntz úgy gondolta, pihen picit a nyári szünetben, ám hogy a felhasználók mégse maradjanak MUI4 nélkül megjelentette annak alpha snapshot-ját.

A fõbb újdonságok:
- minden mui program valós idõben reagál a beállítások változására
- új és továbbfejlesztett háttér és keret beállítási lehetõségek
- új szín beállítási lehetõségek, csicsa háromszög, régi fajta kerek, összekapcsolt átmenetek, stb.
- új image browser
- teljes ASL replacement, csicsás file és font requesterek
- új pubscreen manager, a választott skin-ek elõzetesen megtekinthetõek
- context menük minden új elemen

A megjelentetett változat még nem a végleges, úgyhogy mindenki csak saját felelõsségére használja :)

További info:
MUI4 alpha snapshot

Dátum: 2005-07-16 10:40:13
 Megjelent az eXtream Sync Cobra (cobra
-.

Az eXtream Sync az elsõ kiadott library a Davy Wentzler által fejlesztett eXtream multimédia csomagból.
Az eXtream Sync egy olyan szolgáltatást nyújt, mely által különféle multimédia applikációk tudják egymással szinkronizálni a lejátszást.
A köseljövõben legalább 3 termék lesz bejelentve, amely támogatja az eXtream Sync-et, továbbá az eXtream Sync a jövõben hálózaton keresztül is lehetõvé teszi majd, a programok szinkronizálását.

További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-07-16 11:01:17
 1 hét múlva fYaNICA #12! Cobra (cobra
-.

Már csak 7 nap van hátra az Amiga 20. születésnapját ünneplendõ party-ig és összesen 62-en iratkoztak fel! Ha jössz a partira kérjük mindenképp iratkozz fel! Aki teheti vegye meg a belépõt elõvételben, ezzel nem csak pénzt spórol meg, de elõsegíti a rendezvény finanszírozását is. Aki teheti hozzon elosztót, hosszabbítót. Feliratkozni természetesen az alábbi linken lehet.


További info:
fYaNICA #12 Party Page

Dátum: 2005-07-19 19:31:14
 IBrowse 2.4 világpremier Rajnai Almos (rachy
-.

Az AmiWest és az AmiGBG partikkal egy idõben, 2005 június 23-án a fYaNICA partin kerül bemutatásra az IBrowse új, 2.4-es verziója.


További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-07-22 14:16:43
 Candy Factory 2.0 bemutatók Chip (chip
-.

Két év fejlesztõi munka után Július 23-án az AmiGBG-n és az AmiWest-en bemutatják a Candy Factory 2.0 demóváltozatát.
Két év fejlesztõi munka után Július 23-án az AmiGBG-n és az AmiWest-en bemutatják a Candy Factory 2.0 demóváltozatát.

A program egyes részeit teljesen újraírták, hogy minnél jobban kihasználhassa az AmigaOS4 új lehetõségeit. A Candy Factory PRO felhasználók a következõ fejlõdésekkel szembesülhetnek:

- Egyszerre több project- és rajzablak nyitása
- A rajzolófelület átméretezhetõ végtelen méretûre és csak a látható felület frissül.
- Minden rajz több rétegbõl állhat.
- Egyesített eszközablak: Pl. a Bevel, Bumpmap és material ablakokat összevonták amik között Tab-ekkel válthatunk.
- A lefrissebb Reacion újdonságok kihasználása, köztük az toolbox window osztályé is.
- Sok hibajavítás és algoritmus optimalizálás

Az AmiGBG és AmiWest látogatói élõben megtekinthetik a holnapi rendezvényeken Hans-Joerg Frieden (AmiGBG) és Richard Drummond (AmiWest) elõadásával.

További info:
Az eredeti bejelentés

Dátum: 2005-07-22 17:01:29
 Egy kis ajándék a 20 éves évfordulóra Rajnai Almos (rachy
-.

A Hyperion Entertainment egy kis ajándékkal lepte meg az AmigaOS4 felhasználókat: egy új Intuition.library-t adtak ki, amiben engedélyezték a skinning funkciókat és négy új skint csomagoltak mellé.


További info:
Bejelentés és screenshot-ok a Hyperion weboldalán

Dátum: 2005-07-25 15:46:59
 PPC natív PageStream Symbiose MM (symbiose
-.

Kiadásra került az elsõ PPC-re fordított PageStream, MOS-ra!
Az egyenlõre komoly stabilitási és használhatósági kihívásokkal küzdõ 5-ös változat valószínûleg az információk nélkül hagyott egyre hangosabb felhasználói tábor megynyugtatását szolgálja. A fejlesztés tehát a korábbi ígéreteknek megfelelõen lassan ugyan, de halad. A MOS változatot követi majd az OS4, végül az OSX.

A választható MUI/Reaction/Classic felülettel rendelkezõ PageStream5 megjelenése Amiga rendszereken a teljesen újraírt 3-as változat megszületéséhez mérhetõ lépés.

További info:
GrasshopperLLC

Dátum: 2005-08-01 13:58:35
 Megjelent a Jurassic Pack#14! twollah (Raven
-.

Megjelent a Jurassic Pack 14. szama.

Megjelent a Jurassic Pack 14. szama.
A meltan hires scenemag uj szama erdekes cikkeket, hireket, kodolasi trukkoket tartalmaz.
A megszokott magas minosegben mindezt.

A megadott oldal legaljan toltheto le az ujsag a hivatkozasra kattintva.

További info:
Jurassic Pack #14

Dátum: 2005-08-04 09:19:57
 Újabb AmigaOS4 alkalmazás a DevContest-en Rajnai Almos (rachy
-.

Újdonságok az AmigaOS4 DevContesten: Pixle Paint és PCB.
Újabb alkalmazást jelentettek be az AmigaOS4 DevContest-en, Pixle Paint néven egy új rajzprogram készül majd, ami a DPaint és a Brilliance babérjaira tör.
Kiderült az is, hogy a PCB nevû titokzatos projekt nem más, mint egy nyomtatott áramkör tervezõ program és Chip barátunk nevezett be vele. Hajrá, hajrá! :)

További info:
AmigaOS4 DevContest weblapja

Dátum: 2005-08-05 15:24:17
 Megérkezett az új SDK AmigaOS4-re Chip (chip
-.

A Hyperion Entertainment örömmel jelenti be, hogy letölthetõ az SDK 51.15 -ös változata az OS4 pre-release-hez. Az állomány tömörített hossza 100 MB-ra rúg (5MB évente az Amiga korához mérten).
A Hyperion Entertainment örömmel jelenti be, hogy letölthetõ az SDK 51.15 -ös változata az OS4 pre-release-hez. Az állomány tömörített hossza 100 MB-ra rúg (5MB évente az Amiga korához mérten).

Az új SDK tartalma:
- GNU C/C++ compiler (3.4.4), gdb debugger-rel (6.3)
- Include és Autodocs fájlok a 3-as OS4 frissítéshez.
- A legutolsó VBCC compiler
- Dokumentációk és mintaprogramok
- Hatalmas adag elõre beállított 3rd party library és kontribúciós software

A hivatalos oldalról letölthetik a regisztrált felhasználók, ill. találhatnak ott egy lecsupaszított változatot, ami nem tartalmazza a 3rd party állományokat.


További info:
Bejelentés

Dátum: 2005-08-08 03:04:47
 Freax Volume 1 tomcatmwi (aliens
-.

Örömmel jelentem, hogy elkészült a demoscene történetérõl szóló nagyszabású könyv 1. kötete, mely a Commodore 64 és az Amiga scene történetét dolgozza fel. Az angol nyelvû, keményfedeles könyv 224 színes oldalt tartalmaz, ára 6200 Ft (25 Euro).


További info:
Kapható itt!

Dátum: 2005-08-14 12:55:15
 VNC Server for MorphOS Balogh Károly (Chain|Q
-.

Az Amigás rendszerek egyik hiányossága, hogy viszonylag nehéz õket elérni és adminisztrálni távolról, hálózaton keresztül. Ezt könnyíti meg a MorphOS felhasználók számára a most megjelent VNC Server.
A MorphOS natív VNC Server Harry Sintonen és Jacek Piszczek munkáját dícséri. Ezt a szervert teljesen az alapoktól MorphOS-hez tervezték és írták, nem valamely más rendszeren megtalálható VNC szerver egyszerû portja. Az alap szerverfunkciókon kívül képes 63 kliens egyidejû kiszolgálására, támogatja a zlib tömörítést az azt támogató kliensekkel (pl. MorphVNC, TightVNC), támogatja a framebuffer átméretezését, szintén az azt támogató kliensekkel, képes a clipboard megosztására a kliens és a szervergép között és sok más extra funkciót is tartalmaz.

A használatát kényelmes MUI GUI könnyíti meg. Futtatásához legalább MorphOS 1.4.x és egy TCP/IP stack szükséges.

További info:
VNC Server for MorphOS honlap

Dátum: 2005-08-15 10:55:18
 DVPlayer Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent a régóta várt DVPlayer nevû videó lejátszó AmigaOS4-re. Gratulálunk Cobrának és Chipnek a megérdemelt sikerhez!


További info:
DPlayer honlapja

Dátum: 2005-08-15 21:22:30
 Ext2FS 0.13 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az Ext2FS handler új verziója AmigaOS 3.x-re és MorphOS-re.
A Marek Szyprowski által készített handler új verziójának legnagyobb újdonsága az írás támogatása, vagyis immár nem csak olvashatjuk, hanem írhatjuk is, Ext2 és Ext3 filerendszert használó Linuxos partícióinkat classic Amigán és MorphOS-en. Valamint immár támogatja a hordozható eszközöket is, mint például CD, USB-kütyük, floppyk. Viszont ez a verzió egy debug verzió, igy valamivel lassabb mint a korábbiak és instabilabb is lehet, így csak azoknak ajánlott akik meg merik kockáztatni... :)

További info:
Ext2FS handler letöltés

Dátum: 2005-08-17 18:41:52
 Új WarpPNG datatype Soponyai Viktor (dh1
-.

Oliver Roberts kiadta a legújabb verziójú WarpPNG datatypeot ...
Letölthetõ a WarpDT homepagerõl 68K AmigaOS, WarpOS, OS 4.0 és MorphOS verziókban.

További info:
WarpDT

Dátum: 2005-08-19 11:59:55
 Mindcandy2 preview Mőnich László (meunier
-.

Letölthetö a Mindcandy2 preview dvd. Az elsõ rész pc demokat tartalmazott, mig a második az AMIGA-é!
Letölthetõ a mindcandydvd.com-ról a Mindcandy2 preview-ja. 5 Amiga demót tartalmaz 5.1 hangra kihegyezve. Fairlight, Lemon, CNCD,The Black Lotus, Spaceballs egy-egy demója szerepel a kiadványon. Hivatalos megjelenés valamikor 2005. folyamán.

További info:
Preview

Dátum: 2005-08-19 16:57:12
 ScummVM 0.7.1 68k/WOS Soponyai Viktor (dh1
-.

Megjelent a Lucasarts kalandjátékokat futtató ScummVM engine legújabb 0.7.1-es AmigaOS 68k/WOS verziója.


További info:
ScummVM 68k/WOS

Dátum: 2005-08-21 19:15:02
 Screendrag PPC-s CGX rendszerekhez Emeric SH (Emeric
-.

Nosztalgialázban élhetnek a CyberGraphX kompatibilis PPC rendszerek tulajdonosai, hiszen a screendrag ismételt megjelenése a régi szép idõkbe repít vissza bennünket.
Nosztalgialázban élhetnek a CyberGraphX kompatibilis PPC rendszerek tulajdonosai, hiszen az AmigaZeux csapat és Dragon névre hallgató commodity-je a régi szép idõkbe repít vissza bennünket. Ha nem is teljesértékû megfelelõje az eredetinek (az eredeti utánozhatatlan :)) azért mégis nagyszerû érzés, hogy újra lehuzigálhatjuk a screent, megnézni mi van mögötte - akár a régi szép idõkben.

További info:
A Dragon commodity weboldala

Dátum: 2005-08-22 01:04:47
 ScreenDrag video AmigaOS4-rõl Chip (chip
-.

Bár a fejlesztõi csoport titokban szerette volna tartani, de sajnálatos módon kiszivárgott ez a fejlesztés és mivel mások is elkészítették saját variánsukat a képernyõk mozgatásáról ezért Crisot engedélyt kapott a bemutatására.
Ennek köszönhetõen elkészített egy igényes filmecskét ahol bemutatja mindezt mûködes közben.


További info:
A film

Dátum: 2005-08-23 11:03:17
 20. évfordulós C=128 videó Bil Herd-tõl és Dave Haynie-tõl Soponyai Viktor (dh1
-.

Bil Herd és Dave Haynie egy új, szabadon letölthetõ videót adott ki a Commodore 128 20 éves születésnapjának alkalmából.
A videóban több ritka Commodore prototípus kerül bemutatásra egy kellemes hangvételû beszélgetés közepette, ahol Bil es Dave kommentálja a gépek és az alaplapok érdekességeit.

Haynie bemutat egy CD32 alaplapot és az Amigának meg átütõbb sikert garantálható sajnos gyártásba nem került AAA (Advanced Amiga Architecture) alaplapot.

További info:
Blindave.mpeg

Dátum: 2005-08-24 21:50:54
 MorphOS 1.4.5 for PowerUP Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent, és szabadon letölthetõ a MorphOS 1.4.5 változata PowerUP CPU-kártyás Amiga 1200, 3000 és 4000 számítógépekhez.
A letölthetõ verzió a következõ hardvereket támogatja:

Konfiguráció:
* Amiga 4000(T) CyberStormPPC-vel
* Amiga 3000 CyberStormPPC-vel
* Amiga 1200 BlizzardPPC-vel
* Grex PCI slotok

Video kártyák:
* Voodoo 3 / 4 / 5 (GRex)
* SiS6326 and SiS305 (GRex)
* Permedia2 (GRex)
* Permedia2 & Permedia2V (BVisionPPC, CyberVisionPPC)

I/O kártyák:
* Symbios770 (CyberstormPPC)
* Symbios710 (BlizzardPPC, A4091 és A4000T)
* A1200, A4000 és A4000T IDE

A letölthetõ verzió két órás beépített idõkorláttal rendelkezik, amelyet a mellékelt regisztrációs utility használatával lehet feloldalni. A regisztráció jelenleg ingyenes. A classic verzió felhasználói nem jogosultak semmilyen supportra, így sem a MorphOS levelezõlistára nem iratkozhatnak fel, sem a MorphOS FTP-re nem kaphatnak hozzáférést. A készítõk a problémák megbeszélésére a MorphZone.org fórumot javasolják.

További info:
MorphOS PowerUp honlap

Dátum: 2005-08-26 18:20:56
 Synergy kliens béta AOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az elsõ béta verzió a Synergy nevû input átirányitó rendszer kliensébõl AmigaOS4-re.


További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-08-27 05:42:18
 MorphOS 1.4.5 3D driver update Balogh Károly (Chain|Q
-.

Egy sokak által régóta várt frissítés jelent meg ma MorphOS 1.4.5-höz, mégpedig a 3D driver update.
A most megjelent frissítés a következõ videokártyákat támogatja:

Amiga PowerUp, Pegasos 1 és Pegasos 2 platformon:
* 3dfx Voodoo 3, Voodoo 4 és Voodoo 5

Pegasos 1 és Pegasos 2 platformon:
* ATi Radeon 7000, 7200 és 7500

Csak Pegasos 2 platformon:
* ATi Radeon 8500, 9000, 9100, 9200 és 9250

A csomag a 3D drivereken kívül tartalmazza a 3dfx kártyák 2D driverének, a MorphOS Goa nevû Warp3D implementaciójának, valamint a TinyGL nevû OpenGL implementációnak a frissítését is. Az update-et a MorphOS felhasználók a szokásos weboldalon érhetik el, melynek címe: http://download.morphos-team.net

Ha tetszett ez az update, ne mulaszd el támogatni a driverek fejlesztését, melyet az alul lévõ címen található oldalon elhelyezett PayPal gombbal tehetsz meg. A támogatásod biztosítja, hogy a jövõben is hasonló, minõségi frissítések jelenhessenek meg a rendszerhez.

További info:
MorphOS 3D oldal

Dátum: 2005-08-29 11:56:06
 OpenPCI wrapper AmigaOS4-re Chip (chip
-.

A mai naptól letölthetõ az OpenPCI csatoló AmigaOS4-re az os4depot.net-rõl.
Stéphane Guillard osszerakott egy OpenPCI wrapper-t AmigaOS4-re aminek a segitségével az OpenPCI-ra íródott 68k PCI driver-ek használhatóvá válnak AmigaOS4 alatt.


További info:
Letöltés és info

Dátum: 2005-08-30 01:42:51
 Frissítés az Amiga Hardware Database weboldalon Soponyai Viktor (dh1
-.

Hosszú szünet után ismét frissítésre került az Amiga Hardware Database site.
A számtalan classic Amigás hardver leírását, dokumentációját, driverlemezét és az adott eszköz minõségi képét gyûjteménybe rendezõ weboldal hosszú hallgatás után ismét frissült. Jópár vadonat új kép, doksi és leírás került ismét feltöltésre. "Kötelezõ" minden Amigásnak megnézni, elolvasni! :)

További info:
Amiga Hardware Database

Dátum: 2005-08-30 01:54:15
 iPod Shuffle classic Amigával! Soponyai Viktor (dh1
-.

Megjelent a 0.6.0-ás verziószámú amiShuffle mely a mostanában nagy divatnak örvendõ iPod Shuffle USB-s mp3 lejátszó teljeskörû támogatásást teszi lehetõvé az Amigákon! Nincs másra szükség hozzá mint egy USB-vel ellátott Amigára...


További info:
Letöltés az Aminet-rõl

Dátum: 2005-08-30 13:51:59
 TinyGL SDK MorphOS-re Balogh Károly (Chain|Q
-.

Aki valami 3D fejlesztésre adná a fejét MorphOS alatt, az bizonyára örömmel fogadja, hogy a néhány napja megjelent 3D csomaghoz már letölthetõ az OpenGL SDK, a MorphOS Developer Connection oldalról.


További info:
MorphOS Developer Connection

Dátum: 2005-08-30 16:32:39
 Quake III MorphOS-re Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a Quake III hivatalos portja MorphOS-re.
A Quake III MorphOS portjának futtatásához szükséges:

* MorphOS 1.4.5 + 3D update
* eredeti Quake3 CD
* min. 256MB memória
* támogatott 3D kártya
* TinyGL 50.9
* 500MB szabad merevlemezhely
* Internetkapcsolat a "Q3A 1.32" frissítés letöltéséhez

A Quake III MorphOS portja már egy ideje készen állt, és ma végre megjelenhetett annak köszönhetõen, hogy a Sunbeam Business Solutions a kiadást támogatandó rendelt egy pizzát a készítõ Mark 'bigfoot' Olsennek, aki további pizza támogatásokat is szívesen fogad. A részletek egyeztetéséért keresd bigfootot a #morphos/freenode.net IRC csatornán. :)

További info:
Quakei III MorphOS port - letöltés

Dátum: 2005-08-31 00:06:03
 Kubika - online amiga/c64 scene magazin Hosszu Peti (teo
-.

Pár napja megjelent a Kubika c. online amigás/c64-es scene mag elsõ száma...
Pár napja megjelent a Kubika c. online amigás/c64-es scene magazin elsõ száma. A fõszerkesztõ a Eurochartból jól ismert Adonis / IRIS, a mag kódját pedig Noogman jegyzi. Van benne sok érdekes scene-related cikk, meg a hasonszõrû újságokból elmaradhatatlan party galéria.

További info:
Kubika elsõ szám

Dátum: 2005-08-31 13:00:11
 Blender 2.37a Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a Blender 2.37a elsõ béta verziója MorphOS-re, és letölthetõ a portot készítõ Guillarme 'Yomgui' Roguez oldaláról. Telepítéséhez Python szükséges, amely szintén az oldalon szerezhetõ be.


További info:
Blender for MorphOS honlap

Dátum: 2005-08-31 15:00:40
 MindSpace v0.2 Cobra (cobra
-.

Megjelent a MindSpace 0.2-es verziója AmigaOS 4-re. A MindSpace egy rajzoló és UML diagram készítõ program.
A MindSpace teljesen Amigás fejlesztés és a következõkre alkalmas:

- folyamatábrák
- UML diagramok
- MindMap/Brainstorm ábrák
- egyéb egyszeû rajzok

Pár screenshot:
http://www.ast-workshops.co.uk/mindspace/images/mindspacesample0.jpg
http://www.ast-workshops.co.uk/mindspace/images/mindspacesample1.jpg
http://www.ast-workshops.co.uk/mindspace/images/mindspacesample2.jpg

További info:
MindSpace honlap

Dátum: 2005-08-31 16:47:21
 PowerSDL 11.4 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Új powersdl.library verzió jelent meg MorphOS-re, és letölthetõ az SDL portot karbantartó Ilkka Lehtoranta oldaláról.
A változások az új verzióban:

* az SDL 1.2.9 alapú
* ismét teljes értékû GL támogatás
* javított Unicode támogatás
* az idõzítõ és a hang szálak +1 prioritáson mûködnek, ami kevésbé darabos mûködést eredményez
* javítások az SDL_mixer-ben

További info:
PowerSDL honlap

Dátum: 2005-08-31 16:54:32
 Descent II és APoolGL port Balogh Károly (Chain|Q
-.

Az új PowerSDL mellé új játékok is dukálnak ezért most megjelent két újabb nyíltforrású játék portja.
A Descent II letölthetõ innen:
http://www.lehtoranta.net/powersdl/DescentII.lha
Screenshot itt:
http://www.lehtoranta.net/powersdl/DescentII.png

Ez egy OpenGL-es Descent port, vagyis használja a 3D kártyát, nem szoftveres rendereléssel mûködik, mint az eddigi portok. A játék alapértelmezésben 1024x768-as felbontásban, teljes képernyõn indul el, és ez néhány rendszeren problémát okozhat. Ha nálad is fellép ez a probléma (pl. fekete képernyõ a játékban), akkor nyomj F2-t és válassz kisebb felbontást vagy távolítsd el a -fullscreen opciót az indítóscriptbõl.

Az APoolGL letölthetõ innen:
http://www.lehtoranta.net/powersdl/APool-GL.lha
Screenshot itt:
http://www.lehtoranta.net/powersdl/APool-GL.png

A játék elég lassú (fõleg a dinamikus árnyékszámítás miatt) de azért játszható.

További info:

Dátum: 2005-08-31 18:10:59
 Hírek a Pianeta Amiga showról Rajnai Almos (rachy
-.

A 2005. szeptember 3-án és 4-én megrendezésre kerülõ Pianeta Amiga showról jelent meg egy hírcsokor.

Számunkra talán a legfontosabb hír: a show keretein belül ismét kapható lesz a microA1-C alaplap az Eyetech legújabb szállítmányából.


További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-09-01 01:20:01
 Wild Flying Demo Cobra (cobra
-.

A Push Entertainment kiadott egy be nem fejezett 3D alagutas shoot-em-up játékot Classic Amigákra.

A Push Entertainment ezzel a játékkal szeretné megajándékozni a Classic Amiga felhasználókat, mely az utolsó Classic Amigás produkció tõlük.

A játék fejlesztése 2002-ben maradt abba, mert a csapat nem tudott elég embert szerezni egy 68k AGA/RTG játék elkészitéséhez.

A játék motorja fõleg AGA módra van optimalizálva azzal a céllal, hogy 20fps sebességre legyen képes, szinte teljesen kész, 3 külonféle fegyverrel, 4 különleges fegyverrel és egyéb finomságokkal.

A játék nem lesz továbbfejlesztve es úgy lett kiadva ahogy 3 éve abbamaradt azzal a céllal hogy a készítõk megajándékozzák az Amiga társadalmat.

A játék és screenshot-ok az alábbi linken találhatók.

További info:
Push Entertainment honlap

Dátum: 2005-09-01 08:43:00
 512 mega memória microA1-be Rajnai Almos (rachy
-.

Revanche LLC bejelentette, hogy forgalmaznak 512 MB-os SODIMM modulokat, speciálisan microA1-ek felbõvítésére.
Revanche LLC bejelentette, hogy forgalmaznak 512 MB-os SODIMM modulokat, speciálisan microA1-ek felbõvítésére. Ennek a modulnak darabja 135 USD, ami megfizethetõnek tûnik.

A hírben említettek egy lehetõséget speciálisan gyártott 1 GB-os modult is, azonban az 548 USD-s ár kissé borsosnak tûnik.

További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-09-03 17:36:08
 Ismét kapható ODW MorphOS-el Nagy Norbert (zacci
-.

Rövid szünet után ismét megtört a jég: újra kaphatóak olyan Open Desktop Workstation gépek, amelyeken preinstallált a MorphOS. A gépek árából ráadásul $50 automatikusan hozzáadódik a MorphZone Bounty programjának tõkéjéhez, tovább segítve a MorphOS szoftverek fejlesztését.

Amit a MorphOS Open Desktop Workstation tartalmaz:

Pegasos II with 1GHz G4 processor
512MB DDR RAM
80GB Hard Disk
Dual-Layer DVD+-RW Drive
ATI Radeon 9250 graphics
Low Profile Small Footprint Case - Tower or Desktop Orientation

További info:
MorphOS ODW

Dátum: 2005-09-05 20:33:01
 SSHCON, valamint MUICON és PowerTerm update Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a régóta várt MorphOS natív SSH kliens, az SSHCON.
Az SSHCON a MUICON által is használt PowerTerm.mcc-re épül, és Jacek Piszczek munkáját dícséri.

Az SSHCON tulajdonképpen a MUICON fejlesztés egy oldalága, hogy az OpenSSH használata számára minél megfelelõbb környezetet hozzon létre. Ennek megfelelõen kiegészült szerverlistával, autologin képességgel, konfigurálható gombokkal, automatikus kapcsolódási képességgel, és sok mással is. A MUICON-nal együtt letölthetõ új PowerTerm.mcc pedig immár teljes XTerm emulációt, és UTF-8 támogatást is tartalmaz.

További info:
Dreamolers honlap

Dátum: 2005-09-07 11:39:08
 Apache és AmiSynergyc v1.1 Cobra (cobra
-.

Megjelent az Apache webszerver és az AmiSynergyc új veziója AmigaOS 4-re.
Megjelent az Apache webszerver és az AmiSynergyc új veziója AmigaOS 4-re.

Az Apache új veziója a következõ újdonságokat tartalmazza:

- Mûködõ CGI modul (mely teljesen újra lett írva)
- XSL támogatás
- nagyobb teljesítmény
- a strftime() funckió bevezetése
- hibajavítás a date() funkcióban
- új installer-script
- új XSL és CGI példák
- kisebb hibajavítások és optimalizálás

Az AmiSynergyc v1.1 a következõ újdonságokat tartalmazza:

- kevesebb debug output
- visszaállítja a custom pointereket, amikor az input fókusz elhagyja az Amigát.
- jobb leállítási funkció amikor a billentyûzeten keresztül reseteljük az Amigát.
- Az IBrowse linkek megnyomása már mûködik


További info:
OS4depot

Dátum: 2005-09-08 14:06:41
 Holnaptól ismét Amiga Klub Balogh Károly (Chain|Q
-.

A nyári szünet után holnaptól újraindul az Amiga Klub, új helyen, mivel a klubnak otthont adó József Attila Mûvelõdési Központ elköltözött, de hasonló idõben, este 18:00-tól várjuk a szokásos tagokat és érdeklõdõket. A cím: XIII. kerület, Váci út 88-90. Az új helyet legegyszerûbben a 3-as (kék) metróval lehet megközelíteni. Leszállni a Dózsa György út állomáson kell. További segítséget nyújthat az alul található linken elérhetõ térkép is.


További info:
Amiga Klub odatalálási térkép

Dátum: 2005-09-08 22:47:58
 Foobillard 3.0a Balogh Károly (Chain|Q
-.

Billiárd és MorphOS fanok örülhetnek, megjelent a Foobillard portja.
Az eredetileg Florian Berger által készített játékot, Michal 'kiero' Wozniak portolta MorphOS-re. Futtatásához MorphOS 1.4.5 + update, valamint legújabb PowerSDL szükséges.

További info:
Foobillard - MorphOS port, letöltés

Dátum: 2005-09-09 11:43:59
 FileMaster 3.0beta2 for MorphOS Balogh Károly (Chain|Q
-.

A baloldalon található szavazáshoz éppen aktuális, hogy megjelent egy MorphOS natív PPC verzió a FileMasterbõl. Az archívban a forráskód is megtalálható.


További info:
FileMaster 3.0beta2 for MorphOS - letöltés

Dátum: 2005-09-09 15:00:28
 Új Blender és Python release Balogh Károly (Chain|Q
-.

Új build jelent meg a Blenderbõl és a hozzá szorosan kapcsolódó Python librarykbõl.

(Update: 2005.09.11 - ma is új buildek jelentek meg.)
Ez a Blender és Python verzió egy elég jelentõs frissítés a korábbiakhoz képest. Rengeteg hibajavítás, és sok újdonság is található benne, mint pl. a FreeType támogatás, vagy a képernyõválasztó.

Az új Python letölthetõ innen:
http://yellowblue.nerim.net/files/python-2.4-mos_5d-20050908.lha
Az új Blender letölthetõ innen:
http://yellowblue.nerim.net/blender/arc/blender_2.37a-mos_bin-20050908.lha

Update: 2005.09.11 - A legfrissebb buildek letölthetõk innen:
Blender: http://yellowblue.nerim.net/blender/arc/blender_2.37a-mos_bin-20050911.lha
Python: http://yellowblue.nerim.net/files/python-2.4-mos_5d-20050911.lha

További info:

Dátum: 2005-09-11 02:41:14
 OS4 bemutató videó QXY (QXY
-.

Felkerült a fYaNICA oldalra a #12-es party-n tartott OS4 bemutató videó, Dósa Márton jóvoltából. Köszönjük!


További info:
Videók itt

Dátum: 2005-09-13 09:22:48
 Frissített SimpleCam és CanonToolBox Balogh Károly (Chain|Q
-.

Rupert Hausberger frissítette a digitális fényképezõgépek és kamerák kezelését lehetõvé tévõ szoftvereit. A bekerült új libptpnek köszönhetõen most még több, eddig esetleg problémát jelentõ eszközt is képes kezelni.


További info:
naTmeg honlapja

Dátum: 2005-09-13 09:28:14
 Neverball és Neverputt for MorphOS Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a Neverball és a Neverputt címû nyílt forrású játékok MorphOS portja.

(Update: 2005.09.14: új build jelent meg, amely a legújabb 1.4.0-s Neverballra épül, és néhány további hibajavítást is tartalmaz.)
A Neverball és a Neverputt eredeti verziója itt található: http://icculus.org/neverball

A MorphOS portot Michal 'kiero' Wozniak készítette. Futtatásukhoz MorphOS 1.4.5, 3D update és legfrissebb PowerSDL szükséges.

További info:
Neverball és Neverputt - letöltés

Dátum: 2005-09-16 15:33:19
 SnapIT 0.2 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent a SnapIT képernyõkép gyártó utility 0.2 verziója.
A program Stefan Blixth nevéhez fûzõdik. A program kezelõfelületét a Stephan Rupprecht által készített SGrab ihlette, így a program felülete és mûködési elve igen hasonló az elterjedt SGrabhez. Viszont ez a program MorphOS natív, tetszetõs MUI GUI-ja van, elõnézeti funkcióval is rendelkezik.

A most megjelent 0.2-s verzió több más újítás mellett például már bármilyen típusu képernyõt, valamint különálló ablakokat is képes menteni. A program ingyenes.

További info:
OnyxSoft SnapIT - honlap

Dátum: 2005-09-18 22:58:41
 MyUAE, Amiga emulátor Palm OS-re Maci^WATT (maci
-.

A MyUAE nem más, mint az E-UAE Amiga emulátor Palm OS-re írt változata.
Telepítése:

Töltsük a végrehajtható állományt le, és tömörítsük ki a ZIP adatokat. A prc állományokat a Palm/Launcher könyvtárba másoljuk a memóriakártyán. A zdk állományt a memóriakártya Palm/Programs/MyUAE könyvtárába helyezzük. Most már csak egy eredeti Commodore Amiga Kickstart ROM fájlra van szükségünk, illetve ADF lemez-image -ekre. Ezeket szintén a MyUAE könyvtárba másoljuk.

Megjegyzések:

Csak saját felelõsségünkre használjuk, a fejlesztõ örömmel veszi a visszajelzéseket.

Rövid képességlista:

* különbözõ felbontások támogatása
* Palm OS 5.x (és ARM processzor) valamint sok dinamikus memória szükséges
* sikerrel tesztelték Tungsten T3 és Zodiac 1 és 2 gépeken
* virtuális billentyûzet, egér és joystick támogatás
* mentés és betöltés
* konfigurálható
* stabil, robosztus
* a hang kissé gyenge jelenleg
* csak a Motorola 68k processzorcsaládot emulálja jelenleg

További info:
Innen szerezheted meg.

Dátum: 2005-09-19 19:24:24
 Új avcodec.library kiadás Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent (pár napja) az új avcodec.library, amely immár lehetõvé teszi a DVD hang visszajátszást is a liba52 segítségével.
Megjelent (pár napja) az új avcodec.library, amely immár lehetõvé teszi a DVD hang visszajátszást is a liba52 segítségével.

Az avcodec.library új verziója lehetõvé teszi több külsõ dekóder állomány alkalmazását is, melyeket a libs:avcodecs alkönyvtárba kell másolni. Ezek közül az elsõ a -szintén az OS4Depotról letölthetõ- liba52.library.

További info:
avcodec.library az OS4Depoton

Dátum: 2005-09-20 10:48:14
 swfplayer 1.4b5 Cobra (cobra
-.

Pár napja megjelent a swfplayer legújabb OS4 verziója az OS4depot-n.
A swfplayer egy önálló program ShockWave Flash tartalom lejátszására. A program támogatja a swf fájlok 4-es és korábbi verzióit, illetve néhány 5, 6 és 7-es lejátszására is képes. Az új verzió rengeteg hibajavítást és pár újítást tartalmaz.

További info:
OS4Depot.net

Dátum: 2005-09-20 13:29:41
 Heretic és UHexen Cobra (cobra
-.

Megjelent két közismert játék, a Heretic és Hexen OS4 portja az OS4depot-n.


További info:
OS4 Depot

Dátum: 2005-09-21 01:36:32
 SDL játékok friss portjai MorphOS-re Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent néhány SDL-es játék MorphOS portja.
A következõ portok jelentek meg, vagy frissültek:

SuperTux (egy Super Mario klónos, Linux pingvines)
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=249

OilWar (lövöldözõs)
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=340

Mures (egeres, macskaelõlmenekülõs, rakétás)
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=339

Nether Earth (egy Spectrum játék remake-es)
http://www.amirus.org.ru/files/nether_earth_0.52.1.lha

Chromium (shotemupos)
http://www.biclodon.com/software/games/chromium.lha

Penguin Command (rakétázós)
http://main.aminet.net/game/actio/penguin-command_mos.lha

Zombies (zombis, Spektrumos játék remake-es)
http://main.aminet.net/game/actio/sdlzombies-mos.lha

Descent II R2 (ûrhajós, 3D-s bányában-mászkálõs, robotos lelövöldõzõs)
http://www.lehtoranta.net/powersdl/DescentII.lha

Vectoroids (aszteroids klónos)
http://www.christianrosentreter.com/download/games/vectoroids-1.1.0-morphos.lha

Formido (lényes-támadós)
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=335

Fly (repülõs-lelövõs)
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=328

Tomatoes (zöldséges-pusztítós)
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=332

Eat the Whistle (focis)
http://skolwebben.tibro.se/~mikael/etw.lha


További info:

Dátum: 2005-09-21 11:26:39
 Megjelent az E-UAE 0.8.28 Cobra (cobra
-.

Sok fáradtságos munka után Richard Drummond kiadta az E-UAE Amiga Emulátor legújabb verzióját.
Binárisok letölthetõk a következõ rendszerekre:
AmigaOS (AmigaOS4 és classic 68k is), MorphOS, AROS, Linux, MacOS X és BeOS.

Az új verzió gyorsabb és sok újítást tartalmaz, többek között már használható CD32 emulációt, az OS4 build javított grafikus drivert és SCSI emulációt.

Egy screenshot a SuperFrog CD32 verziójáról:
http://rcdrummond.net/uae/screenshots/e-uae_cd32_os4.png

Érdemes megemlíteni, hogy az E-UAE fejleszésének támogatására még mindig megy a gyûjtés az amiga.hu-n, jelenleg 0 Ft gyûlt össze.

További info:
Richard Drummond honlapja

Dátum: 2005-09-25 10:28:55
 Új AmigaOS4-et futtató alaplap a Troikától Rajnai Almos (rachy
-.

A Troika nevû cég tartva igéretét hivatalosan is bejelentette az új alaplapot, ami AmigaOS4-et futtat, neve: Amy'05.
Az Amy'05 specifikációja:
Processzor: 750Fx
Északi híd: Tundra TSI107
Háló: RTL8110 Gb/100/10
USB: 5 db 2.0-as
IDE: 2 csatornás Sil0680 ATA133
Audió: CMI8738
RAM: 2x SDRAM(133)
PCI: 2 slot

Az áráról annyit lehet egyelõre tudni, hogy 400 GBP alatt lesz.

További info:
Többet a Troika weboldalán

Dátum: 2005-09-26 11:00:51
 Új hangkártya driverek és Mixer AmigaOS4-re Cobra (cobra
-.

A napokban megjelent az emu10kx és CMI8738 audio driverek új verziója, egy új Mixer kíséretében.
- emu10kx v6.2: Talán a legfontosabb, hogy az új emu10kx driverrel megoldódnak a sokak által tapasztalt SBLive problémák.

- CMI8738 v5.12: Bizonyos esetekben (pl. egy GrimReaper látogatásakor) elõjött hang akadást javítja ki.

- Mixer v1.15: Daniel Westerberg egy alaposan kidolgozott ARexx támogatást vezetett be és pár hibát is javított.

Az új drivereket az OS4depot.net.rõl lehet letölteni.

További info:
AmigaWorld.net hír

Dátum: 2005-09-27 10:08:41
 Dual-core G5 platform a Genesitõl Emeric SH (Emeric
-.

A Genesi bejelentése szerint dual 970MP alapú platformot kívánnak kifejleszteni Open Server Workstation néven.
A legfrissebb bejelentés szerint a Genesi dual 970MP alapú platform kifejlesztésébe kíván belevágni, míg 2005 végéig szeretnének megjelenni a G4-es Blade-ikkel, amelyek egy 16 slotos házban maximum 896 processzor használatát tennék lehetõvé.

További info:
Bejelentés

Dátum: 2005-09-28 21:13:29
 MorphOS PowerUP update Nagy Norbert (zacci
-.

Új frissítés jelent meg a MorphOS ingyenes, PPC kártyákkal felszerelt Amigákon futó verziójából.
A legfontosabb változások:

- Pótoltak egy eddig hiányzó TrueType fontot, így a MUI végre nem fogja feleslegesen keresni
- az OS-nek megfelelõ 680x0 libraryk
- Új 800x600 60Hz-es boot képernyõmód
- múködik az 56kHz-es paula audio
- frissített Voodoo 2D driver és új 3D driver

További info:
Letöltés

Dátum: 2005-09-29 14:48:18
 Új AmiNetRadio pluginek Balogh Károly (Chain|Q
-.

Új lejátszó pluginek jelentek meg az AmiNetRadiohoz.
Az AmigaZeux által készített eredetileg ShoutCast streamek és MP3 fileok hallgatására alkamlmas AmiNetRadio lassan teljes értékû multiformátumos lejátszóvá növi ki magát. Ezt a tendenciát erõsítik a most megjelent pluginek, melyek segítségével a lejátszó még több formátummal elboldogulhat.

wave.player 3.10

A RIFF WAVE (Windows .WAV) formátumû hangfájlok lejátszására alkalmas plugin támogatja a mono és a sztereo hangmintákat is, 8-32 bites felbontásban, valamint az A-law, u-Law, 32 bites és 64 bites lebegõpontos tömörítést is.

aiff.player 3.3

Az AIFF (Apple Audio Interchange File) fájlok lejátszására alkalmas plugin támogatja az AIFF és az AIFF-C formátumokat is, valamint minden felbontással és tömörítéssel elboldogul amivel a fenti wave.player.

au.player 3.2

A Sun/NeXT Audio fájlok lejátszására alkalmas plugin támogatja a mono és stereo fájlokat éppúgy mint a big- és a little-endian formátumú állományokat is. Minden tömörítést ismer, amit a fenti két másik plugin is.

Az ingyenesen letölthetõ plugineket Christian 'tokai' Rosentreter készítette. A pluginek PPC natívak, így csak MorphOS alatt használhatók.

További info:
Christian Rosentreter honlapja

Dátum: 2005-10-02 12:30:25
 DiskSpeed/SCSISpeed Balogh Károly (Chain|Q
-.

Benchmark mániások örülhetnek, mert megjelent a DiskSpeed és a SCSISpeed lemez-alrendszer benchmarkok MorphOS/PPC natív verziója.


További info:
DiskSpeed/SCSISpeed - letöltés

Dátum: 2005-10-03 10:53:14
 Új prism2.device Cobra (cobra
-.

Megjelent a 11Mbps wireless Ethernet kártyák használói nagy örömére a prism2.device legújabb AmigaOS4 verziója, mely az OS4depot-ról letölthetõ.


További info:
OS4Depot.net

Dátum: 2005-10-03 10:59:39
 Lezárult az Amiga DevContest 2005 Cobra (cobra
-.

Elérkezett az Amiga DevContest 2005 jelentkezési határideje, így már nem lehet több projectet benevezni. A határidõ elõtt még két új project lett bejelentve, illetve a sok támogatásnak köszönhetõen már a harmadik helyezett is kap majd díjat.


További info:
Amiga DevContest 2005 honlap

Dátum: 2005-10-03 11:09:14
 WookieChat v1.9 Cobra (cobra
-.

Megjelent a WookieChat OS4-natív IRC kliens legújabb verziója, mely számos újítást és hibajavítást tartalmaz. A program letölthetõ az OS4depot-ról.


További info:
OS4Depot.net

Dátum: 2005-10-03 17:38:32
 AWeb 3.5.07 beta Cobra (cobra
-.

Kiadásra került az AWeb legújabb betája AmigaOS3.x (68k) és AmigaOS4-re.


További info:
AWeb Open Source Project honlap

Dátum: 2005-10-03 19:05:13
 Natív TCP/IP stack MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

MorphOS natív TCP/IP stack készül ezTCP néven. A projektet a MorphOS bounty keretein belül fejleszti Sonic, melynek díjazása ma már elérte a több mint 1300 dollárt...!
A fejlesztõ akkor kapja meg a folyamatosan növekvõ, jelenleg több mint 1300 dollcsit, ha a projekt azaz jelen esetben az ezTCP a szabályoknak megfelelõen elkészül.
A fejlesztés nagyon gyorsan halad, így kb. 2 naponta jelenik meg újabb verzió. A mostani v0.7-es ezTCP éppen ma jelent meg és az elözõ verziókhoz hasonlóan rengeteg hibajavítást és fejlesztést tartalmaz. Az ezTCP már ebben a korai beta állapotában is meglepõen gyorsnak és stabilnak bizonyul, ahogy ezt egy MorphOS natív programtól már megszokhattuk.

További info:
ezTCP letöltés

Dátum: 2005-10-03 22:15:03
 Már megint Quake... Balogh Károly (Chain|Q
-.

Frank Wille kiadott egy új verziót az általa készített software-renderinges Quake változatból, valamennyi Amigás rendszerre, úgymint AmigaOS 3.x/68k, WarpOS, PowerUP, AmigaOS4 és MorphOS.


További info:
Frank Wille Quake I honlapja

Dátum: 2005-10-03 22:22:23
 Még több Quake... Balogh Károly (Chain|Q
-.

Michal 'kiero' Wozniak kiadta az általa készített MorphOS-es Quake változatokat, azaz a GLQuake, a BlitzQuake és a PanoramicQuake MOS változatait...
A GLQuake az eredeti ID Software által készített változat portja.

A BlitzQuake egy továbbfejlesztett változata a GLQuake-nek, látványosabb grafikával.

A PanoramicQuake szinten egy GLQuake variáns, amely támogatja a "halszemoptikás" renderelést (vagyis mikor a látószög nagyobb mint 180 fok).

Futtatásukhoz MorphOS 1.4.5 és 3D update szükséges.

További info:
GLQuake variációk - letöltés

Dátum: 2005-10-04 15:50:55
 XNet-RSS OS4 natív hírolvasó Chip (chip
-.

A mai napon letölthetõvé vált az XNet-RSS OS4 natív hírolvasó.
A mai napon letölthetõvé vált az XNet-RSS OS4 natív hírolvasó.
Fõbb tulajdonságai:
- Saját beépített karakterkonverzióval rendelkezik, így nem szükséges hozzá külsõ komponens (library)
- Könnyen beépíthetõ bármelyik web-böngészõbe ami megjeleníti a kiválasztott RSS hírt.


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-10-04 16:47:52
 Játékportok OS4-re Cobra (cobra
-.

Az elmúlt hetekben rengeteg nyílt forráskódú játék portja készült el OS4-re. A szokásos logikai SDL portokon kívül pár komolyabb és igényesebb grafikával megáldott játékot is találunk.
Battle for Wesnoth - Egy fantáziavilágban játszódó stratégiai játék
http://www.os4depot.net/index.php?function=showfile&file=game/strategy/wesnoth.lha
screenshotok: http://www.os4depot.net/index.php?function=modules/snapshot/display&fileid=1097

netPanzer - Tankos stratégiai játék
http://www.os4depot.net/index.php?function=showfile&file=game/strategy/netpanzer.lha
screenshotok: http://netpanzer.berlios.de/screenshots.html

AlephOne - Marathon2 engine (régi doom típusú játék)
http://www.os4depot.net/index.php?function=showfile&file=game/fps/alephone.lha
screenshotok: http://www.os4depot.net/index.php?function=modules/snapshot/display&fileid=1080

Rise of the Triad - régi doom típusú játék
http://www.os4depot.net/index.php?function=showfile&file=game/fps/rott.lha
screenshot: http://www.os4depot.net/filedata/snapshot/1066_1_snap.jpg


További info:

Dátum: 2005-10-07 09:07:34
 AmiNetRadio V4 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Megjelent az #AmigaZeux által fejlesztett mindentjátszó player, az AmiNetRadio legújabb verziója.
UPDATE: Közben megjelent az AmiNetRadio 4.1, mely az OS4-es NList körüli hibát javítja, illetve egy már nem szükséges file lett kiszedve.
Az AmiNetRadio ugyan 68k-s szoftver, de mivel MorphOS alatt fejlesztik, néhány funkciója, mint pl. az ANRNG GUI, vagy egyes pluginek, csak MorphOS alatt érhetõk el.

Felsorolni is nehéz lenne a rengeteg javítást és apró fejlesztést ami bekerült a most megjelent verzióba, ezért inkább mindenki töltse le, és próbálja ki maga.

További info:
AmiNetRadio honlap

Dátum: 2005-10-10 01:01:54
 After Parád 2005! Joshi (Joshi
-.

Ismét megborulunk, vagy mi lesz?
Mivel úgy hozta a naptári idõszámítás, hogy idén számûzték a hosszú hétvégét, így az október 21-23 néz ki olyan idõpontnak, amikor egy pénteki megfáradt szottyos hét után 120 km. vezetés után le tudnának szakadni a dudék arra a plészre, ahol annak idelyén a GURU Amigás tábor volt! A tavaji nagyon yó lett, reméljük idén rácáfolunk a történtekre. Ki jön, ki nem jön, illetve javaslatokat várnék a szittyozium 2004! topic-ba! Direkt kontakt: joshi@cdmega.hu

További info:

Dátum: 2005-10-10 08:37:24
 TuneNet Birthday Pack Cobra (cobra
-.

A TuneNet zenelejátszó fejlesztõje születésnapja alkalmából kiadott egy új verziót ebbõl a remek programból.
A TuneNet egy OS4-natív zenelejátszó/netrádió program. A Birthday Pack a következõ újításokat tartalmazza:

- Stream felvétel
- ASL Requesterek
- Rekurzív directory töltés
- AIFF lejátszó plugin (draggelhetünk pl. AudioCD ikonokat a TuneNet-be)
- Protracker lejátszó plugin (PTPlay-alapú)
- bónusz zene!!! :)

További info:
www.tunenet.co.uk

Dátum: 2005-10-11 10:40:07
 ezTCP v0.8 Natív TCP/IP stack MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Némi szünet után megjelent az ezTCP legújabb v0.8-as verziója. Szokásos hibajavítás és további fejlesztés jellemzi ezt a verziót is...
Pl. Teljes bsdsocket v4 API support.
Most már együttmûködik az AminetRadio streamfunkciójával.

További info:
ezTCP v0.8 letöltés

Dátum: 2005-10-12 10:15:05
 PoVRay AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az ingyenes PoVRay raytracer AmigaOS4 verziója.
Immár elérhetõ az OS4 felhasználóknak is az ingyenes PoVRay raytracer PowerPC natív verzióban. Ezen a weblapon találhatsz néhány képet, amit ezzel a programmal készítettek:

http://www.povray.org/community/hof/

További info:
PoVRay az OS4depot-on

Dátum: 2005-10-12 11:53:52
 Amigás software támogatás Nagy Norbert (zacci
-.

Nemrég elindult egy az Amigás software-ek fejlesztését támogató oldal, és minap lezárult az elsõ gyûjtési akció, mely keretein belül a MorphOS 3D és az E-UAE PPC softwarek anyagi támogatása volt napirenden.
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a gyûjtési akcióban!
A támogatott MorphOS 3D rendszer fejlesztõi néhány napon belül megkapják az adományokból összegyûjtött összeget, és hamarosan elindul egy újabb adománygyûjtési akció, újabb projektek támogatására! A jelenlegi (már lezárt) támogatott projektek és eredményei az alábbi linken érhetõk el...


További info:
SW donations

Dátum: 2005-10-14 10:50:21
 ezTCP v0.9 MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Menetrend szerint megérkezett az újabb (v0.9) MorphOS natív TCP/IP stack, mely további hibajavításokat és fejlesztéseket tartalmaz.


További info:
ezTCP v0.9 letöltés

Dátum: 2005-10-14 19:38:40
 PopURL v1.1 OS4-re Chip (chip
-.

Megjelent a popurl utlity OS4-re, amely fontos hibajavításokat és ujításokat tartalmaz. Letölteni a linkrõl lehet.


További info:
os4epot

Dátum: 2005-10-16 16:03:08
 Új DVPlayer verzió AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az új verziója a méltán népszerû DVPlayer videó lejátszónak.
Az új DVPlayer verzió (0.48) újdonságai:
- Valós idejû átméretezés a 2:1 képarányú filmekhez
- Kicsi AHI puffer problémához workaround
- Nem interleaved AVI állományok támogatása
- Sok apró javítás a különbözõ AVI állományok problémáinak kiküszöbölésére
- Tripla pufferelés a teljes képernyõs módhoz
- 32bites teljes képernyõs mód támogatása
- Menet közben skin váltás
- Hang plusz erõsítés
- Sok apró fejlesztés és hibajavítás

További info:
DVPlayer honlapja

Dátum: 2005-10-23 18:36:47
 MorphOS Powerup segítség Nagy György (NGY
-.

Chain-Q jóvoltából felkerült a web-re egy kis segítség azoknak, akik MorphOS-t szeretnének a classic gépükre.


További info:
MorphOS PowerUP GYIK

Dátum: 2005-10-24 09:12:18
 WarpView AmigaOS4-re Rajnai Almos (rachy
-.

Cobra újabb programot adott ki: WarpView néven egy képnézegetõt AmigaOS4-re.
Cobra újabb programot adott ki: WarpView néven egy képnézegetõt AmigaOS4-re, ami a Warp3D rendszert használja a képek megjelenítésére ezért a forgatás és nagyítás/kicsinyítés nagyon gyors.
A programot mûködés közben a fYANiCA-n már megcsodálhattátok az OS4 bemutató keretein belül.
A program Freeware, letölthetõ az OS4Depot-ról.

További info:
WarpView v0.4 az OS4depot-on

Dátum: 2005-10-26 13:29:04
 A1 XE Audio Chip (chip
-.

A mai napon letölthetõvé vált az A1 XE gépek alaplapi hangját mûködtetõ driver.
A mai napon letölthetõvé vált az A1 XE gépek alaplapi hangját mûködtetõ driver.

A korábbi hiedelmekkel ellentétben mostanra bizonyossá vált, hogy az A1 XE alaplapokon található hang mûködõképes. Egy Steven Brookes nevü srácnak sikerült az AC97-es chip-et inicializálni. Ezek után Davy Wentzler pár nap alatt összerakott egy driver-t amivel már használhatóvá is vált.További info:
A driver letöltése az os4depot-ról

Dátum: 2005-10-28 22:06:27
 AmigaOS 4.0 Weboldal Cobra (cobra
-.

A Hyperion Entertainment megnyitotta az AmigaOS 4.0 hivatalos weboldalát.További info:
AmigaOS 4.0 Weboldal

Dátum: 2005-10-31 18:57:09
 Bars&Pipes AmigaOS4-re Cobra (cobra
-.

Elindult a Bars&Pipes MIDI program portolása AmigaOS4-re. A programot Alfred Faust portolja annak köszönhetõen, hogy kapott ajándékba egy µA1 alaplapot a Hyperion-tól.


További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-11-01 00:59:53
 Frissített NTFS és EXT2FS meghajtók Balogh Károly (Chain|Q
-.

Marek Szyprowski kiadta új NTFS és EXT2FS fájlrendszer handlereit MorphOS és AmigaOS 3.x alá.
Az EXT2FS 0.20 driver legjelentõsebb változtatása, hogy immár formázni is képes particiókat EXT2 és EXT3 formátumra. Ezen kívül beállítható, hogy a fájlrendszer megkülönböztesse-e a kis- és nagybetûket (case sensitivity), valamint most már támogatja a szoftveres írásvédelmet is. (ACTION_WRITE_PROTECT). Ezen kívül immár a PPC natív driver is elhelyezhetõ az RDB-ben, MorphOS alatt.

Az NTFS 0.5 driver belsõ strukturáját tekintve szinkronba került a legújabb EXT2FS driverrel, valamint most már támogatja az Unicode fájlnevek konverzióját valamelyik natív kódlappá (pl. ISO-8859-2).

Bár a fájlrendszerek ingyenesek, a készítõ Marek Szyprowski anyagi és a fejlesztéseit segítõ tárgyi támogatásokat is szívesen fogad. Bõvebben errõl a http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/donate.html oldalon olvashatsz.

További info:
Marek Szyprowski honlapja

Dátum: 2005-11-01 01:09:35
 MorphOS libnix frissítés Balogh Károly (Chain|Q
-.

Frissült a hivatalos MorphOS natív libc implementáció, a libnix. Néhány új függvény (pl. strtok_r) és egy fontos, buffereléssel kapcsolatos hibajavítás került bele. Letöltése csak fejlesztõknek szükséges, nekik viszont feltétlenül ajánlott!


További info:
MorphOS Developer Connection

Dátum: 2005-11-01 01:20:53
 Virtual Grand Prix 2 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Paolo 'the Alien' Cattani és az Alassoft kiadta a Virtual Grand Prix 2 nevû "Forma-1" szimulátor teljes verzióját MorphOS-re. A Genesi és a Freescale által biztosított ODW fejlesztõi rendszernek, valamint a MorphOS-közösség támogatásának köszönhetõen, a MorphOS verzió ingyenes!
A Virtual Grand Prix 2, a régóta várt folytatása az eredetileg Amigára készült Virtual Grand Prixnek. A készítõk remek játékélményt biztosító fejlett fizikát és mesterséges intelligenciát ígérnek. Bár a MorphOS verzió magánszemélyeknek teljesen ingyenes, a készítõk önkéntes támogatásokat is szívesen fogadnak. A támogatások biztosíthatják, hogy a frissítések, valamint a játék késõbbi folytatásai is elkészüljenek MorphOS-re.

A program futtatásához MorphOS 1.4.5 valamint 3D update szükséges. Screenshotok itt találhatók: http://www.virtualgrandprix2.com/sshots.html

További info:
Virtual Grand Prix2 - letöltések oldal

Dátum: 2005-11-01 18:46:32
 fYaNICA Page URL változás! QXY (QXY
-.

Sajnos lejárt a fyanica.hu domain és nem vettük észre, ezért - amig megújitjuk - a fYaNICA oldal más cimen érhetõ el!


További info:
http://fyanica.netexpert.hu

Dátum: 2005-11-02 12:04:13
 ScummVM 0.8.0 Cobra (cobra
-.

Megjelent a ScummVM legújabb verziója AmigaOS4-re, mely sok újítást és hibajavítást tartalmaz.
A ScummVM egy játék motor, mely által rengeteg színvonalas játékot futtathatunk, a játékok listáját megtaláljuk a scummvm hivatalos weboldalán:

http://www.scummvm.org/

Érdekesség, hogy az AmigaOS 4 már ott szerepel az oldalon a hivatalosan támogatott OS-ek között.

További info:
OS4Depot.Net

Dátum: 2005-11-02 16:58:03
 PointRider: PowerPoint nézegetõ program AOS4-re és MOS-re Cobra (cobra
-.

Mathias Parnaudeau egy új programon dolgozik, mely PowerPoint dokumentumok megjelenítésére alkalmas. A fejlesztõ ígérete szerint még karácsony elõtt várható egy beta verzió MorphOS-re és AmigaOS4-re. Egy Hollywood loader modul is tervben van, mellyel a népszerû Hollywood programba tölthetünk majd be és szerkeszthetünk PowerPoint dokumentumokat.


További info:
PointRider weboldal

Dátum: 2005-11-06 09:13:13
 Descent Freespace 2 MorphOS Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a Descent Freespace 2 MorphOS verziója. A játék futtatásához természetesen szükség van az eredeti 3CD-s verzióra, amit (a Quake3-hoz hasonlóan) a mellékelt installer scripttel lehet feljuttatni gépünkre.
Az eredeti verzión felül MorphOS 1.4.x verzióval, a 3D update-vel, gyors CPU-val, 3D-s videokártyával és 256 Mb RAM-al, valamint az Ilkka Lehtoranta féle powersdl.library-val is rendelkeznünk kell a játék élvezetéhez.

További info:
A MorphOS verzió letöltése

Dátum: 2005-11-07 10:16:39
 WarpView 0.5 Chip (chip
-.

Megjelent Cobra népszerû képnézegetõ programjának új verziója.

Megjelent Cobra népszerû képnézegetõ programjának új verziója.

Az újdonságok:
- 90 fokos animált elforgatás
- Menük hozzáadáasa, ezzel lehetõség nyílik arra, hogy másik képeket is megnyissunk anélkül, hogy a programból kilépnénk
- Javított görgetés
- Inforáció kijelzés hozzáadása (fájlnév, nagyítás)
- Több kisebb fejlesztés és hibajavítás

További info:
OS4depot

Dátum: 2005-11-07 11:26:58
 ScummVM v0.8.0 és ScummVMTools csomag MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a ScummVM legújabb v0.8.0-as verziója MorphOS-re. Futtatásához PowerSDL v10.5 vagy magasabb verzió szükséges.
Továbbá kiadásra került egy ScummVMTools v0.8.0 csomag, amit az alábbi linkrõl tölthetnek le a játékrajongók:
http://main.aminet.net/game/misc/scummvm_tools-mos.lhaTovábbi info:
ScummVM v0.8.0 letöltés itt

Dátum: 2005-11-07 11:30:04
 ezTCP v0.12 MorphOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent az ezTCP immáron v0.12-es verziója, mely rengeteg hibajavítást és fejlesztést tartalmaz.


További info:
ezTCP v0.12 letöltés

Dátum: 2005-11-08 02:13:58
 ScummVMTools csomag AmigaOS4-re Chip (chip
-.

A november 1-én megjelent ScummVM legújabb v0.8.0-as verziója mellé kiadtak egy ScummVMTools nevû csomagot AmigaOS4-re.További info:
ScummVMTools v0.8.0 letöltés

Dátum: 2005-11-09 01:32:36
 Ismét frissült az Amiga Hardware Database weboldal! Soponyai Viktor (dh1
-.

A classic amiga hardwerek iránt érdeklõdõk internetes mekkája frissítésen esett át.
Számtalan új kép, doksi, leírás került fel ismét erre a nagyszerû honlapra.

Ami azonban a mostani frissítésbõl a legnagyszerûbb, hogy az Amiga megszületése óta müködõ vagy mûködött hardwerfejlesztõ cégek rövid leírása, dátumokkal, terméklinkekkel is megtalálható az oldalon. Értékes és érdekes információkhoz juthatnak ezáltal az Amiga fanatikusok ...

További info:
Amiga Hardware Database

Dátum: 2005-11-11 08:56:44
 PageStream 5 AmigaOS4 verzió Rajnai Almos (rachy
-.

Letölthetõ a PageStream 5 AmigaOS4 béta verziója.
Letölthetõ a PageStream 5 AmigaOS4 béta verziója. Lásd a linken a letöltés oldalt!

További info:
A PageStream honlapja

Dátum: 2005-11-22 23:22:56
 AHI v6.0 Soponyai Viktor (dh1
-.

Kiadásra került az AHI legújabb verziója!
A v6.0 által támogatott OS-ek: AmigaOS4, AmigaOS3, MorphOS és AROS.

31 különbözõ hangkeltõbe lehel lelket az új AHI.

Számos hibajavítást tartalmaz az új csomag.

További info:
AHI oldal

Dátum: 2005-11-22 23:33:28
 Megjelent a legújabb SystemPatch! Soponyai Viktor (dh1
-.

A classic gépek tulajdonosainak örömére (040/060) elkészült a legjobb rendszer gyorsító patch legújabb verziója a SystemPatch 2.95 illetve egy azonnali hibajavítás a SystemPatch 2.95a.
Javításra kerültek a CopyMem()/CopyMemQuick() funkciók.

További info:
SystemPatch site

Dátum: 2005-11-30 13:12:48
 EFIKA 5k2 - A Genesi új kisméretû PowerPC-s alaplapja Nagy Norbert (zacci
-.

A Genesi weboldalán megjelent az elsõ hivatalos specifikáció az új, kis méretû EFIKA 5k2 névre keresztelt MPC5200B PowerPC processzorral szerelt alaplapról...
Az alaplap az alábbi tulajdonságokkal bír:

- Freescale (motorola 603e core) MPC5200B max. 466Mhz-es PowerPC processzor (885Mips teljesítménnyel, integrált FPU-val, 32kb L1 cache, 16k ICache, 16k DCache, MMU)
- max. 512Mb integrált DDR memória
- integrált 10/100-as eth vezérlõ
- Integrált IDE vezérlõ
- 2x USB port
- 1x RS232 port
- integrált audio
- 1 PCI port, ami riser card segitségével bõvíthetõ 1 AGP és több PCI portra
- ATX szabványú tápellátás

Nyilvánvaló, hogy a mérnök urak az alaplap tervezésekor nem a maximális bõvíthetõséget tartották szem elõtt, hanem a minél kompaktabb méretet, amit az alábbi linken található képek prezentálnak:

http://www.pegasosppc.com/gallery.php?id=128

A gép pontos mérete egyelõre ismeretlen, de a látottak alapján nem sokkal nagyobb, mint egy 2.5"-os HDD.

A hardware felhasználási területe a különbözõ beágyazott rendszerek, terminálok, gépjármûvek multimédiás rendszereinek kiszolgálásától az otthoni multimédiás szorakoztató rendszereken át akár a teljes értékûen használható desktop alkalmazásokig terjedhet. A Genesi ezzel a lépésével és az alaplap méreteibõl és integráltságából adódóan gyakorlatilag bárhol, bármilyen számítástechnikai célra felhasználható pici, erõs processzorral szerelt alaplapot dob piacra hamarosan. Megjelenés 2006-ra várható,
az áráról egyelõre nincs információ.
A támogatott operációs rendszerek közt szerepel a MorphOS és a Pegasos II platformon már elérhetõ összes linux disztribúció.

A Freescale MPC5200B jelzésû processzorról bõvebben itt:

http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MPC5200&srch=1

További info:
Genesi EFIKA 5k2 weboldala

Dátum: 2005-12-01 00:57:33
 Életjel az ACK Software Controls-tól! Soponyai Viktor (dh1
-.

Interjú készült Adam Kowalczykval - ACK Software Controls - a tavaly decemberben bejelentett PPC alapú A1200-es kártyáról. Hol tart a fejlesztés, mik a specifikációk stb.?
Nem ült a babérjain Adam. A kártya a keresztségben a PowerVixxen LT nevet kapta.

A PowerVixxen LT paraméterei:

- MPC 5200 @ 400-466MHz CPU
- 512Mb Ram alaplapra szerelt memória
- ATA/IDE Interface
- 100 Mbit Ethernet port
- USB 1.1
- AC97 audio CODEC (automatikusan magába integrálja a Paula hangját!!!)
- Mini PCI-slot grafikus kártyának
- Mindez pedig egy standard A1200-ben mûködik (avagy nélküle is).
- OS4 támogatás

PowerVixxen LT eladásai és az esetleges kívánságok alapján elképzelhetõ A3/4000 verzió is.

A kártya 299 dollár körüli áron kerülne forgalomba (jelenlegi árfolyamon ez kb. 64000 forintnak megfelelõ összeg).

További info:
Az interjú angol nyelven

Dátum: 2005-12-03 19:44:13
 MorphOS natív Diavolo Backup Emeric SH (Emeric
-.

Megjelent a Diavolo Backup MorphOS natív verziója.
A Computer Corner hozzájárulásával az AmigaZeux megjelentette a Diavolo Backup MorphOS natív verzióját. A programmal streamer kazettáktól kezdve a legváltozatosabb médiumokra készíthetünk biztonsági másolatokat.

További info:
Diavolo MorphOS weboldal

Dátum: 2005-12-04 16:30:31
 Kapható az Efika 5K2 és a Genesi Home Media and Communication System Emeric SH (Emeric
-.

Mától kapható a korábban már beharangozott Efika 5K2 alaplap és egy Pegasos II G4 és MythTV alapú konfiguráció, a Genesi Home Media and Communication System.
Végre kapható a korábbiakban már említésre került Efika 5K2 alaplap és egy új, Pegasos II G4 és MythTV alapú termék, a Genesi Home Media and Communication System.

A Genesi Home Media and Communication System ára meglehetõsen borsos: 2500 USD vagy 2115.50 EUR áron juthatunk hozzá.
A HMCS tulajdonképpen egy minden igényt kielégítõ THX minõsített hanggal ellátott video felvevõ és lejátszó, valamint teljeskörû kommunikációs eszköz.
Az alábbi tulajdonságokkal bír:

- Normál Hi-Fi szabványnak megfelelõ (430mm)igényes és tetszetõs aluminium ház
- G4 1Ghz Processzor (pegasos II)
- Teljesen csendes mûködés! Az eszköz passzív hûtéssel rendelkezik, vagyis nem tartalmaz ventillátort. Ez ideálissá teszi a lakás nappaliában multimédiás eszközként való alkalmazásra
- THX mínõsített audió
- 500 órányi felvétel TV adásból
- 2 tuneres, PIP és 1idõben 2 mûsor forrás felvételi funkció.
- Time shift funkció
- TV guide funkció
- Infra távirányítási lehetõség
- Idõjárás jelentési funkció
- Dual-layer DVD iró, amire a rögzített adásokat archíválhatjuk
- DVD és egyéb video file lejátszási lehetõség
- CD, MP3, OGG és FLAC formátumok lejátszása
- képnézegetõ funkció
- WEB böngészõ, E-mail kliens, videokonferencia valamint RSS hír olvasó funkció
Továbbá a készülék rendelkezik 802.11G Wireless
és 2.0-ás Bluetooth kiegészítéssel.
- Ha unjuk a banánt, és nincs semmi nézni való, akár játszhatunk is 3D-s játékokkal.

A termék tudását és széleskörû felhasználási lehetõségét tekintve a HMCS egyedülállónak tekinthetõ az otthoni szorakoztató elektronika piacán.

Az Efika 5K2 alaplap bevezetõ ára is magasabb, mint a késõbbi tömegtermelés idején várt árszínt (a korábbi bejelentésnek megfelelõen), de legalább már beszerezhetõ mindazoknak akik nem tudnak várni rá: ám egyelõre csupán 50 db-os csomagokban rendelhetõ, darabonként 299 USD illetve 255 EUR árakon.

Reméljük ezek az árak tovább fognak csökkenni a közeljövõben.

További info:
Bejelentés és Genesi WebShop

Dátum: 2005-12-05 08:00:01
 MindSpace v0.3 Rajnai Almos (rachy
-.

Letölthetõ a MindSpace nevû folyamatábra és diagram rajzoló program új verziója.


További info:
MindSpace honapja

Dátum: 2005-12-06 08:48:39
 Véget ért az AmigaOS4 DevContest 2005 Rajnai Almos (rachy
-.

Végéhez ért a AmigaOS4 DevContest 2005, a gyõztes: Rockbeat nevû dob szimulátor program.
Sajnos végül csak egyetlen projekt készült el idõben, így a zsûrinek nem kellett döntenie a gyõztesrõl. Mivel így nem lett volna igazságos, ezért a második díjat kapta a munkájáért cserébe, az Amigások által beküldött pénzt pedig portálok között osztották fel. Talán jövõre nagyobb sikerrel zárul a fejlesztõi verseny.

James "Jahc" Carrollal, a program készítõjével olvashatsz egy interjút itt: http://utilitybase.com/article?action=show&id=151


További info:
AmigaOS4 DevContest weblapja

Dátum: 2005-12-08 21:49:00
 Magyar Demoscene Egyesület Rajnai Almos (rachy
-.

Megalakult a Magyar Demoscene Egyesület, további infó az alábbi linken.


További info:
Magyar Demoscene Egyesület honlapja

Dátum: 2005-12-11 19:15:18
 Disk Master 2.6 Soponyai Viktor (dh1
-.

A jó öreg (szívem csücske :), de mindig is fiatalos és az idõvel és az Amigákkal lépést tartó, a talán legjobban konfigurálható filemanager program legújabb, 2.6-os verziója került kiadásra.
Classic 68k és OS4 verziók érhetõek el, de természetesen a 68k verzió fut MOS alatt is (melyrõl a mellékelt PEGA/MOS konfig is tanúskodik).

Számos hibajavítás eszközöltek és továbbfejlesztett DMPrefs is került az új programba.

További info:
Disk Master 2.6 oldal

Dátum: 2005-12-11 19:30:41
 Új MakeCD beta Soponyai Viktor (dh1
-.

Ismét a fejlesztés rögös útjára léptek a méltán népszerû (meg nem is nagyon van más hasznalható) CD író program fejlesztõi: Angela Schmidt és Patrick Ohly. Hosszú csend után kiadásra került a MakeCD 3.2d beta 11 verziója.
Emellett új makecdromfs.module 45.12 Joliet és HFS támogatással is része lett a programnak.

V3.2 új feature lista:

- JVC/Teac DAO támogatás
- novice GUI mode
- AIFF-CD file export/import
- enhanced audio 8/16 biten
- betölthetõ AIFF, AIFC, AIFF-CD, MAUD, WAV, MPEG-A, Samplitude HDPformátumok
- írható AIFF, AIFC, AIFF-CD, MAUD, WAV
- jópár hibajavítás

Sajnos a program még nem kezeli a DVD-ket és az új OS-ek egyikére sincs natív támogatás, de bizakodással tölthet el minket, hogy a hosszú kihagyás után folytatódik a program fejlesztése!

További info:
MakeCD Support Page

Dátum: 2005-12-14 09:28:40
 AmigaOS4 új memóriakezelõ rendszere Rajnai Almos (rachy
-.

Egy részletes cikk jelent meg az AmigaOS4 hivatalos oldalán a rendszerbe épített új memóriakezelõ rendszerrõl.


További info:
AmigaOS4 hivatalos oldala

Dátum: 2005-12-20 07:52:16
 Poseidon v3.2 MorphOS és Classic 68k AmigaOS-re Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent az Amigán elérhetõ legjobb és méltán népszerû USB stack új verziója.
A program mától elérhetõ MorphOS-re és Classic AmigaOS-re is...

A Poseidon sokat fejlõdött, így többek közt támogatja az USB2.0 kártyákat, valamint új class-eket is tartalmaz MIDI, Touchscreen, Palm PDAs, IrDA és Bluetooth eszközök kezeléséhez. Sajnos ez a verzió már nem ingyenes, a letölthetõ változat egy felugró ablakkal jelzi, hogy támogassuk a készítõt.

További info:
Poseidon v3.2 letöltés

Dátum: 2005-12-20 17:57:02
 BarsnPipes AmigaOS4-re Chip (chip
-.

Megjelent az Amigán elérhetõ legjobb és méltán népszerû MIDI sequencer program AmigaOS4-es verziója.
Megjelent az Amigán elérhetõ legjobb és méltán népszerû MIDI sequencer program AmigaOS4-es verziója.

Közel két hónap kemény munka után, sikerült olyan stabil szintre hozni a BarsnPipes programot, hogy a készítõje kiadott belõle egy béta változatot kipróbálásra.

A következõ dolgok kreültek bele:
- MIDI kezelés elkészült a camd.library segítségével
- Az új multiport-os MIDI eszközök 10 MIDI portot és 10x16 MIDI csatornát képesek kezelni (ki- ill. bemenetet egyaránt).

Következõ driver-ek támogatottak:
- CREATIVE Soundblaster LIVE! sorozat emu10kx chip-pel ellátott példányai
- CREATIVE Audigy 1&2
- TERRATEC Phase28 és ESI Juli@
- belsõ beépített MIDI port (csak kimenetként)
(ezeket mind Davy Wentzler-nek köszönhetjük)
- USB MIDI (ide tartozik minden USB-MIDI szabványt követõ eszköz)

* Az eszközök már process-ként üzemelnek, így minden DOS müvelet is elérhetõ az eszközöknél (fájl töltés/mentés)
* Az idõzítõ stabil és megbízható
* Az összes képet az AmigaOS4 datatype rendszerének segítségével tölti be, igy bármilyen formátumot képes felhasználni amit az AmigaOS4 datatype rendszere támogat.
* .mid MIDI fájlok betöltését és a mentését már a fõprogramból is elvégezhetjük.


További info:
Letöltés

Dátum: 2005-12-20 19:11:22
 WookieChat 1.9.2 neongod (neongod
-.

Karácsonyi ajándék a méltán népszerû, ingyenes IRC kliens, a WookieChat készítõjétõl. Megjelent az 1.9.2-es verzió, amely az OS4-es binary mellett OS3.x-es változatot is tartalmaz.
Karácsonyi ajándék a méltán népszerû, ingyenes IRC kliens, a WookieChat készítõjétõl.
Megjelent az 1.9.2-es verzió, amely az OS4-es binary mellett OS3.x-es változatot is tartalmaz.

Javították többek között az OS3.x-es verziónál, tabok használata során jelentkezõ komoly hibát, a loggolás kikapcsolása esetén már nem hoz létre 0 byte-os fájlokat, a bejövõ és kimenõ DCC kapcsolatokat ezentúl egy ablakban megosztva mutatja, így kevesebb helyet foglal a képernyõn, stb.

További info:
WookieChat homepage

Dátum: 2005-12-20 19:35:29
 AROS-Max 0.4.8 neongod (neongod
-.

Megjelent az AROS képességeit és jelenlegi fejlettségét demonstráló LiveCD disztribóció az AROS-Max legújabb verziója.
Megjelent az AROS képességeit és jelenlegi fejlettségét demonstráló LiveCD disztribóció az AROS-Max legújabb verziója.

A több programot és demót tartalmazó AROS-Max ISO fájlban érkezik, csupán ki kell írnunk egy CD-re és arról bootolva már ki is próbálhatjuk a rendszert.
A project hivatalos weblapját sajnos még nem frissítették, azonban az OSNews és a Softpedia is közölte a hírt, screenshotokat és tükrözést is kínálva.

További info:
Letöltés, screenshotok a Softpedia-ról

Dátum: 2005-12-20 20:40:07
 Jabberwocky v1.6 Nagy Norbert (zacci
-.

Megjelent a Jabberwocky üzenetküldõ kliens legújabb verziója...
A kliens új verziója elkészült AOS4, MorphOS és 3.x AOS-re egyaránt. A program rengeteg apróbb hibajavítást tartalmaz (locale, több account tárolása, ablakok pozícióinak tárolása, stb).

További info:
Jabberwocky kliens oldala

Dátum: 2005-12-20 23:02:26
 AfA OS Project neongod (neongod
-.

Bernd Roesch 2005 Novemberében elindította az AfA OS projectet (AROS for AmigaOS), melynek célja, hogy az AROS-ban elért fejlesztések szép lassan visszaszivárogjanak az AmigaOS3.x-be.
Bernd Roesch 2005 Novemberében elindította az AfA OS projectet (AROS for AmigaOS), melynek célja, hogy az AROS-ban elért fejlesztések szép lassan visszaszivárogjanak az AmigaOS3.x-be.

Az AfA lecseréli az AmigaOS core library-kat az AROS-ban található fejlettebb megfelelõjükre. Elsõ lépésként el is készült az antialiasing és a datatype-ok alfa channel támogatása.

Az AfA jelenleg elkészült elemei letölthetõk a készítõ honlapjáról.

Screenshotok:
http://amidevcpp.kilu.de/afa_screenshot_upload.php3

További info:
AfA project homepage

Dátum: 2005-12-21 15:05:30
 Desert Racing of Bardos neongod (neongod
-.

Az APC&TCP elkészült a Desert Racing of Bardos címû 3D-s autóversennyel, melynek demóverziója közel 200Mb-ot foglal és megtalálható lesz a következõ (58.) AmigaFuture CoverCD-n.
Az APC&TCP elkészült a Desert Racing of Bardos címû 3D-s autóversennyel, melynek demóverziója közel 200Mb-ot foglal és megtalálható lesz a következõ (58.) AmigaFuture CoverCD-n.

A játék egész pofásan néz ki az animált, texturákkal telipakolt 3D-s tájnak köszönhetõen. Van single és multiplayer mód is, bolt ahol elkölthetjük a versenyek során megnyert pénzünket, stb.

A gépigény csekély, elindul már egy AGA chipset-es Amigával is, de támogatja a grafikus kártyákat is. Minimum 68030-as cpu, 32MB FastRAM. Ahhoz, hogy a program élvezhetõen fusson természetesen sokkal erõsebb konfigot kell alá tolnunk. A játék egyelõre csak Classic Amigára készült el, OS4 verzióról nincs információ.

További info:
Bõvebb infó, megrendelés és screenshotok

Dátum: 2005-12-22 15:11:55
 WarpView 0.7 Cobra (cobra
-.

Letölthetõ a WarpView nevû Warp3D-t használó képnézegetõ legújab verziója AmigaOS4-re, mely többnyire hibajavításokat tartalmaz.
A 0.7-ben a következõ hibák lettek javítva:

- A program fagyhatott amikor képváltással egyidõben kapcsolódott ki az info szöveg vagy az egér pointer.

- Ha az ASL requester-ben nem lettek fájlok kiválasztva, csak egy directory, akkor a program nem töltötte be a directory-ban levõ képeket.

- Az események pufferelése késleltette a különféle mûveletek végrehajtását (pl. zoom, forgatás), ennek kiküszöbölésével már mindenre azonnal reagál a program (ahogy azt AmigaOS alatt megszoktuk).

További info:
OS4Depot - Letöltés

Dátum: 2005-12-23 09:44:46
 DvPlayer v0.51 Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az új DVPlayer verzió, legnagyobb újítása: felirat állományok támogatása.
Az új DVPlayer verzió immár támogatja az SRT és SUB típusú felirat állományokat is, emellett a 16 bites képmódhoz egy speciális dithering algoritmust alkalmaz, amely sokat javít a képminõségen.
E két fõ újdonságon túl még néhány hibajavítást és a hangerõ növelésének javítását tartalmazza.

Köszönet Cobrának, hogy továbbra is aktívan fejleszt, ráadásul gondolt a magyar mozimániásokra és megvalósította a feliratok támogatását!

További info:
DVPlayer hivatalos oldala

Dátum: 2005-12-23 16:33:54
 ShowGirls 0.8 Emeric SH (Emeric
-.

Megjelent a talán legjobbnak is méltán nevezhetõ képnézegetõ legújabb verziója. A karácsonyra idõzített verzió a hibajavítások mellett újdonságokat is nagy mennyiségben tartalmaz.
Megjelent a talán legjobbnak is méltán nevezhetõ ShowGirls képnézegetõ legújabb verziója. A javítások és újdonságok sora olyan hosszú, hogy csupán a teljesség igénye nélkül említenék meg közülük néhányat:

- CMYK JPEG képek támogatása
- Szelektív gauss filter, a képzajok eltávolítására
- Glow filter
- Elforgatott képek kiegyenesítésére szolgáló Straighten tool
- A thumbnail nézet ahol lehet az alkönyvtárak eredeti ikonját jeleníti meg
- Immár több file-on végezhetünk egyszerre filemu"veleteket (multiselection)
- 'Delayed scanning' opció, így a thumbnail képek generálását csak azután kezdi meg, hogy a browser módot bekapcsoltuk
- EXIF tagok megjelenítése
- 3D nézet
- Undo
- ARexx interface a parancsok többségével

További info:
Letöltés

Dátum: 2005-12-24 16:45:20
 WHDLoad (16.5) dino (---
-.

Megjelent a méltán népszerû WHDLoad legfrissebb változata, aminek segítségével a régi játékainkat, demóinkat tudjuk a classic gépeinken inditani.


További info:
WHDLoad Support Page

Dátum: 2005-12-25 22:49:27
 Emperor fejlesztõi környezet Rajnai Almos (rachy
-.

Megjelent az Emperor nevû fejlesztõi környezet új, béta verziója, melynek segítségével már ReAction grafikus felületet is könnyedén készíthetünk, akár minimális programozással is.


További info:
Emperor v4.6 az OS4Depot-on

Dátum: 2005-12-28 10:54:34
 IRC találkozó az OS4 fejlesztõkkel Rajnai Almos (rachy
-.

Az AmigaWorld.net portál szervezésében mai nap a Hyperionnal, az OS4 fejlesztés mögött álló céggel találkozhatsz élõben IRC-n.
A moderált IRC beszélgetésen a Hyperion fejlesztõinek tehetsz fel kérdéseket, ha csatlakozol IRC-n az #AmigaWorld csatornához az irc.amigaworld.net szerveren.
A beszélgetés 19:30 GMT idõpontban (magyar idõ szerint 20:30) kezdõdik, kérdéseidre a Frieden testvérek válaszolnak majd.

További info:
Hír az AmigaWorld.net-en

Dátum: 2005-12-29 16:31:16
 Hyperion IRC Session Emeric SH (Emeric
-.

Mégsem lesz idén OS4, viszont a jövõ év elején újabb frissítés jelenik meg Update 4 néven az AmigaONE gépeken használható bétaverzióhoz.
Jövõ januárra várható az AmigaOS4 Update 4, amely többek között a
következõket fogja tartalmazni:

- Petunia (szerintem ezt várjuk leginkabb :))
- Warp3D, immar R200 driverrel
- Javitott Intuition (foleg ReAction teruleten)
- SCSI tamogatas LSI/Symbios alapu kartyakhoz
- 64 bites DOS támogatás
- és sok egyéb, amellyel a publikus béta közel a belsõ béta szintjére emelkedik

A szekció magyar fordítását megtalálhatjátok itt:
http://amigos.amiga.hu/rachy/hyperion_irc_20051228.html

További info:
Az IRC Session logja

Dátum: 2005-12-29 16:36:23
 3D feliratozó Emeric SH (Emeric
-.

Titler névre hallgat az a több mint egy éves fejlesztés eredményeként megjelenõ program, amellyel igen látványos 3D feliratokat készíthet bárki.
Új program örvendezteti meg mindazok szívét, akik eddig hiányolták a különbözõ effektekkel ellátott 3D feliratok készítésének lehetõségét. Az AmigaZeux Titler névre hallgató programja számos beállítási lehetõséggel rendelkezik, mégis egyszerûen kezelhetõ felülettel rendelkezik - használatára pedig mindösszesen MorphOS 1.4.5-re és a 3D Update-re van szükségünk. Az oldalán található screenshotok szerintem önmagukért beszélnek.

További info:
A Titler oldala

Dátum: 2005-12-29 18:40:54
 AmigaSYS 3 Smoke (Amiga
-.

Pár nap késéssel, de azért még idén megjelent az AmigaSYS 3.
Az AmigaSYS egy magyar fejlesztésû elõtelepített AmigaOS disztribúció. A rendszer az AIAB-hez hasonlóan egy emulátorokhoz kifejlesztett komplett rendszer, melyben az internetes programoktól kezdve a leggyakrabban használt rendszerkomponenseken át egészen a játékokig és audio/video alkalmazásokig mindent megtaláltok...

Rengeteg újítást és extra ötleteket tartalmaz a 2-es verzióhoz képest.

- AmigaOS 3.0/3.1/3.9 támogatás.
- 3.9-es támogatás, mostmár nem csak a H&P AmigaOS 3.9-el tudjod az AmigaSYS-t upgradelni hanem támogatva van az Amiga Forever 6/2005 és az Amiga OS XL-t is!
- Több mint 60 új program, rengeteg új ötlet és új javitások!
- Aktualizált plusz csomag.
- A Revolution Softwarenak köszönhetõen a Beneath A Steel Sky teljes verzióját is élvezhetjük!

Részletes feature lista, képek és letöltés a project honlapján. Probáljátok ki, remélem senki nem fog csalódni!

Mindenkinek Boldog Új Évet kivánok!

Dary / AmigaSYS

További info:
AmigaSYS honlap

Dátum: 2005-12-29 20:38:58
 Desert Racing Demo Cobra (cobra
-.

Az IntuitionBase.com-nak köszönhetõen végre letölthetõ ennek az új igényes Amigás játéknak a demó változata is, így mindenki kipróbálhatja, aki rendelkezik egy AGA-val és/vagy videókártyával rendelkezõ classic Amigával vagy UAE emulátorral.


További info:
IntuitionBase - Letöltés

Dátum: 2005-12-29 20:51:50
 DOSBox AmigaOS4-en Rajnai Almos (rachy
-.

Letölthetõ a DOSBox nevû 286/386 emulátor AmigaOS4 verziója.


További info:
DOSBox az OS4Depot-on

Dátum: 2005-12-29 20:56:40
 TuneNet karácsonyi kiadás Cobra (cobra
-.

Kicsit késõi hír, de mindenképp érdemes megemlíteni: A TuneNet zenelejátszó és netrádió program készítõje karácsony alkalmából kiadta a TuneNet 0.70a verzióját, ezzel ajándékozva meg az AmigaOS4 felhaszálókat.
A legfõbb újítások ebben a verzióban:

- Listaszerkesztés, rendezés és keresés
- Tekerésre lehetõség
- Skinezhetõ docky-k támogatása

További info:
TuneNet honlap

Dátum: 2005-12-30 03:07:19
 CD Player 2.0 Balogh Károly (Chain|Q
-.

Az #AmigaZeux boldog 2006-os karácsonyi ünnepeket kíván minden Amigásnak. Ezt megünneplendõ, már most kiadták a CD Player 2.0-t MorphOS-re.
A CD Player 2.0 a következõ újdonságokat tartalmazza:

- CDText és FreeDB support
- Trackek lejátszása véletlenszerû sorrendben
- AHI-n át történõ lejátszás
- ARexx támogatás
- AmigaAMP vizuális pluginok támogatása (AHI esetén)
- AmiNetRadio DSP pluginok támogatása (AHI esetén)
- Hullámforma megjelenítés (AHI esetén)

Az #AmigaZeux megígérte, hogy még karácsony elõtt kiadják a CD Player 2.0-t, és betartották az ígéretük. Boldog 2006-os karácsonyt mindenkinek! :)

További info:
#AmigaZeux CD Player honlap

�v 2006         145 db.  
�v 2007         103 db.  
�v 2008         118 db.  
�v 2009         70 db.  
�v 2010         32 db.  
�v 2011         39 db.  
�v 2012         54 db.  
�v 2014         1 db.  

Valid XHTML 1.0!

Valid CSS!